Assalamualaikum =)





Hai cuols. Mesti tertanya-tanya kan juadah apa lagi walhal Ramadhan dah pun berakhir. Alhamdulillah, eeee seronoknya Ramadhan tahun ni. Hampir setiap hari, i iftar dengan family tercinta (mama, abah, adik), and guess whut. I dapat masak makanan kegemaran my abah, mama and adik walau mood memasak i kadang-kadang terpesong. Hewhew. Berasa seronok yakmat tahun ni jikalau di bandingkan dengan tahun-tahun sebelum ni yang mana i tak menetap dekat kuala lumpur sepenuhnya. Berlari ke sana ke sini ke sana ke sini untuk kerja dan hal duniawi macam lah esok chances untuk i berkhidmat dalam satu company tu sangat tipis kahkah.

Ramadhan 2020 mengimbau sangat memori waktu i masih mentah tak kenal seisi dunia. Setiap kali Ramadhan tiba, acap kali emak i mengarah i untuk hantar semangkuk mee sup ke rumah jiran sebelah. Tradisi ni umpama tidak lekang ditelan zaman sebab sejak i di bangku sekolah sampai lah i di bangku pekerjaan, sekalipun i dah hidup dalam generasi tiktok, ended up bila stay dekat rumah, emak i be like ANGAH PERGI HANTAR KEJAP ITU INI BLABLABLA DEKAT RUMAH JIRAN SEBELAH. Actually, tradisi ni adalah tradisi dari orang di kampung. So mak i ajar i, and i pun menjadi ikutan. Sekaligus emak i menjadi role model dalam kehidupan i.

Pretty sure, the one yang accept pemberian daripada the other one, akan happy geela tak ingat dunia. But the one yang tak biasa dengan tradisi berkongsi rezeki ni, akan rasa janggal, instead. Remember that, before you do something, try to put yourself in other's shoes. Sebab kita ni sama je, cuma peredaran masa membezakan keadaan kita. But gais, that is not the major things to be highlighted.



Tahu tak? Since kita menyambut Ramadhan di era covid-19 dan dalam zaman serba moden ni, ways of exchange food dapat dipelbagaikan. Almaklumlah, walau pkp terlaksana, trafik atas jalanraya mesti sesak umpama sardin tersumbat dalam tin. In case ada kawan sorang tercicir duduk lebih 10km atau jalan nak ke rumah dia sesak i akan guna aplikasi yang tengah in trend sekarang like grab, lalamove, bungkusit etc so that our grab-ers akan tolong lah kita merealisasikan impian kita nak deliver food untuk yang tersayang. Eheks.

Demi mendokumentasikan kenangan terindah dan sejarah berpuasa zaman covid-19 ni since i ni sejenis menggelabah nak explore semuanya (kalau boleh), i am thinking of cooking or bake something untuk kawan-kawan yang hidup berjiran jarak jauh ni  tapi of course lah masih dalam jarak 10km. Kalau lebih 10km atau i rasa macam terkeluar dari radar area i, i pakai apps je. Eh, mudahnya nak berinteraksi di zaman era globalisasi ni. Dalam masa yang sama, i dapatlah belajar buat cake dan masak menu baru yang tak pernah buat before this, eeee sukanya sukanya *hentak-hentak kaki.


Apa yang i nak highlight dekat sini adalah bertukar juadah puasa adalah another ways of berkongsi rezeki. Ia adalah titik permulaan untuk mencari hikmah dan pengajaran dalam kehidupan seharian. The one that practice and drag others untuk lakukan amalan or tradisi ni je akan feel what they deserve to. Honestly, i jarang nak spend time dengan kawan-kawan unless ada hal penting untuk i borak dengan kawan i. Sometimes, i bukan lupa kawan-kawan i. I cuba bahagikan masa and have some gaps dengan orang lain mengikut priority yang i dah decide.

But during this precious time i think its a huge chances kot untuk i. Since tradisi ni semakin terhapus sebab semua orang berpusu-pusu nak buka puasa dekat luar. Hatta sekarang adalah masa yang sesuai untuk suburkan kembali tradisi bertukar juadah ni. Selain dapat belajar masak and bake something new, i boleh share something dengan kawan-kawan i yang i tak pernah buat pun sebelum ni. Erti kata lain, sharing is loving! And sebagai tanda hubungan persahabatan sentiasa terjalin walau banyak halangan dan perubahan berlaku dari tahun ke tahun. In my two cents, untuk lakukan  ni, honestly ia nya susah bagi i untuk permulaan. It will happen naturally and kena buat dengan pure and clean intention. Dia like tiba-tiba ada sense of touch and macam nak berkongsi, something like that la. That is exactly what i felt.

The best part among other part bila nak bagi makanan bila ada one of my friend yang volunteer nak pass to others (so okei, everything walked out smoothly, lepas ada yang willing to give a helping hand untuk delivery ehehe).

Sedar tak sedar, banyak hikmah i belajar dalam bulan Ramadhan tahun ni. Kebetulan pulak, informative speech i punya schedule waktu puasa, pastu speech related to child poverty pulak. Pastu hati i of course lah makin macam apa erk. Asyik nak kesian dekat orang je. Hahaha ape ni! Really, couldnt ask for more. Selamat Hari Raya, everyone!


p/s: Gambar foods dekat atas adalah food dari kawan-kawan i. Thank you so much! xoxo.