Popular Posts

Latest Post on Blog

Assalamualaikum =)



Hi cuols. I adalah amateur chef, sumpah. Stress bila kali pertama i buat dengan level konfiden yang tak dapat di kawal lepastu tak menjadi. Grrrrr! But this time i buat last Ramadhan haritu, hamagawdddddddd! My apam makoke bloomed beauuuu-tifully on my second attempt! *sujud syukur sepuloh jam. "Eeee tak sabar nak update blog, share recipe and tips" - The first thing that popped in to my head right after i tengok my apam makoke i mekar seindah tuannya. Hewhew. I tahu majority akan hadap the-unblooming-makoke-for-first-time macam i, kalau takde tu memang power nak mampus. Lewls.

Anyway kalau nak tahu,

Makoke adalah apam yang se-spesis dengan Wa Ko Koay/Koeh. Ianya adalah sejenis steamed-cake di dalam mini cup yang mana texture nya akan jadi lembut macam kapas sampai hari pernikahan i. Ada perbezaan antara Makoke dengan Wa Ko Koay dari segi bahan yang digunakan. Contohnya Makoke menggunakan telur dan tepung gandum, manakala Wa Ko Koay tanpa telur dan menggunakan tepung beras. Makoke lebih manis, halus dan gebu manakala Wa Ko Koay lembut jugak cuma tak gebu gebas macam Makoke. Tapi method untuk masak apam ni adalah sama, still dengan cara kukus or steam. Dan hasil rupa kedua-dua apam ni pun sama (mekar mengembang gituh). Ok? Ehehe so dekat bawah i share lah recipe, steps dengan tips Makoke!

Bahan-bahan (15 - 20 biji medium size)

Telur 2 biji
Ovelette 1 sudu makan
Gula castor 1 cawan
Esen Vanilla 1 sudu kecil
Air tin ice-cream soda / 7up 100 gram
Tepung gandum 1 1/2 cawan
Pewarna makanan.

Cara - caranya


Campur telur, gula castor, ovelette dalam satu bekas. Kacau 10-15 minit.


Masukkan esen vanilla.



Masukkan air 7up atau ice cream soda. Tapi i prefer ice-cream soda. Ehehe.



Bila adunan dah gebu, sebati, masukkan tepung gandum.


Bahagikan kepada 3 bahagian adunan tadi. Masukkan pewarna makanan. Dan kacau.
Selepas itu masukkan setiap adunan yang berlainan warna ni ke dalam piping bag.


Sediakan cup, masukkan adunan ke dalam cup.
Last sekali, letakkan sedikit adunan berlainan warna di atas setiap adunan tersebut untuk dapatkan hasil Makoke yang berwarna-warni.


Fresh from steamer. Kukus 10 minit maximum okies.


Siap dah. Mudah je kan :)
I suggest boleh lah buat apam ni untuk open house ke, untuk tetamu yang nak datang beraya ke. Ehehe.


Tips Makoke anti-gagal:

1. Kacau adunan telur, ovelette dan gula tadi menggunakan highest speed sehingga sebati. Iaitu selama 10-15 minit, jangan kurang dari 10 minit. Sampai lah adunan nampak macam padat, tak cair. Kalau cair lagi, adunan tu tak kan mengembang dan naik. First attempt i buat tak jadi sebab i mix adunan tu sekejap je. Pastu i menggelabah nak letak dalam cup.

2, Lepas dah masukkan bahan terakhir iaitu tepung gandum, kalau adunan macam agak keras (agak-agak kalau masak dia akan jadi keras), tambah lagi sikit air soda tadi. Tambah sikit je agak-agak adunan dah ok and balance, means okaylah.

3. Make sure bila masukkan adunan ke dalam cup, adunan tu penuh sampai permukaan cup. So bila dah kukus, dia akan merekah, mengembang keluar dari cup tu. OMG cantik nya! Kalau u nak letak half sebab nak jimat ke kan (idk haha), dia akan half jugak lah merekah dia, dia macam tersepit sebab tak boleh nak mengembang keluar dari cup. Lol.

4. Untuk dapatkan hasil makoke yang merekah, lepas dah letak semua adunan dalam cup, T-kan adunan tersebut menggunakan lidi. Faham ke? I harap faham. Dia macam you kena draw bentuk T guna lidi or anything yang lebih kurang macam lidi sampai bawah hujung cup. Hahaha. Ini untuk pecah kan adunan supaya bila kukus dia akan merekah mengembang kepada 4 pecahan (kalau perasan dalam gambar) macam bunga! Eheks.

5. I kukus letak cup dalam bekas apam. I try kukus 1 cup without bekas apam, dia still jadi je. Tapi cup dia akan jadi lembab macam tu. So bekas apam ni untuk cover and elakkan kelembapan serapan air kukus waktu mengukus. Yelah mana tahu tiba-tiba terkoyak ke tengah-tengah kukus hahaha!. Letak dalam bekas apam macam secure sikit lah.

6. Kukus mestilah 8-10 minit. Kalau kurang, dia akan masak bahagian atas je. Bahagian bawah still macam sticky. Let say apam dah mengembang elok minit ke 5, so you kena biarkan je dulu supaya bawah dia masak jugak. Maybe you boleh try untuk kukus 1 cup dulu ke kalau still macam tak yakin sebab pengukus you dengan pengukus i berbeza.

Makoke?

Assalamualaikum =)



Hi cuols. I adalah amateur chef, sumpah. Stress bila kali pertama i buat dengan level konfiden yang tak dapat di kawal lepastu tak menjadi. Grrrrr! But this time i buat last Ramadhan haritu, hamagawdddddddd! My apam makoke bloomed beauuuu-tifully on my second attempt! *sujud syukur sepuloh jam. "Eeee tak sabar nak update blog, share recipe and tips" - The first thing that popped in to my head right after i tengok my apam makoke i mekar seindah tuannya. Hewhew. I tahu majority akan hadap the-unblooming-makoke-for-first-time macam i, kalau takde tu memang power nak mampus. Lewls.

Anyway kalau nak tahu,

Makoke adalah apam yang se-spesis dengan Wa Ko Koay/Koeh. Ianya adalah sejenis steamed-cake di dalam mini cup yang mana texture nya akan jadi lembut macam kapas sampai hari pernikahan i. Ada perbezaan antara Makoke dengan Wa Ko Koay dari segi bahan yang digunakan. Contohnya Makoke menggunakan telur dan tepung gandum, manakala Wa Ko Koay tanpa telur dan menggunakan tepung beras. Makoke lebih manis, halus dan gebu manakala Wa Ko Koay lembut jugak cuma tak gebu gebas macam Makoke. Tapi method untuk masak apam ni adalah sama, still dengan cara kukus or steam. Dan hasil rupa kedua-dua apam ni pun sama (mekar mengembang gituh). Ok? Ehehe so dekat bawah i share lah recipe, steps dengan tips Makoke!

Bahan-bahan (15 - 20 biji medium size)

Telur 2 biji
Ovelette 1 sudu makan
Gula castor 1 cawan
Esen Vanilla 1 sudu kecil
Air tin ice-cream soda / 7up 100 gram
Tepung gandum 1 1/2 cawan
Pewarna makanan.

Cara - caranya


Campur telur, gula castor, ovelette dalam satu bekas. Kacau 10-15 minit.


Masukkan esen vanilla.



Masukkan air 7up atau ice cream soda. Tapi i prefer ice-cream soda. Ehehe.



Bila adunan dah gebu, sebati, masukkan tepung gandum.


Bahagikan kepada 3 bahagian adunan tadi. Masukkan pewarna makanan. Dan kacau.
Selepas itu masukkan setiap adunan yang berlainan warna ni ke dalam piping bag.


Sediakan cup, masukkan adunan ke dalam cup.
Last sekali, letakkan sedikit adunan berlainan warna di atas setiap adunan tersebut untuk dapatkan hasil Makoke yang berwarna-warni.


Fresh from steamer. Kukus 10 minit maximum okies.


Siap dah. Mudah je kan :)
I suggest boleh lah buat apam ni untuk open house ke, untuk tetamu yang nak datang beraya ke. Ehehe.


Tips Makoke anti-gagal:

1. Kacau adunan telur, ovelette dan gula tadi menggunakan highest speed sehingga sebati. Iaitu selama 10-15 minit, jangan kurang dari 10 minit. Sampai lah adunan nampak macam padat, tak cair. Kalau cair lagi, adunan tu tak kan mengembang dan naik. First attempt i buat tak jadi sebab i mix adunan tu sekejap je. Pastu i menggelabah nak letak dalam cup.

2, Lepas dah masukkan bahan terakhir iaitu tepung gandum, kalau adunan macam agak keras (agak-agak kalau masak dia akan jadi keras), tambah lagi sikit air soda tadi. Tambah sikit je agak-agak adunan dah ok and balance, means okaylah.

3. Make sure bila masukkan adunan ke dalam cup, adunan tu penuh sampai permukaan cup. So bila dah kukus, dia akan merekah, mengembang keluar dari cup tu. OMG cantik nya! Kalau u nak letak half sebab nak jimat ke kan (idk haha), dia akan half jugak lah merekah dia, dia macam tersepit sebab tak boleh nak mengembang keluar dari cup. Lol.

4. Untuk dapatkan hasil makoke yang merekah, lepas dah letak semua adunan dalam cup, T-kan adunan tersebut menggunakan lidi. Faham ke? I harap faham. Dia macam you kena draw bentuk T guna lidi or anything yang lebih kurang macam lidi sampai bawah hujung cup. Hahaha. Ini untuk pecah kan adunan supaya bila kukus dia akan merekah mengembang kepada 4 pecahan (kalau perasan dalam gambar) macam bunga! Eheks.

5. I kukus letak cup dalam bekas apam. I try kukus 1 cup without bekas apam, dia still jadi je. Tapi cup dia akan jadi lembab macam tu. So bekas apam ni untuk cover and elakkan kelembapan serapan air kukus waktu mengukus. Yelah mana tahu tiba-tiba terkoyak ke tengah-tengah kukus hahaha!. Letak dalam bekas apam macam secure sikit lah.

6. Kukus mestilah 8-10 minit. Kalau kurang, dia akan masak bahagian atas je. Bahagian bawah still macam sticky. Let say apam dah mengembang elok minit ke 5, so you kena biarkan je dulu supaya bawah dia masak jugak. Maybe you boleh try untuk kukus 1 cup dulu ke kalau still macam tak yakin sebab pengukus you dengan pengukus i berbeza.
Assalamualaikum =)





Hai cuols. Mesti tertanya-tanya kan juadah apa lagi walhal Ramadhan dah pun berakhir. Alhamdulillah, eeee seronoknya Ramadhan tahun ni. Hampir setiap hari, i iftar dengan family tercinta (mama, abah, adik), and guess whut. I dapat masak makanan kegemaran my abah, mama and adik walau mood memasak i kadang-kadang terpesong. Hewhew. Berasa seronok yakmat tahun ni jikalau di bandingkan dengan tahun-tahun sebelum ni yang mana i tak menetap dekat kuala lumpur sepenuhnya. Berlari ke sana ke sini ke sana ke sini untuk kerja dan hal duniawi macam lah esok chances untuk i berkhidmat dalam satu company tu sangat tipis kahkah.

Ramadhan 2020 mengimbau sangat memori waktu i masih mentah tak kenal seisi dunia. Setiap kali Ramadhan tiba, acap kali emak i mengarah i untuk hantar semangkuk mee sup ke rumah jiran sebelah. Tradisi ni umpama tidak lekang ditelan zaman sebab sejak i di bangku sekolah sampai lah i di bangku pekerjaan, sekalipun i dah hidup dalam generasi tiktok, ended up bila stay dekat rumah, emak i be like ANGAH PERGI HANTAR KEJAP ITU INI BLABLABLA DEKAT RUMAH JIRAN SEBELAH. Actually, tradisi ni adalah tradisi dari orang di kampung. So mak i ajar i, and i pun menjadi ikutan. Sekaligus emak i menjadi role model dalam kehidupan i.

Pretty sure, the one yang accept pemberian daripada the other one, akan happy geela tak ingat dunia. But the one yang tak biasa dengan tradisi berkongsi rezeki ni, akan rasa janggal, instead. Remember that, before you do something, try to put yourself in other's shoes. Sebab kita ni sama je, cuma peredaran masa membezakan keadaan kita. But gais, that is not the major things to be highlighted.



Tahu tak? Since kita menyambut Ramadhan di era covid-19 dan dalam zaman serba moden ni, ways of exchange food dapat dipelbagaikan. Almaklumlah, walau pkp terlaksana, trafik atas jalanraya mesti sesak umpama sardin tersumbat dalam tin. In case ada kawan sorang tercicir duduk lebih 10km atau jalan nak ke rumah dia sesak i akan guna aplikasi yang tengah in trend sekarang like grab, lalamove, bungkusit etc so that our grab-ers akan tolong lah kita merealisasikan impian kita nak deliver food untuk yang tersayang. Eheks.

Demi mendokumentasikan kenangan terindah dan sejarah berpuasa zaman covid-19 ni since i ni sejenis menggelabah nak explore semuanya (kalau boleh), i am thinking of cooking or bake something untuk kawan-kawan yang hidup berjiran jarak jauh ni  tapi of course lah masih dalam jarak 10km. Kalau lebih 10km atau i rasa macam terkeluar dari radar area i, i pakai apps je. Eh, mudahnya nak berinteraksi di zaman era globalisasi ni. Dalam masa yang sama, i dapatlah belajar buat cake dan masak menu baru yang tak pernah buat before this, eeee sukanya sukanya *hentak-hentak kaki.


Apa yang i nak highlight dekat sini adalah bertukar juadah puasa adalah another ways of berkongsi rezeki. Ia adalah titik permulaan untuk mencari hikmah dan pengajaran dalam kehidupan seharian. The one that practice and drag others untuk lakukan amalan or tradisi ni je akan feel what they deserve to. Honestly, i jarang nak spend time dengan kawan-kawan unless ada hal penting untuk i borak dengan kawan i. Sometimes, i bukan lupa kawan-kawan i. I cuba bahagikan masa and have some gaps dengan orang lain mengikut priority yang i dah decide.

But during this precious time i think its a huge chances kot untuk i. Since tradisi ni semakin terhapus sebab semua orang berpusu-pusu nak buka puasa dekat luar. Hatta sekarang adalah masa yang sesuai untuk suburkan kembali tradisi bertukar juadah ni. Selain dapat belajar masak and bake something new, i boleh share something dengan kawan-kawan i yang i tak pernah buat pun sebelum ni. Erti kata lain, sharing is loving! And sebagai tanda hubungan persahabatan sentiasa terjalin walau banyak halangan dan perubahan berlaku dari tahun ke tahun. In my two cents, untuk lakukan  ni, honestly ia nya susah bagi i untuk permulaan. It will happen naturally and kena buat dengan pure and clean intention. Dia like tiba-tiba ada sense of touch and macam nak berkongsi, something like that la. That is exactly what i felt.

The best part among other part bila nak bagi makanan bila ada one of my friend yang volunteer nak pass to others (so okei, everything walked out smoothly, lepas ada yang willing to give a helping hand untuk delivery ehehe).

Sedar tak sedar, banyak hikmah i belajar dalam bulan Ramadhan tahun ni. Kebetulan pulak, informative speech i punya schedule waktu puasa, pastu speech related to child poverty pulak. Pastu hati i of course lah makin macam apa erk. Asyik nak kesian dekat orang je. Hahaha ape ni! Really, couldnt ask for more. Selamat Hari Raya, everyone!


p/s: Gambar foods dekat atas adalah food dari kawan-kawan i. Thank you so much! xoxo.

Bertukar juadah di bulan Ramadhan

Assalamualaikum =)





Hai cuols. Mesti tertanya-tanya kan juadah apa lagi walhal Ramadhan dah pun berakhir. Alhamdulillah, eeee seronoknya Ramadhan tahun ni. Hampir setiap hari, i iftar dengan family tercinta (mama, abah, adik), and guess whut. I dapat masak makanan kegemaran my abah, mama and adik walau mood memasak i kadang-kadang terpesong. Hewhew. Berasa seronok yakmat tahun ni jikalau di bandingkan dengan tahun-tahun sebelum ni yang mana i tak menetap dekat kuala lumpur sepenuhnya. Berlari ke sana ke sini ke sana ke sini untuk kerja dan hal duniawi macam lah esok chances untuk i berkhidmat dalam satu company tu sangat tipis kahkah.

Ramadhan 2020 mengimbau sangat memori waktu i masih mentah tak kenal seisi dunia. Setiap kali Ramadhan tiba, acap kali emak i mengarah i untuk hantar semangkuk mee sup ke rumah jiran sebelah. Tradisi ni umpama tidak lekang ditelan zaman sebab sejak i di bangku sekolah sampai lah i di bangku pekerjaan, sekalipun i dah hidup dalam generasi tiktok, ended up bila stay dekat rumah, emak i be like ANGAH PERGI HANTAR KEJAP ITU INI BLABLABLA DEKAT RUMAH JIRAN SEBELAH. Actually, tradisi ni adalah tradisi dari orang di kampung. So mak i ajar i, and i pun menjadi ikutan. Sekaligus emak i menjadi role model dalam kehidupan i.

Pretty sure, the one yang accept pemberian daripada the other one, akan happy geela tak ingat dunia. But the one yang tak biasa dengan tradisi berkongsi rezeki ni, akan rasa janggal, instead. Remember that, before you do something, try to put yourself in other's shoes. Sebab kita ni sama je, cuma peredaran masa membezakan keadaan kita. But gais, that is not the major things to be highlighted.



Tahu tak? Since kita menyambut Ramadhan di era covid-19 dan dalam zaman serba moden ni, ways of exchange food dapat dipelbagaikan. Almaklumlah, walau pkp terlaksana, trafik atas jalanraya mesti sesak umpama sardin tersumbat dalam tin. In case ada kawan sorang tercicir duduk lebih 10km atau jalan nak ke rumah dia sesak i akan guna aplikasi yang tengah in trend sekarang like grab, lalamove, bungkusit etc so that our grab-ers akan tolong lah kita merealisasikan impian kita nak deliver food untuk yang tersayang. Eheks.

Demi mendokumentasikan kenangan terindah dan sejarah berpuasa zaman covid-19 ni since i ni sejenis menggelabah nak explore semuanya (kalau boleh), i am thinking of cooking or bake something untuk kawan-kawan yang hidup berjiran jarak jauh ni  tapi of course lah masih dalam jarak 10km. Kalau lebih 10km atau i rasa macam terkeluar dari radar area i, i pakai apps je. Eh, mudahnya nak berinteraksi di zaman era globalisasi ni. Dalam masa yang sama, i dapatlah belajar buat cake dan masak menu baru yang tak pernah buat before this, eeee sukanya sukanya *hentak-hentak kaki.


Apa yang i nak highlight dekat sini adalah bertukar juadah puasa adalah another ways of berkongsi rezeki. Ia adalah titik permulaan untuk mencari hikmah dan pengajaran dalam kehidupan seharian. The one that practice and drag others untuk lakukan amalan or tradisi ni je akan feel what they deserve to. Honestly, i jarang nak spend time dengan kawan-kawan unless ada hal penting untuk i borak dengan kawan i. Sometimes, i bukan lupa kawan-kawan i. I cuba bahagikan masa and have some gaps dengan orang lain mengikut priority yang i dah decide.

But during this precious time i think its a huge chances kot untuk i. Since tradisi ni semakin terhapus sebab semua orang berpusu-pusu nak buka puasa dekat luar. Hatta sekarang adalah masa yang sesuai untuk suburkan kembali tradisi bertukar juadah ni. Selain dapat belajar masak and bake something new, i boleh share something dengan kawan-kawan i yang i tak pernah buat pun sebelum ni. Erti kata lain, sharing is loving! And sebagai tanda hubungan persahabatan sentiasa terjalin walau banyak halangan dan perubahan berlaku dari tahun ke tahun. In my two cents, untuk lakukan  ni, honestly ia nya susah bagi i untuk permulaan. It will happen naturally and kena buat dengan pure and clean intention. Dia like tiba-tiba ada sense of touch and macam nak berkongsi, something like that la. That is exactly what i felt.

The best part among other part bila nak bagi makanan bila ada one of my friend yang volunteer nak pass to others (so okei, everything walked out smoothly, lepas ada yang willing to give a helping hand untuk delivery ehehe).

Sedar tak sedar, banyak hikmah i belajar dalam bulan Ramadhan tahun ni. Kebetulan pulak, informative speech i punya schedule waktu puasa, pastu speech related to child poverty pulak. Pastu hati i of course lah makin macam apa erk. Asyik nak kesian dekat orang je. Hahaha ape ni! Really, couldnt ask for more. Selamat Hari Raya, everyone!


p/s: Gambar foods dekat atas adalah food dari kawan-kawan i. Thank you so much! xoxo.
Assalamualaikum =)

Photo credited to: @adambaqhang


Thanks sudi baca *nangis terharu*


Tatkala kawan-kawan i semua sibuk plan untuk dinner in the sky dengan illegal partner, nikah photoshoot di tepi pantai mahupun di semak samun hutan, meraikan bridal shower di cafe hipster, merancang wedding di garden berkonsep kan fairy tale, me-reka baju untuk hari pertunangan, thinking about the whole concept and designs, yadda yadda yaddaaa i di sini masih terpempan dengan setiap kejadian dalam kehidupan i. Apa yang dirancang definitely berubah 360 darjah mengikut planner yang tidak semenggah itew. Perasaan down i cuma lima minit gamaknya sejurus i jumpa cahaya kekuatan dan aura positive. Well, sehebat-hebat perancangan i, hebat lagi perancangan Dia. Dia yang maha mengetahui segala yang tersembunyi. At first, 3 years back i tak menggelabah bila i sedar i adalah perempuan yang single geela-geela nak mampus.

Ya, memang lah situasi diri agak redup tapi i macam tak kisah and confident (ehhhh confident kerrr) sambil bercakap dengan dinding dalam bilik: tak apalah muda lagi, by the time i umur 25 tahun ada lah tu mr right datang ajak beraya sama-sama ahaks ahaks. Kerja i sekarang kena focus je 200% dengan apa yang i suka. Hell no. Yang sebenarnya, mr right logically tak wujud, dengan kejadiannya walaupun mr right tu adalah Captain Ri Jeong Hyeouk, lelaki yang menjadi kemahuan semua wanita. Eeee rakus! Haha. Sadly, kita tak akan jumpa mr right (perfect one) unless bila dah bound into legal relationship antara si perempuan single dan lelaki single. Antara satu sama lain, both akan complete each other. Terus jadi perfect, bahagia ke anak cucu dan cicit with the only legal-partner tersebut.

I am being too much independant-workaholic-women since i was 22 (sebelum tu i student hangat-hangat tahi ayam jur lol). Best ke jadi single? If you ask me, of course i akan bagi greenlight and jawab YES. BEST YAKMAT. Sebab single dan seorang. Seolah-olah you are the ceo untuk diri you sendiri. Yang control adalah diri sendiri. Honestly, rasa sunyi tu ada tapi 'sunyi' ni sepanjang i single dia macam angin lalu datang menyapa lima saat lepastu hilang. The strength. The mindset. Yup, tak ada satu orang boleh halang, tak ada satu orang boleh kacau decision kita. I explore dengan kehidupan i sampai ended up i jumpa apa yang i nak in the next decade. Of course la i akan buat benda yang boleh improve diri i yang serba serbi tak sempurna ni. Wait, siapa je sempurna? I pun tak sempurna. Kesempurnaan itu bukan milik kita.

Well apa yang i study, dalam fasa umur 20-an adalah fasa kita akan banyak buat silap and diri sendiri confuse apa yang nak dikejar, apa yang nak achieve, life-partner yang macam mana yang selayaknya untuk VALUE yang ada dalam diri kita, thats why banyak benda kita kena explore. 'Kenapa i selalu ditinggalkan?', 'Kenapa i sentiasa gagal bila bercinta?' 'Kenapa i kena reject', 'Kenapa i jumpa orang yang salah' 'Kenapa orang layan i macam sampah', 'Kenapa lelaki tak hormat perempuan macam i'. Sebab dengan cuma 5% value yang you ada, you belum layak dihormati macam mana you nak dihormati. And you deserve someone better which you tak payah suruh pun and persoal kenapa dia buat macam tu.. Kalau someone better tu tak ada lagi atau tak wujud lagi sekeliling kita. Kita sendiri yang kena jadi better. Itu lah function jadi SINGLE AND NOT AVAILABLE. I stick dengan prinsip yang ini. Dalam Quran ada sebut: Lelaki baik untuk perempuan baik. Jadilah baik untuk dapat yang baik. We need time to explore. Sumpah, it worth every cent.

And time ni lah, kawan-kawan datang dan menyapa YOU NAMPAK LAIN LAH BEB. KENAPA KAU MACAM NI? KAU DAH BERUBAH. MAKIN CANTIK. MAKIN MATANG. DULU KAU KAN BUDAK HINGUSAN DEKAT SEKOLAH? DULU KAU KAN YANG PERANGAI PELIK NOKHAROMZ TU? DULU KAU KAN YANG PENDIAM MACAM ORANG BISU DEKAT SEKOLAH TU. DULU DULU DULU DULUUUUUUUU. Trust me, words DULU ni dah tak valid bila you show your real bright-side. Setengah-setengah orang cuma insekiorrrr dengan perubahan besar dalam diri you. Dalam sedar, kita tak sedar pun yang kita dah berubah unless kite terserempak dengan kawan sekolah rendah. It changed us naturally without any intention to be change. Kita cuma enjoy dan hadap setiap inci kejadian dalam kehidupan kita.

At the end of the day, single adalah bukan tentang ketidak-lakuan seseorang itu dan single bukan term yang menjatuhkan saham diri seseorang. Definitely not. Tapi semuanya tentang chances to be the BEST version of ourself.

PEREMPUAN SINGLE: PART I

Assalamualaikum =)

Photo credited to: @adambaqhang


Thanks sudi baca *nangis terharu*


Tatkala kawan-kawan i semua sibuk plan untuk dinner in the sky dengan illegal partner, nikah photoshoot di tepi pantai mahupun di semak samun hutan, meraikan bridal shower di cafe hipster, merancang wedding di garden berkonsep kan fairy tale, me-reka baju untuk hari pertunangan, thinking about the whole concept and designs, yadda yadda yaddaaa i di sini masih terpempan dengan setiap kejadian dalam kehidupan i. Apa yang dirancang definitely berubah 360 darjah mengikut planner yang tidak semenggah itew. Perasaan down i cuma lima minit gamaknya sejurus i jumpa cahaya kekuatan dan aura positive. Well, sehebat-hebat perancangan i, hebat lagi perancangan Dia. Dia yang maha mengetahui segala yang tersembunyi. At first, 3 years back i tak menggelabah bila i sedar i adalah perempuan yang single geela-geela nak mampus.

Ya, memang lah situasi diri agak redup tapi i macam tak kisah and confident (ehhhh confident kerrr) sambil bercakap dengan dinding dalam bilik: tak apalah muda lagi, by the time i umur 25 tahun ada lah tu mr right datang ajak beraya sama-sama ahaks ahaks. Kerja i sekarang kena focus je 200% dengan apa yang i suka. Hell no. Yang sebenarnya, mr right logically tak wujud, dengan kejadiannya walaupun mr right tu adalah Captain Ri Jeong Hyeouk, lelaki yang menjadi kemahuan semua wanita. Eeee rakus! Haha. Sadly, kita tak akan jumpa mr right (perfect one) unless bila dah bound into legal relationship antara si perempuan single dan lelaki single. Antara satu sama lain, both akan complete each other. Terus jadi perfect, bahagia ke anak cucu dan cicit with the only legal-partner tersebut.

I am being too much independant-workaholic-women since i was 22 (sebelum tu i student hangat-hangat tahi ayam jur lol). Best ke jadi single? If you ask me, of course i akan bagi greenlight and jawab YES. BEST YAKMAT. Sebab single dan seorang. Seolah-olah you are the ceo untuk diri you sendiri. Yang control adalah diri sendiri. Honestly, rasa sunyi tu ada tapi 'sunyi' ni sepanjang i single dia macam angin lalu datang menyapa lima saat lepastu hilang. The strength. The mindset. Yup, tak ada satu orang boleh halang, tak ada satu orang boleh kacau decision kita. I explore dengan kehidupan i sampai ended up i jumpa apa yang i nak in the next decade. Of course la i akan buat benda yang boleh improve diri i yang serba serbi tak sempurna ni. Wait, siapa je sempurna? I pun tak sempurna. Kesempurnaan itu bukan milik kita.

Well apa yang i study, dalam fasa umur 20-an adalah fasa kita akan banyak buat silap and diri sendiri confuse apa yang nak dikejar, apa yang nak achieve, life-partner yang macam mana yang selayaknya untuk VALUE yang ada dalam diri kita, thats why banyak benda kita kena explore. 'Kenapa i selalu ditinggalkan?', 'Kenapa i sentiasa gagal bila bercinta?' 'Kenapa i kena reject', 'Kenapa i jumpa orang yang salah' 'Kenapa orang layan i macam sampah', 'Kenapa lelaki tak hormat perempuan macam i'. Sebab dengan cuma 5% value yang you ada, you belum layak dihormati macam mana you nak dihormati. And you deserve someone better which you tak payah suruh pun and persoal kenapa dia buat macam tu.. Kalau someone better tu tak ada lagi atau tak wujud lagi sekeliling kita. Kita sendiri yang kena jadi better. Itu lah function jadi SINGLE AND NOT AVAILABLE. I stick dengan prinsip yang ini. Dalam Quran ada sebut: Lelaki baik untuk perempuan baik. Jadilah baik untuk dapat yang baik. We need time to explore. Sumpah, it worth every cent.

And time ni lah, kawan-kawan datang dan menyapa YOU NAMPAK LAIN LAH BEB. KENAPA KAU MACAM NI? KAU DAH BERUBAH. MAKIN CANTIK. MAKIN MATANG. DULU KAU KAN BUDAK HINGUSAN DEKAT SEKOLAH? DULU KAU KAN YANG PERANGAI PELIK NOKHAROMZ TU? DULU KAU KAN YANG PENDIAM MACAM ORANG BISU DEKAT SEKOLAH TU. DULU DULU DULU DULUUUUUUUU. Trust me, words DULU ni dah tak valid bila you show your real bright-side. Setengah-setengah orang cuma insekiorrrr dengan perubahan besar dalam diri you. Dalam sedar, kita tak sedar pun yang kita dah berubah unless kite terserempak dengan kawan sekolah rendah. It changed us naturally without any intention to be change. Kita cuma enjoy dan hadap setiap inci kejadian dalam kehidupan kita.

At the end of the day, single adalah bukan tentang ketidak-lakuan seseorang itu dan single bukan term yang menjatuhkan saham diri seseorang. Definitely not. Tapi semuanya tentang chances to be the BEST version of ourself.

Assalamualaikum =)


"Happy Labour Day" - unknown

Okei rasa nak lakukan lompatan berirama atas katil hari ni. Guess what. It's Labour Day! hahahaha.  Hamagawd happy nak mampus. Yang paling dungu sekali, pabila on this 1st of May i baru sedar yang I KENA DUDUK RUMAH DIAM DIAM JANGAN PERGI KERJA SEBAB HARI NI CUTI OI. Otak i maha lembab nak proses. Walhal, setiap hari tengok tarikh menunggu ketibaan hujung bulan dan awal bulan. Lewls.

Happy Labour Day to all workers! ehehe.

Berkurun dah sebenarnya i buat twisted korean donut (atau kkwabaegi dalam korean language) ni. Tapi hari ni adalah my second time buat donut ni. Sumpah best dapat uli doh sampai jadi donut. Lagi best bila final result donut, adalah TWISTED. Kau faham tak dia punya feeling bila dapat twist tepung tu like a pro? Muahahaha.

K.

Dekat bawah ni adalah bahan-bahan dan cara-cara untuk menghasilkan 16 keping donut. Jikalau ada sekumpulan beauty pageants mahupun sekumpulan pasukan bolasepak nak merasai keenakan twisted donut, kena double and triple-kan bahan-bahan di bawah ini okei. (except for yis).

Bahan-bahan:
Unsalted Butter : 2 sudu makan
Gula : 2 sudu makan
Garam : 1/2 sudu teh
Fresh Milk - 1 cawan
Yis - 1 pack (11g)
Telur - 1 biji
Tepung gandum - 3 cawan
Cinnamon powder - untuk salutan donut
Gula - untuk salutan donut
Penimbang doh


1. Cairkan unsalted butter atas api di tahap api sederhana.

2. Masukkan butter yang dah di cairkan ke dalam bekas adunan.

3. Masukkan gula, garam, fresh milk, telur dan kacau

4. Masukkan yis dan kacau. Kemudian tunggu sehingga 5 minit.

5. Masukkan tepung gandum ke dalam adunan itu tadi.

6. Kacau dan gaul sebati sehingga menjadi doh.

7. Tutup dan biarkan doh sehingga doh kembang, selama 45 minit.

8. Selepas 45 minit berlalu, kacau lagi sekali doh. Untuk dapatkan doh yang lebih lembut dan gebu. Tutup dan biarkan lagi sehingga 45 minit.

So dua kali doh di biarkan dan berkembang pesat dalam bekas adunan. Ehehe.
Actually sekali pun boleh, tapi kalau buat doh ni guna mixer. First time buat doh pakai tangan je. For the second time, i guna mixer untuk buat doh. So sekali je biarkan doh ni mengembang.


Gebu nya!



9. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Sebelum bahagi kepada dua bahagian, boleh timbang dulu total weight doh ni berapa and divide by two. Make sure sama berat untuk kedua-dua doh ni. Ehehehe.





10. Sebiji doh ni bersamaan 16 keping donut. DEPENDS! Kalau rasa nak hasil kan donut yang lebih kecil (for kids)- kena divide more than 16 doh.

11. Disebabkan i nak jugak (16 keping donut) tak kira, tak kira! *hentak-hentak kaki menggelabah. Total weight sebiji doh lepas dah bahagikan kepada dua tadi i divide lagi kepada 8 doh. So jadi lah doh kecik-kecik sebegini.



2. Dah dapat bahagikan 16 biji doh kecil. Uli kan doh tadi seperti gambar di atas. Pastikan uli di atas permukaan yang rata dan sedikit lembab (renjiskan air sikit di permukaan sebelum menguli)

13. Selepas dah uli doh menjadi panjang, uli kan doh bahagian kiri ke atas dalam masa yang sama uli kan doh bahagian kanan ke bawah.



14. Pegang bahagian kedua-dua hujung doh kiri dan kanan, angkat, cantumkan dan twist! twist! twist!




15. Panaskan minyak. Goreng kan doh tadi dengan menggunakan api yang sederhana. Waktu panaskan minyak je minyak tu high temperature ya.


16. Akhir sekali, salutkan donut dengan gula dan cinnamon powder! Nak senang, masukkan gula dan cinnamon powder dalam satu plastik (plastik isi lauk pauk), and then masukkan donut ni 2-3 ketul dalam satu plastik. Lepastu shake shake shake uols. Over.


Yay siap di hidang dan makan! Lembut gebu dan rangup :D

Twisted Korean Doughnuts

Assalamualaikum =)


"Happy Labour Day" - unknown

Okei rasa nak lakukan lompatan berirama atas katil hari ni. Guess what. It's Labour Day! hahahaha.  Hamagawd happy nak mampus. Yang paling dungu sekali, pabila on this 1st of May i baru sedar yang I KENA DUDUK RUMAH DIAM DIAM JANGAN PERGI KERJA SEBAB HARI NI CUTI OI. Otak i maha lembab nak proses. Walhal, setiap hari tengok tarikh menunggu ketibaan hujung bulan dan awal bulan. Lewls.

Happy Labour Day to all workers! ehehe.

Berkurun dah sebenarnya i buat twisted korean donut (atau kkwabaegi dalam korean language) ni. Tapi hari ni adalah my second time buat donut ni. Sumpah best dapat uli doh sampai jadi donut. Lagi best bila final result donut, adalah TWISTED. Kau faham tak dia punya feeling bila dapat twist tepung tu like a pro? Muahahaha.

K.

Dekat bawah ni adalah bahan-bahan dan cara-cara untuk menghasilkan 16 keping donut. Jikalau ada sekumpulan beauty pageants mahupun sekumpulan pasukan bolasepak nak merasai keenakan twisted donut, kena double and triple-kan bahan-bahan di bawah ini okei. (except for yis).

Bahan-bahan:
Unsalted Butter : 2 sudu makan
Gula : 2 sudu makan
Garam : 1/2 sudu teh
Fresh Milk - 1 cawan
Yis - 1 pack (11g)
Telur - 1 biji
Tepung gandum - 3 cawan
Cinnamon powder - untuk salutan donut
Gula - untuk salutan donut
Penimbang doh


1. Cairkan unsalted butter atas api di tahap api sederhana.

2. Masukkan butter yang dah di cairkan ke dalam bekas adunan.

3. Masukkan gula, garam, fresh milk, telur dan kacau

4. Masukkan yis dan kacau. Kemudian tunggu sehingga 5 minit.

5. Masukkan tepung gandum ke dalam adunan itu tadi.

6. Kacau dan gaul sebati sehingga menjadi doh.

7. Tutup dan biarkan doh sehingga doh kembang, selama 45 minit.

8. Selepas 45 minit berlalu, kacau lagi sekali doh. Untuk dapatkan doh yang lebih lembut dan gebu. Tutup dan biarkan lagi sehingga 45 minit.

So dua kali doh di biarkan dan berkembang pesat dalam bekas adunan. Ehehe.
Actually sekali pun boleh, tapi kalau buat doh ni guna mixer. First time buat doh pakai tangan je. For the second time, i guna mixer untuk buat doh. So sekali je biarkan doh ni mengembang.


Gebu nya!



9. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Sebelum bahagi kepada dua bahagian, boleh timbang dulu total weight doh ni berapa and divide by two. Make sure sama berat untuk kedua-dua doh ni. Ehehehe.





10. Sebiji doh ni bersamaan 16 keping donut. DEPENDS! Kalau rasa nak hasil kan donut yang lebih kecil (for kids)- kena divide more than 16 doh.

11. Disebabkan i nak jugak (16 keping donut) tak kira, tak kira! *hentak-hentak kaki menggelabah. Total weight sebiji doh lepas dah bahagikan kepada dua tadi i divide lagi kepada 8 doh. So jadi lah doh kecik-kecik sebegini.



2. Dah dapat bahagikan 16 biji doh kecil. Uli kan doh tadi seperti gambar di atas. Pastikan uli di atas permukaan yang rata dan sedikit lembab (renjiskan air sikit di permukaan sebelum menguli)

13. Selepas dah uli doh menjadi panjang, uli kan doh bahagian kiri ke atas dalam masa yang sama uli kan doh bahagian kanan ke bawah.



14. Pegang bahagian kedua-dua hujung doh kiri dan kanan, angkat, cantumkan dan twist! twist! twist!




15. Panaskan minyak. Goreng kan doh tadi dengan menggunakan api yang sederhana. Waktu panaskan minyak je minyak tu high temperature ya.


16. Akhir sekali, salutkan donut dengan gula dan cinnamon powder! Nak senang, masukkan gula dan cinnamon powder dalam satu plastik (plastik isi lauk pauk), and then masukkan donut ni 2-3 ketul dalam satu plastik. Lepastu shake shake shake uols. Over.


Yay siap di hidang dan makan! Lembut gebu dan rangup :D

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan =)

Hai cuols.




Abaikan kekotoran cermin ku ini.

Selepas seharian kepala i berbungkuskan black 'cotton viscose' light weight, i berasa nak selfie depan cermin bilik usai kerja hari ni.  I pun tak sure kenapa. Tapi i nampak perbezaan bila i pakai wrinkles-ironless-shawl sebegini rupa dan shawl plain biasa. I tetibe terfikirkan tentang berat badan dan saiz muka sebelum PKP. What? Jangan kata kau kurus selagi takde orang kata Ainaa kurusnya kau, runcing nya pipi kau! Anggap jelah ni effect daripada this exclusive black 'cotton viscose' dan lipatan tepi tudung itew. Because nobody even cares about your weight! And, lately ni mood i macam roller coaster tambahan pula i terkena wabak ulcer dalam mulut tepi besi. Seminggu merana menahan keperitan ulcer and tak boleh senyum beriya. Sekadar senyum sinis memandang ke tepi screen phone je mampu. Tsk tsk.

Okei. So sempena Ramadhan (permulaan ayat fefeeling pengacara tv) i nak share resepi potato cheese ball. Mudah dan sedap. Tagline yang wajib i guna sebagai penambah rasa setiap menu. I highlighted mudah sebab i suka something yang akan mempermudah urusan i. Untuk pengetahuan, level 'mudah' bagi setiap orang tu berbeza (yeke). Yes. Tapi kalau kita nak jugak, mesti kita dapat kan? Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Lagipun i tahu semorang suka kerja mudah. Kalau boleh nak shortcut lepastu copy and paste.

Apa i bebel ni? Ok cuols,
Dekat bawah ni adalah bahan-bahan dan steps untuk Potato Cheese Ball yang mudah lagi sedap! Try yukkkkk!

Bahan-bahan:

1. Kentang 3-5 biji
2. Black pepper powder
2. Mozarella Cheese
4. Mixed Vege (option)
5. Garam 1 sudu kecil
6. Gula 1 sudu kecil
7. Bread crumb
8. Tepung gandum
9. Telur 2 biji

Steps:


1. Sebagai persediaan, rebus semua kentang yang sudah dibuang kulit dan dipotong empat. Rebus sehingga lembut. Cucuk menggukan lidi atau garfu untuk mengetahui tahap kelembutan kentang.

2. Selepas kentang sudah siap direbus, toskan kentang sehingga kering. Sementara menunggu kentang kering, boleh lah ambil masa untuk buat kerja lain. Erti kata lain, keep yourself occupied! Always! Aaagituh. Haha.

3. Lenyekkan kentang di dalam bekas.

4. Masukkan black pepper powder, garam, gula dan mozarella cheese.

5. Gaul kan bahan-bahan ini sehingga rata dan sebati.


6. Oh ya, jangan lupa mix vege sekali okei! Kalau takde mix vege pun tak pe. Boleh letak daun sup, atau nak letak rebusan ayam pun okei :) Anything! Letak je apa-apa yang mengikut selera masing-masing.



7. Gunakan sudu makan. Ambil sesudu makan kentang dan gumpalkan kentang.

8. Masukkan ketulan cheese cheddar dalam kentang ni. Dan gumpalkan semula sehingga bulat.



9. Salutkan kentang bola ini dalam tepung telur, tepung gandum dan kemudian akhir sekali salutkan dengan bread crumb.


10. Gorengkan potato cheese ball ini dalam kuali panas! Okei. Dah siap!

Resepi Potato Cheese Ball

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan =)

Hai cuols.




Abaikan kekotoran cermin ku ini.

Selepas seharian kepala i berbungkuskan black 'cotton viscose' light weight, i berasa nak selfie depan cermin bilik usai kerja hari ni.  I pun tak sure kenapa. Tapi i nampak perbezaan bila i pakai wrinkles-ironless-shawl sebegini rupa dan shawl plain biasa. I tetibe terfikirkan tentang berat badan dan saiz muka sebelum PKP. What? Jangan kata kau kurus selagi takde orang kata Ainaa kurusnya kau, runcing nya pipi kau! Anggap jelah ni effect daripada this exclusive black 'cotton viscose' dan lipatan tepi tudung itew. Because nobody even cares about your weight! And, lately ni mood i macam roller coaster tambahan pula i terkena wabak ulcer dalam mulut tepi besi. Seminggu merana menahan keperitan ulcer and tak boleh senyum beriya. Sekadar senyum sinis memandang ke tepi screen phone je mampu. Tsk tsk.

Okei. So sempena Ramadhan (permulaan ayat fefeeling pengacara tv) i nak share resepi potato cheese ball. Mudah dan sedap. Tagline yang wajib i guna sebagai penambah rasa setiap menu. I highlighted mudah sebab i suka something yang akan mempermudah urusan i. Untuk pengetahuan, level 'mudah' bagi setiap orang tu berbeza (yeke). Yes. Tapi kalau kita nak jugak, mesti kita dapat kan? Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Lagipun i tahu semorang suka kerja mudah. Kalau boleh nak shortcut lepastu copy and paste.

Apa i bebel ni? Ok cuols,
Dekat bawah ni adalah bahan-bahan dan steps untuk Potato Cheese Ball yang mudah lagi sedap! Try yukkkkk!

Bahan-bahan:

1. Kentang 3-5 biji
2. Black pepper powder
2. Mozarella Cheese
4. Mixed Vege (option)
5. Garam 1 sudu kecil
6. Gula 1 sudu kecil
7. Bread crumb
8. Tepung gandum
9. Telur 2 biji

Steps:


1. Sebagai persediaan, rebus semua kentang yang sudah dibuang kulit dan dipotong empat. Rebus sehingga lembut. Cucuk menggukan lidi atau garfu untuk mengetahui tahap kelembutan kentang.

2. Selepas kentang sudah siap direbus, toskan kentang sehingga kering. Sementara menunggu kentang kering, boleh lah ambil masa untuk buat kerja lain. Erti kata lain, keep yourself occupied! Always! Aaagituh. Haha.

3. Lenyekkan kentang di dalam bekas.

4. Masukkan black pepper powder, garam, gula dan mozarella cheese.

5. Gaul kan bahan-bahan ini sehingga rata dan sebati.


6. Oh ya, jangan lupa mix vege sekali okei! Kalau takde mix vege pun tak pe. Boleh letak daun sup, atau nak letak rebusan ayam pun okei :) Anything! Letak je apa-apa yang mengikut selera masing-masing.



7. Gunakan sudu makan. Ambil sesudu makan kentang dan gumpalkan kentang.

8. Masukkan ketulan cheese cheddar dalam kentang ni. Dan gumpalkan semula sehingga bulat.



9. Salutkan kentang bola ini dalam tepung telur, tepung gandum dan kemudian akhir sekali salutkan dengan bread crumb.


10. Gorengkan potato cheese ball ini dalam kuali panas! Okei. Dah siap!

Assalamualaikum =)






Begitulah reaksi keterujaan yang melampau sekali sejurus selepas seorang Ainaa update Mini ATM dekat instagram story yang i beli tempoh hari yang lalu. I didn't expect anything. I fikirkan i bercakap and berangan sorang-sorang dekat Instagram story ajak menabung, rupanya ada juga gadis-gadis yang meraikan angan-angan i ni and terjebak dengan virus menabung ini. Actually tabung tu for kids, kalau tunjuk dekat kids confirm dia nak, buktinya anak buah i. Tengok story i terus NAK SATU, MAMA. (dia pesan dekat mak dia, lol). Jikalau berminat, boleh taip di carian shopee nama product yang i dah attached. Heart attack lah uncle tabung tiba-tiba ramai gadis menggelabah nak beli Mini ATM di era covid-19 ni dah kenapa.

"Biasalah uncle, perempuan kan ada 9 nafsu 1 akal." taip sambil senyum tidak simetri.

Lepastu lepastu kalau dah beli tak usah lah awak menagih kasih meminta simpati dan pertolongan daripada uncle tu. Sebab i terlebih gula, i over-excited malam-malam whatsapp uncle tanya macam mana nak guna machine ni uncle? Uncle tu pening dengan i, i pun of course lah lagi pening dengan uncle tu. Ended up i tengok Youtube je (hamagawd gelabah tak hengat dunia)

Okei habes dah mukadimah i. *kesat peluh

Disebabkan malam ni i free, so i akan share resepi burger Malaysia yang i dah buat beberapa minggu yang lalu (amboi dia). Actually dekat rumah i ni ada lebihan sambal bilis nasi lemak mak i masak untuk sarapan hari sebelum. So yang lebihan sambal bilis ni i macam EH NAK BUAT BURGER MALAYSIA LAH. Burger Malaysia ni one of my favorite kuih muih jugak lah.

Selalunya, before i masuk kerja pepagi buta, i akan singgah satu kedai ni and mesti akan beli kuih ni. So bila dah stop kejap sekarang ni. I macam teringat la jugak lepas tu tetibe ada lebihan pulak daripada nasi lemak ni. Coincidence. 

Ok. Now i akan listkan bahan-bahan dan step nya.

Bahan - bahan:
*Gula - 5 sudu besar
Minyak - 60 ml
*Garam - 1 tea spoon
*Yis - 7 gram / 1 packet (11 gram)
Air mineral- 250 ml
*Tepung gandum - 500 gram

Steps:


1) Campurkan semua bahan-bahan bersifat kering (*), dan kacaukan bagi rata

2) Tuang 250 ml air mineral dan kacau. Air ni tuang sedikit demi sedikit. Kacau.

3) Sambil kacau sambil masukkan 1 packet yis. Dan kacau lagi sehingga menjadi seketul doh.

4) Dah jadi doh kan. Lepastu biarkan doh tu dalam keadaan tertutup: selama 40 minit. Untuk menaikkan doh dan hasilkan doh yang lebih gebu.


5) Selepas 40 minit berlalu, bentukkan doh seperti dalam gambar dekat atas. I tak ingat nak ambil gambar part bentukkan doh satu per satu. So macam dekat atas ni lah eh rupa dia ehehe.

Cara nak jadikan doh membulat macam dalam gambar ni senang je. Ambil sedikit doh dan letak kan di atas tapak tangan, lepastu bulat-bulatkan doh tu menggunakan kedua-dua tapak tangan (rounding. harap faham bahasa 'rounding' i nih) (hah, i takde buat video. suara emas tangan emas semua emas ihiks.)

6) Goreng kan dengan suhu api yang slow / sederhana.

7) Dah siap goreng, angkat semua roti. Dan belah roti tersebut di bahagian tengah, tapi jangan belah sampai habes. 

8) Masukkan sambal dan timun.



Okay siap! =)







Apa nak buat dengan sambal bilis?

Assalamualaikum =)






Begitulah reaksi keterujaan yang melampau sekali sejurus selepas seorang Ainaa update Mini ATM dekat instagram story yang i beli tempoh hari yang lalu. I didn't expect anything. I fikirkan i bercakap and berangan sorang-sorang dekat Instagram story ajak menabung, rupanya ada juga gadis-gadis yang meraikan angan-angan i ni and terjebak dengan virus menabung ini. Actually tabung tu for kids, kalau tunjuk dekat kids confirm dia nak, buktinya anak buah i. Tengok story i terus NAK SATU, MAMA. (dia pesan dekat mak dia, lol). Jikalau berminat, boleh taip di carian shopee nama product yang i dah attached. Heart attack lah uncle tabung tiba-tiba ramai gadis menggelabah nak beli Mini ATM di era covid-19 ni dah kenapa.

"Biasalah uncle, perempuan kan ada 9 nafsu 1 akal." taip sambil senyum tidak simetri.

Lepastu lepastu kalau dah beli tak usah lah awak menagih kasih meminta simpati dan pertolongan daripada uncle tu. Sebab i terlebih gula, i over-excited malam-malam whatsapp uncle tanya macam mana nak guna machine ni uncle? Uncle tu pening dengan i, i pun of course lah lagi pening dengan uncle tu. Ended up i tengok Youtube je (hamagawd gelabah tak hengat dunia)

Okei habes dah mukadimah i. *kesat peluh

Disebabkan malam ni i free, so i akan share resepi burger Malaysia yang i dah buat beberapa minggu yang lalu (amboi dia). Actually dekat rumah i ni ada lebihan sambal bilis nasi lemak mak i masak untuk sarapan hari sebelum. So yang lebihan sambal bilis ni i macam EH NAK BUAT BURGER MALAYSIA LAH. Burger Malaysia ni one of my favorite kuih muih jugak lah.

Selalunya, before i masuk kerja pepagi buta, i akan singgah satu kedai ni and mesti akan beli kuih ni. So bila dah stop kejap sekarang ni. I macam teringat la jugak lepas tu tetibe ada lebihan pulak daripada nasi lemak ni. Coincidence. 

Ok. Now i akan listkan bahan-bahan dan step nya.

Bahan - bahan:
*Gula - 5 sudu besar
Minyak - 60 ml
*Garam - 1 tea spoon
*Yis - 7 gram / 1 packet (11 gram)
Air mineral- 250 ml
*Tepung gandum - 500 gram

Steps:


1) Campurkan semua bahan-bahan bersifat kering (*), dan kacaukan bagi rata

2) Tuang 250 ml air mineral dan kacau. Air ni tuang sedikit demi sedikit. Kacau.

3) Sambil kacau sambil masukkan 1 packet yis. Dan kacau lagi sehingga menjadi seketul doh.

4) Dah jadi doh kan. Lepastu biarkan doh tu dalam keadaan tertutup: selama 40 minit. Untuk menaikkan doh dan hasilkan doh yang lebih gebu.


5) Selepas 40 minit berlalu, bentukkan doh seperti dalam gambar dekat atas. I tak ingat nak ambil gambar part bentukkan doh satu per satu. So macam dekat atas ni lah eh rupa dia ehehe.

Cara nak jadikan doh membulat macam dalam gambar ni senang je. Ambil sedikit doh dan letak kan di atas tapak tangan, lepastu bulat-bulatkan doh tu menggunakan kedua-dua tapak tangan (rounding. harap faham bahasa 'rounding' i nih) (hah, i takde buat video. suara emas tangan emas semua emas ihiks.)

6) Goreng kan dengan suhu api yang slow / sederhana.

7) Dah siap goreng, angkat semua roti. Dan belah roti tersebut di bahagian tengah, tapi jangan belah sampai habes. 

8) Masukkan sambal dan timun.



Okay siap! =)







Assalamualaikum =)

Hai korang. Buat apa weekend ni? Lipat kain ke tew.

Actually i dah lama nak roll sushi ni, siap beli sushi mat and sushi maker beberapa bulan yang lepas. Tapi tak buat-buat pun. Al-maklumlah sibuk dengan kelas, and kerja. Nak habeskan novel lagi. Workout di malam hari lagi, pedicure lagi, face-masking lagi. Nampak tak kecantikan diri lebih penting daripada sushi muahahaha.

Disebabkan kecantikan tu adalah keutamaan. Lepas tu mula lah dengan tak sengajanya nak ketepikan aktiviti memasak di dapur dengan alasan takde mood lah nak masak! (update dekat Twitter).

Takde mood tu quite normal lah. Tapi yang sebenarnya kalau tunggu mood, mood takkan datang sampai mampus pun. In fact, i yang kena sendiri start bangun dari kerusi katil meja apa lagi?! And buat skrg! Hahahaha.

Untuk silent readers belog i yang pertama kali nak try sushi atau baru nak belajar makan sushi, selain kecantikan, sushi pun penting jugak ok. Sebab sushi adalah makanan yang berkhasiat, mengenyangkan (sangat) dan bersih yakmat! Corona pun takde. Eh mana kau tahu? Ihiks. Nak kata senang di hidang tu, senang jugak lah. Dah siap roll, potong dan makan. Yang susah dan nampak complicated part rolling jelah. Tapi bila dah start rolls, best pulak rasa. Thee hee.

So dekat bawah ni i sharekan bahan-bahan dan steps nak buat sushi. Jom!


Bahan-bahan Sushi:

Sumo Calrose Rice Japan Sushi
Air masak / coway / cuckoo (LOL)
Mayonnaise Japan
1 tin tuna
Cuka
Hotdog
Crab Stick
Timun
Seaweed
Sushi Mat / Sushi Roller Kit

Okei. Since yang nak makan sushi ni tiga orang je (aku, mak dengan adik aku), so aku estimate 1 cup beras dah lebih daripada cukup. Yup memang terlebih pun, siap i boleh deliver dekat kawan i nak bagi dia makan, i risau dia tak cukup makan je. Almaklumlah kawan-kawan i semua makan sehari 10 pinggan muahahaha gurau okei. Jangan seious sangat. Luls.

Step:

1) Yang pertama mestilah masak nasi dulu baru buat benda-benda lain. So gunakanlah formula ini untuk buat nasi pakai beras sumo.

1 cup beras = 2 cup air masak
2 cup beras = 4 cup air masak
3 cup beras = 6 cup air masak

1 cup beras = 3 - 4 rolled sushi

So decide lah korang nak makan berapa roll sushi and berapa cup beras! And dah boleh masak nasi macam biasa. Eehehe.

2) Sementara menunggu nasi masak - sediakan bahan-bahan lain.
Dekat sini aku pakai tuna tin, hotdog, crab stick dengan udang goreng tempura. Rebus sekejap bahan-bahan ni before wrap!

Boleh juga kalau nak tambah timun, tori karaage, tamago, salmon, unagi, chuka idako since boleh dapat banyak rolls kan. Ikut kreativiti dan citarasa masing-masing. Nak letak rendang ayam pun boleh, kambing pun boleh, sambal petai udang pun boleh :P




3) Lepas beberapa minit nasi siap masak, masukkan cuka 1 sudu makan sambil tanak nasi
4) Masukkan nasi dalam mangkuk dan biarkan sampai nasi sejuk

1 cup beras = 1 sudu makan cuka
2 cup beras = 2 sudu makan cuka
3 cup beras = 3 sudu makan cuka


5) Sediakan sushi mat. Make sure bersih daripada segala corona virus. Lewls.

Untuk pertama kali ni, i prefer guna sushi mat lah compare to sushi maker yang sedia terbentuk. Lepas ni i try guna sushi maker plak. Sushi mat ni i cari dekat shopee since dekat DIY dah habes jual. Alang-alang dah beli online, carilah terus yang set bamboo sushi tu, siap chopstick, senduk kayu, why nottttt! So wanita!

6) Letak kan seaweed di atas sushi mat. Seaweed ni i pakai seaweed snack sebab seaweed for sushi dah habes. Seaweed ni kecik sikit daripada seaweed sushi.

7) Letak nasi atas seaweed. Dan ratakan guna tangan yang dilapisi dengan glove.



8) Letakkan bahan-bahan tadi dan letakkan Mayonnaise Japan


Okei dah siap Tuna Mayo Sushi kita. Kita suka hati kita jer wak. As long as ada tuna dan mayo, kita terus letak tuna mayo. Ahaks.

Make sure waktu nak potong sushi, guna kan pisau yang tajam gila. Boleh terus makan macam tu je atau boleh makan dengan ginger, soy sauce, nitsume, wasabi (i definitely tak makan wasabi, macam ada gas masuk hidung haha)

If air asia now everyone can fly, then with homemade sushi now everyone can eat :P

Senangnya buat Tuna Mayo Sushi!

Assalamualaikum =)

Hai korang. Buat apa weekend ni? Lipat kain ke tew.

Actually i dah lama nak roll sushi ni, siap beli sushi mat and sushi maker beberapa bulan yang lepas. Tapi tak buat-buat pun. Al-maklumlah sibuk dengan kelas, and kerja. Nak habeskan novel lagi. Workout di malam hari lagi, pedicure lagi, face-masking lagi. Nampak tak kecantikan diri lebih penting daripada sushi muahahaha.

Disebabkan kecantikan tu adalah keutamaan. Lepas tu mula lah dengan tak sengajanya nak ketepikan aktiviti memasak di dapur dengan alasan takde mood lah nak masak! (update dekat Twitter).

Takde mood tu quite normal lah. Tapi yang sebenarnya kalau tunggu mood, mood takkan datang sampai mampus pun. In fact, i yang kena sendiri start bangun dari kerusi katil meja apa lagi?! And buat skrg! Hahahaha.

Untuk silent readers belog i yang pertama kali nak try sushi atau baru nak belajar makan sushi, selain kecantikan, sushi pun penting jugak ok. Sebab sushi adalah makanan yang berkhasiat, mengenyangkan (sangat) dan bersih yakmat! Corona pun takde. Eh mana kau tahu? Ihiks. Nak kata senang di hidang tu, senang jugak lah. Dah siap roll, potong dan makan. Yang susah dan nampak complicated part rolling jelah. Tapi bila dah start rolls, best pulak rasa. Thee hee.

So dekat bawah ni i sharekan bahan-bahan dan steps nak buat sushi. Jom!


Bahan-bahan Sushi:

Sumo Calrose Rice Japan Sushi
Air masak / coway / cuckoo (LOL)
Mayonnaise Japan
1 tin tuna
Cuka
Hotdog
Crab Stick
Timun
Seaweed
Sushi Mat / Sushi Roller Kit

Okei. Since yang nak makan sushi ni tiga orang je (aku, mak dengan adik aku), so aku estimate 1 cup beras dah lebih daripada cukup. Yup memang terlebih pun, siap i boleh deliver dekat kawan i nak bagi dia makan, i risau dia tak cukup makan je. Almaklumlah kawan-kawan i semua makan sehari 10 pinggan muahahaha gurau okei. Jangan seious sangat. Luls.

Step:

1) Yang pertama mestilah masak nasi dulu baru buat benda-benda lain. So gunakanlah formula ini untuk buat nasi pakai beras sumo.

1 cup beras = 2 cup air masak
2 cup beras = 4 cup air masak
3 cup beras = 6 cup air masak

1 cup beras = 3 - 4 rolled sushi

So decide lah korang nak makan berapa roll sushi and berapa cup beras! And dah boleh masak nasi macam biasa. Eehehe.

2) Sementara menunggu nasi masak - sediakan bahan-bahan lain.
Dekat sini aku pakai tuna tin, hotdog, crab stick dengan udang goreng tempura. Rebus sekejap bahan-bahan ni before wrap!

Boleh juga kalau nak tambah timun, tori karaage, tamago, salmon, unagi, chuka idako since boleh dapat banyak rolls kan. Ikut kreativiti dan citarasa masing-masing. Nak letak rendang ayam pun boleh, kambing pun boleh, sambal petai udang pun boleh :P




3) Lepas beberapa minit nasi siap masak, masukkan cuka 1 sudu makan sambil tanak nasi
4) Masukkan nasi dalam mangkuk dan biarkan sampai nasi sejuk

1 cup beras = 1 sudu makan cuka
2 cup beras = 2 sudu makan cuka
3 cup beras = 3 sudu makan cuka


5) Sediakan sushi mat. Make sure bersih daripada segala corona virus. Lewls.

Untuk pertama kali ni, i prefer guna sushi mat lah compare to sushi maker yang sedia terbentuk. Lepas ni i try guna sushi maker plak. Sushi mat ni i cari dekat shopee since dekat DIY dah habes jual. Alang-alang dah beli online, carilah terus yang set bamboo sushi tu, siap chopstick, senduk kayu, why nottttt! So wanita!

6) Letak kan seaweed di atas sushi mat. Seaweed ni i pakai seaweed snack sebab seaweed for sushi dah habes. Seaweed ni kecik sikit daripada seaweed sushi.

7) Letak nasi atas seaweed. Dan ratakan guna tangan yang dilapisi dengan glove.



8) Letakkan bahan-bahan tadi dan letakkan Mayonnaise Japan


Okei dah siap Tuna Mayo Sushi kita. Kita suka hati kita jer wak. As long as ada tuna dan mayo, kita terus letak tuna mayo. Ahaks.

Make sure waktu nak potong sushi, guna kan pisau yang tajam gila. Boleh terus makan macam tu je atau boleh makan dengan ginger, soy sauce, nitsume, wasabi (i definitely tak makan wasabi, macam ada gas masuk hidung haha)

If air asia now everyone can fly, then with homemade sushi now everyone can eat :P

The Author, EST 2010

About Me

Assalamualaikum and Hi girls and guys,
Just call me Ainaa.
Passionate in Sambal Petai Udang.
Thanks for read, love. Xoxo.

Featured posts

Travel Journey

@_aonaa