Popular Posts

Latest Post on Blog

Assalamulaikum =)

SUB: ROAD TO LAST CLASS

Buat buat busy ke memang busy?
Ceritanya begini. Dua hari lagi bakal hari submission/presentation menjelma. Dua hari itu jugak aku dengan groupmate aku menggemparkan hati sendiri (malah hati sesama groupmate yang lain) dengan bencana video dan report yang tak menentu hala tuju, entah wujud ke tidak entah complete ke tidek. Bergegas lah semorang tak henti-henti nak bekerja keras, sudahlah mengilang, membajak pulak. WHUTTTTTT?!

Hiruk pikuk dan rusuhan teruk hati kita dibuatnya. Lepastu lepastu, otak every each of us terus berhubung dan berfungsi pantas sepantas keretapi Shinkansen. Buktinya mata terus terbeliak di pagi buta nak top-up report yang terbengkalai dek kerana kesibukan kerja demi seekor ikan siakap masak tiga rasa and kita gegerls terus plan nak pergi record video verangan dekat library ohmai, what is this.

Sementelahan, ada pulak mamarazzi di saat-saat akhir grouping task yang serba tak kena ni. Gais, you know what? Sometimes we need this kind of people waktu tak sengaja tengok lappy. ( oh I mean mamarazzi or paparazzi )



Dan waktu tak sengaja nak hook up phone dekat stand holder? Eh eh. Ahakz.

Kehadiran Adibah dalam group yang kadang-kadang suka buat part-time-non-payment-job which jadi mamarazzi dan paparazzi tak bertempat.

NAK TAHU TAKKKKKK (please cakap nak, jangan keciwakan kegigihan i ols meng-capslock-kan font NAK TAHU TAK okei) waktu ini adalah hurdles part ever. Bila sampai je library cepat-cepat pergi kaunter pertanyaan and tanya akak kaunter bercampur baurkan nafas yang semput, instead of tanya we ols prefer nak request for room discussion untuk record video. Tiba-tiba, room discussion dalam library penuh sampai tengah hari. Hah hati yang dah digempar-gempurkan makin tergempur.


Panic dan menggelabah 5 saat. Tapi kitaorang manage to control kegelabahan ini sambil duduk tersimpuh atas kerusi bersebelahan ruangan legar library. Wows, that tersimpuh atas kerusi. Bukan kaleng-kaleng. Meanwhile tengah setting up camera....

Sempat eh?

Thee hee. Happiness comes to us bila dapat tengok Akak Nisa and Adibah pun eksaited to the max. Nak duduk ke berdiri. Nak cakap macam mana sebab tak boleh cakap kuat-kuat. Kena berbisik ke macam mana. Nak duduk sini ke sana. Bagi Akak record dulu eh. Okei Akak. The only Akak (mother of three) yang non-stop showing her effort to sit down and finish all these miserable & damn task. WALAUPUN. Thanks Akak. Seeing Akak wearing Mascara make me feel like YOU ARE THE OTHER HALF OF ME. T_T

LOL OVERRRRRRR.



Proud to announce that, video verangan dah siap record. Lepas Akak kaunter datang dengan kesopanan hampiri group kami yang tengah sibuk berborak and Akak kaunter bagitahu yang room discussion dah kosong taw. Boleh lah kalau nak masuk. Oh yei! Bergegas dan struggle kitaorang record video verangan sebab maximum hours untuk duduk lepak gelak-gelak dalam tu up to 2 hours (lepak berbayar, satu jam RM 3 har har okei Akak)

Balik - balik KL dari Shah Alam terus edit video and managed to completed everything at 4 am. Mampus T_T Dah lama sebenarnya tak stay up sampai pagi demi assignment. Sumpah pening dan tepu. Bangun pagi rasa nak pengsan tak nak pergi kelas. Lol.




Last class yang tidak menghampakan semorang. Dapat sandwich setiap seorang waktu presentation. Hamagawd thanks classmate! Kelas akhir sem ni adalah kelas HRM. To be honest, too much nervousness bila masuk kelas HRM cause I am not into HRM before tapi cuba jelah erk sampai mana yang boleh #PositiveVibesDetected

Berasa hilang kepala. Gigihkan lah diri jugak datang nak submit segala 'outstanding' assignment.


Cuba cari mana lecturer kita? Macam abc sangat je soalan ni =P



At the end of the day I learnt something daripada orang sekeliling!
I can conclude that business is all about communicating and networking.
Note to self : Sentiasa lah berkomukasi dengan jiran kiri kanan depan belakang aaaa begituh.

Anyway, goodluck korang. Ada jodoh jumpa lagi next semester, insyaAllah =)

Hiruk pikuk kelas terakhir.

Assalamulaikum =)

SUB: ROAD TO LAST CLASS

Buat buat busy ke memang busy?
Ceritanya begini. Dua hari lagi bakal hari submission/presentation menjelma. Dua hari itu jugak aku dengan groupmate aku menggemparkan hati sendiri (malah hati sesama groupmate yang lain) dengan bencana video dan report yang tak menentu hala tuju, entah wujud ke tidak entah complete ke tidek. Bergegas lah semorang tak henti-henti nak bekerja keras, sudahlah mengilang, membajak pulak. WHUTTTTTT?!

Hiruk pikuk dan rusuhan teruk hati kita dibuatnya. Lepastu lepastu, otak every each of us terus berhubung dan berfungsi pantas sepantas keretapi Shinkansen. Buktinya mata terus terbeliak di pagi buta nak top-up report yang terbengkalai dek kerana kesibukan kerja demi seekor ikan siakap masak tiga rasa and kita gegerls terus plan nak pergi record video verangan dekat library ohmai, what is this.

Sementelahan, ada pulak mamarazzi di saat-saat akhir grouping task yang serba tak kena ni. Gais, you know what? Sometimes we need this kind of people waktu tak sengaja tengok lappy. ( oh I mean mamarazzi or paparazzi )



Dan waktu tak sengaja nak hook up phone dekat stand holder? Eh eh. Ahakz.

Kehadiran Adibah dalam group yang kadang-kadang suka buat part-time-non-payment-job which jadi mamarazzi dan paparazzi tak bertempat.

NAK TAHU TAKKKKKK (please cakap nak, jangan keciwakan kegigihan i ols meng-capslock-kan font NAK TAHU TAK okei) waktu ini adalah hurdles part ever. Bila sampai je library cepat-cepat pergi kaunter pertanyaan and tanya akak kaunter bercampur baurkan nafas yang semput, instead of tanya we ols prefer nak request for room discussion untuk record video. Tiba-tiba, room discussion dalam library penuh sampai tengah hari. Hah hati yang dah digempar-gempurkan makin tergempur.


Panic dan menggelabah 5 saat. Tapi kitaorang manage to control kegelabahan ini sambil duduk tersimpuh atas kerusi bersebelahan ruangan legar library. Wows, that tersimpuh atas kerusi. Bukan kaleng-kaleng. Meanwhile tengah setting up camera....

Sempat eh?

Thee hee. Happiness comes to us bila dapat tengok Akak Nisa and Adibah pun eksaited to the max. Nak duduk ke berdiri. Nak cakap macam mana sebab tak boleh cakap kuat-kuat. Kena berbisik ke macam mana. Nak duduk sini ke sana. Bagi Akak record dulu eh. Okei Akak. The only Akak (mother of three) yang non-stop showing her effort to sit down and finish all these miserable & damn task. WALAUPUN. Thanks Akak. Seeing Akak wearing Mascara make me feel like YOU ARE THE OTHER HALF OF ME. T_T

LOL OVERRRRRRR.



Proud to announce that, video verangan dah siap record. Lepas Akak kaunter datang dengan kesopanan hampiri group kami yang tengah sibuk berborak and Akak kaunter bagitahu yang room discussion dah kosong taw. Boleh lah kalau nak masuk. Oh yei! Bergegas dan struggle kitaorang record video verangan sebab maximum hours untuk duduk lepak gelak-gelak dalam tu up to 2 hours (lepak berbayar, satu jam RM 3 har har okei Akak)

Balik - balik KL dari Shah Alam terus edit video and managed to completed everything at 4 am. Mampus T_T Dah lama sebenarnya tak stay up sampai pagi demi assignment. Sumpah pening dan tepu. Bangun pagi rasa nak pengsan tak nak pergi kelas. Lol.




Last class yang tidak menghampakan semorang. Dapat sandwich setiap seorang waktu presentation. Hamagawd thanks classmate! Kelas akhir sem ni adalah kelas HRM. To be honest, too much nervousness bila masuk kelas HRM cause I am not into HRM before tapi cuba jelah erk sampai mana yang boleh #PositiveVibesDetected

Berasa hilang kepala. Gigihkan lah diri jugak datang nak submit segala 'outstanding' assignment.


Cuba cari mana lecturer kita? Macam abc sangat je soalan ni =P



At the end of the day I learnt something daripada orang sekeliling!
I can conclude that business is all about communicating and networking.
Note to self : Sentiasa lah berkomukasi dengan jiran kiri kanan depan belakang aaaa begituh.

Anyway, goodluck korang. Ada jodoh jumpa lagi next semester, insyaAllah =)

Assalamualaikum =)

Thanks sudi baca coretan entri ini di 2/3 malam. Maigad crying crying manja (eheks tiber)

Hi golongan nigrat dan rakyat marhaen sekalian alam. Aku sendiri selalu terpengaruh dengan rakan sebaya yang menjerumuskan diri aku dalam lembah membeli belah mahupun- wait what? EH WOW LEMBAH. BOMBASTIK ke tew? Lol. In fact, membeli belah dan aktiviti ekonomi tak-berumah tangga lain sememangnya bukanlah di tahap yang lembah.

Kadang-kadang dengan tak sengaja nya aktiviti ekonomi tak-berumah tangga ni boleh jadi hobi and sama jugak dengan membeli-belah, boleh jadi as stress-reliever atau self-reward lepas berhempas pulas dekat office (just my 2cents). Berhempas pulas okay lagi daripada berhempas pintu berhempas buku dan segala jenis khazanah dihempas dan terhempas tiba-tiba. Lagi dasat kalau bukan berhempas, sebab dia terus menghempas. Menghempas handbag empat ke lima angka pulak tu. Kehkeh okei fine joke tengah malam and takde kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati. Ini semua elemen dan pengaruh drama termagnet kuat dengan diri sendiri. Persetankanlah. sksksksksksksk (saya ketawa saya ketawa saya ketawa saya ketawa).

Guess what. Buat sekian kalinya tak menjenguk laman twitter dan belek-belek (selalunya scroll pastuhhhhh gelak dengan lawak hambar twider dan retweet, tutup apps, repeat). And sesekali aku sengaja menjenguk twithandles FoodPorn (not pornography thingy at all) dekat twitter. Huahhhhh bila tengok je foodporn ni mesti rasa nak masak semuah nak buat semuah nak makan semuahhhh. Tahu nak buat je, makan nya cuma dikit dong. Nafsu semata tsk tsk T_T

SO.

As promised before, aku nak share resepi-resepi yang aku view tempoh hari dalam entri yang lepas (CLICK SINI). Tapi untuk hari ni, aku akan share recipe whatttttttt. Recipe *drrrrrrrrrrrum rolled sound effect* ehehehe recipe K-Fry Chicken Extra-Spicy tak hengat doooniah tahu takkkk! Begitulah.


K-Fry Chicken Extra-Spicy


Campurkan tiga bahan utama ini untuk gorengan ayam:

1) Tepung Bestari (main flour)
2) Tepung gandum
3) Tepung jagung

Mungkin boleh letak adunan tepung ni dalam nisbah 5:2:1. Estimate ajelah erk. Selalunya tepung jagung tak pakai banyak. Dalam resepi ni, main flour nya adalah Tepung Bestari. Gandum dan Jagung tu semacam penambah perisa nak bagi rangup, tebal, yadda yadda yadda.


Goreng macam biasa waktu kuali dah panas geela.


Dah siap goreng. Alaskan hasil gorengan ayam tadi bersama tisu, untuk serap lebihan minyak dalam ayam tadi.

Meanwhile....

Untuk sos Korea pulak. Kita pakai sos Korea Adabi. Tumis sos Korea ni dalam kuali tanpa penambah perasa apa-apa sambil gaul dan kacau rata di kuali hitam itew. Sebab sos Korea ni walaupun pedas tapi ada manis jugak lah cuma tak kuat.  Tapi disebabkan 'tanpa penambah perasa', memang pedas yakmat lah weh, sumpah T_T Nasib baik sedap sehingga menjilat ibu jari kaki ahaks.

Ada dua tips disini:

1) Tambah beberapa sudu gula pasir atau gula melaka atau nak tambah madu pun okei. Ikut lah eksperimentasi masing-masing. Kalau tambah madu, maybe boleh letak last sekali (lepas dah siap gaulkan dengan ayam, before letak bijan), kalau letak awal-awal sos dia akan melekit-lekit, susah waktu nak ratakan dengan ayam.

2) Bersiap sedia waktu menumis sos ini, sebab akan bersin sepuloh kali waktu bertumis-tumisan, dan berselang seli aku dengan Anis lawan bersin siapa paling banyak. Lol. Complete selsema okei lepas tumis sos ni (kemain gigih lah nak menumis sampai selsema kahkah) (ini ke yang sampai 6 jam memasak tuh)


Lepas tisu dah serap minyak dalam ayam and siap tumis sos tadi.
Dah boleh masuk kan ayam dalam kuali berisi sos tadi.



Golek-golek lima saat then tutup api.
Sambung golek laju-laju 360 darjah tanpa (toleh kiri dan kanan) ayam tadi dalam sos Korea sehingga rata diseluruh permukaan anggota tubuh ayam. Lewls.

Tips: Jangan berhenti daripada aktiviti menggolekkan ayam selagi sos tidak rata keseluruh anggota dia okei! #perluke #yaperlu #erk hahahaha

Bahan paling penting selain Tepung Bestari, adalah BIJAN.

Hehehe. Dah habes golek-golek dan kacau rata. Taburkan bijan dengan bangga dan yakinnya sambil mulut sebut "see my level see my level" 

Bijan ni harus ditaburi dengan bangga sebab nak cari bijan hamboi dia kemain nak kena round-round lima kali satu supermaket baru jumpa tsk tsk (tidak saya ketawa, tidak saya ketawa)



Tada! Siap di hidang, makan dengan nasi putih boleh. Makan begitu sahaja pun boleh. Kiteorang makan dengan nasi putih (tekak Melayu, macam wajib pulak ada nasi atas meja =P). Hahaha. Sedap gilos, nasi putih digaulkan dengan ayam korea pedas-pedas manis panas-panas pulak tuh. Nyum. Okbai haha.

Awas. Pedas nak mampus kalau tak tambah manisan (gula/madu). Thanks Anis, mujur lah tak masuk hospital =P

Anyway, pedas-pedas pun. Sedap geela. Buktinya, tak cukup satu. Dua pun tak cukup =P
Boleh mengidam ayam ni bila-bila masa je kalau teringat dia punya pedas-pedas manis tuh. Ye, memang mengidam pun sekarang nih!


K-Fry Chicken Extra Spicy

Assalamualaikum =)

Thanks sudi baca coretan entri ini di 2/3 malam. Maigad crying crying manja (eheks tiber)

Hi golongan nigrat dan rakyat marhaen sekalian alam. Aku sendiri selalu terpengaruh dengan rakan sebaya yang menjerumuskan diri aku dalam lembah membeli belah mahupun- wait what? EH WOW LEMBAH. BOMBASTIK ke tew? Lol. In fact, membeli belah dan aktiviti ekonomi tak-berumah tangga lain sememangnya bukanlah di tahap yang lembah.

Kadang-kadang dengan tak sengaja nya aktiviti ekonomi tak-berumah tangga ni boleh jadi hobi and sama jugak dengan membeli-belah, boleh jadi as stress-reliever atau self-reward lepas berhempas pulas dekat office (just my 2cents). Berhempas pulas okay lagi daripada berhempas pintu berhempas buku dan segala jenis khazanah dihempas dan terhempas tiba-tiba. Lagi dasat kalau bukan berhempas, sebab dia terus menghempas. Menghempas handbag empat ke lima angka pulak tu. Kehkeh okei fine joke tengah malam and takde kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati. Ini semua elemen dan pengaruh drama termagnet kuat dengan diri sendiri. Persetankanlah. sksksksksksksk (saya ketawa saya ketawa saya ketawa saya ketawa).

Guess what. Buat sekian kalinya tak menjenguk laman twitter dan belek-belek (selalunya scroll pastuhhhhh gelak dengan lawak hambar twider dan retweet, tutup apps, repeat). And sesekali aku sengaja menjenguk twithandles FoodPorn (not pornography thingy at all) dekat twitter. Huahhhhh bila tengok je foodporn ni mesti rasa nak masak semuah nak buat semuah nak makan semuahhhh. Tahu nak buat je, makan nya cuma dikit dong. Nafsu semata tsk tsk T_T

SO.

As promised before, aku nak share resepi-resepi yang aku view tempoh hari dalam entri yang lepas (CLICK SINI). Tapi untuk hari ni, aku akan share recipe whatttttttt. Recipe *drrrrrrrrrrrum rolled sound effect* ehehehe recipe K-Fry Chicken Extra-Spicy tak hengat doooniah tahu takkkk! Begitulah.


K-Fry Chicken Extra-Spicy


Campurkan tiga bahan utama ini untuk gorengan ayam:

1) Tepung Bestari (main flour)
2) Tepung gandum
3) Tepung jagung

Mungkin boleh letak adunan tepung ni dalam nisbah 5:2:1. Estimate ajelah erk. Selalunya tepung jagung tak pakai banyak. Dalam resepi ni, main flour nya adalah Tepung Bestari. Gandum dan Jagung tu semacam penambah perisa nak bagi rangup, tebal, yadda yadda yadda.


Goreng macam biasa waktu kuali dah panas geela.


Dah siap goreng. Alaskan hasil gorengan ayam tadi bersama tisu, untuk serap lebihan minyak dalam ayam tadi.

Meanwhile....

Untuk sos Korea pulak. Kita pakai sos Korea Adabi. Tumis sos Korea ni dalam kuali tanpa penambah perasa apa-apa sambil gaul dan kacau rata di kuali hitam itew. Sebab sos Korea ni walaupun pedas tapi ada manis jugak lah cuma tak kuat.  Tapi disebabkan 'tanpa penambah perasa', memang pedas yakmat lah weh, sumpah T_T Nasib baik sedap sehingga menjilat ibu jari kaki ahaks.

Ada dua tips disini:

1) Tambah beberapa sudu gula pasir atau gula melaka atau nak tambah madu pun okei. Ikut lah eksperimentasi masing-masing. Kalau tambah madu, maybe boleh letak last sekali (lepas dah siap gaulkan dengan ayam, before letak bijan), kalau letak awal-awal sos dia akan melekit-lekit, susah waktu nak ratakan dengan ayam.

2) Bersiap sedia waktu menumis sos ini, sebab akan bersin sepuloh kali waktu bertumis-tumisan, dan berselang seli aku dengan Anis lawan bersin siapa paling banyak. Lol. Complete selsema okei lepas tumis sos ni (kemain gigih lah nak menumis sampai selsema kahkah) (ini ke yang sampai 6 jam memasak tuh)


Lepas tisu dah serap minyak dalam ayam and siap tumis sos tadi.
Dah boleh masuk kan ayam dalam kuali berisi sos tadi.



Golek-golek lima saat then tutup api.
Sambung golek laju-laju 360 darjah tanpa (toleh kiri dan kanan) ayam tadi dalam sos Korea sehingga rata diseluruh permukaan anggota tubuh ayam. Lewls.

Tips: Jangan berhenti daripada aktiviti menggolekkan ayam selagi sos tidak rata keseluruh anggota dia okei! #perluke #yaperlu #erk hahahaha

Bahan paling penting selain Tepung Bestari, adalah BIJAN.

Hehehe. Dah habes golek-golek dan kacau rata. Taburkan bijan dengan bangga dan yakinnya sambil mulut sebut "see my level see my level" 

Bijan ni harus ditaburi dengan bangga sebab nak cari bijan hamboi dia kemain nak kena round-round lima kali satu supermaket baru jumpa tsk tsk (tidak saya ketawa, tidak saya ketawa)



Tada! Siap di hidang, makan dengan nasi putih boleh. Makan begitu sahaja pun boleh. Kiteorang makan dengan nasi putih (tekak Melayu, macam wajib pulak ada nasi atas meja =P). Hahaha. Sedap gilos, nasi putih digaulkan dengan ayam korea pedas-pedas manis panas-panas pulak tuh. Nyum. Okbai haha.

Awas. Pedas nak mampus kalau tak tambah manisan (gula/madu). Thanks Anis, mujur lah tak masuk hospital =P

Anyway, pedas-pedas pun. Sedap geela. Buktinya, tak cukup satu. Dua pun tak cukup =P
Boleh mengidam ayam ni bila-bila masa je kalau teringat dia punya pedas-pedas manis tuh. Ye, memang mengidam pun sekarang nih!


Assalamualaikum =)

Hola orang cooler lumpur! Kerja ke today? Selamat bekerja okie. Eheks

Bertemu lah kita kembali dalam laman sesawang yang kejap hado kejap non-hado. Sebab tuan empunya badan pun busy merealisasikan impian nak habeskan semester dua yang azab nyaaaaa bila nak habes ni oi?

Hi evelibadi. Call me Aonaa
(atau apa-apa panggilan lain yang sejuk hati kalau mak pak mentua dengar)

Fuhhhhh berasa lega sangat hari ni cuti! (Selamat menyambut hari cuti Selangor evelibadih!)
Sampai rasa nak jerit dekat telinga jiran sebelah yang kita cuti and nak bagitahu level happiness kita hari ni. Pastu pastuh lega sebab dapat settle kan apa yang tergantung sepi setelah sekian lama, dapat kemas bilik, kemas rumah. Al maklumlah, sesejak sibuk nak daki tangga menuju kejayaan nih, isaimen bertimbun timbun, dapat pulak aura pepelik yang tiba-tiba

"nak buat ke tak erk isaimen nih, ke tunggu esok? ke tunggu weekend. aaaa malasnya!" kelaut dan persisiran pantai lah jawabnya.

Hari ni aku plan nak keluar jumpa classmate since Ahad ni ada test finance and marketing and and andddddd last class untuk semester dua. Jadi sebelum aku keluar rumah nak pergi study dengan classmate (Study ker? Borak je lebih, lagi lebih bila dia ajak kita ketawa bersama kehkeh!) aku curik masa sikit nak update belog tercinta.



Al kisahnya, mak aku pergi umrah kebetulan tersama tarikh dengan mak ayah Anis pergi umrah. So dalam kepala ni ada je erk plan nak buat itu ini (lagi-lagi bila mak takda). So last weekend kiteorang macam nak buat aktiviti anak dara sendiri masak sendiri makan sambil terperap dalam rumah seharian!

Aku drive ke Seremban lepas isya and pergi beli dengan Anis dekat Seremban sana barang basah untuk masak besok nya. Pastuh pastu pastuhhhhh Anis bawak aku pergi makan Nasi Talapia Penyet kat sana. Sedap sesungguhnya sedap! Sumpah, tak tipu >.<

Talapia penyet masak 3 rasa macam tulaaaaaa. Lagi sedap dari ayam gepuk pak gembus. Rasanya bukak waktu malam je. Dia takdelah restoran pun, lebih kurang food stall, bersebelahan dengan car wash. Sedap tak hengat dunia.


Wajib try makan dekat sini okei.

Bangun pepagi buta esoknya teringat nak buat video isaimen. #duniawi

"Anis, masak pukul 12 eh. Aku nak buat skrip and video jap"

Sejam kemudian. Non-hado. Skrip, video dua dua non-hado.

"Anis aku buat video malam karanglah. Jom masak"

Haih. Terkandas. Ni semua sebab teringat dekat Ayam Korea lah sotong jepun lah, udang canada lah. Whatsoevah. Ended-up, aku ajak Anis masak dan lupakan seketika video verangan aku. Focus masak Ainaa, focus! LOL. Untuk pengetahuan, selain ketawa, memasak pun boleh di jadikan sebagai stress-reliever. Agak-agak hilang tak stress kalau dah kita memasak dengan kawan baik kita sendiri yang dah lama tak jumpa? Lama lah jugek. 



As we planned, ni adalah menu kiteorang. 2 orang pun boleh, lewls. Selalunya bila plan dua orang lagi menjadi daripada plan sampai sepuloh orang.

Add on Cottage Fries with Gravy Sauce (begituhhh nama dia, tak nak kalah), in case Ayam Korea extra pedas. Boleh cover dengan cottage fries ni. Memandai je kan? =P


K-Fry Chicken Spicy

Hahaha sumpah pedas tsk tsk T_T
Anis punya tangan memang pedas habes tsk tsk T_T
Tak keruan aku tsk tsk T_T


Carbonara Sauce



Smoked Squid served with Homemade Thai Sauce



Cottage Fries served with Gravy Sauce



Fettucine served with Carbonara Seafood

Untuk pengetahuan, 6 jam kiteorang berperang dekat dapur sebab nak hasilkan menu-menu idaman kiteorang di kala masing-masing dalam tempoh iddah kesunyian. 6 jam beb, kita masak pakai teknik apa ni sampai 6 jam, ni kalau aku balik Penang, sampai dah rasanya. Wakaka!

Yang penting dan takkan dilupakan: Ada 1-hour break sebab ada drama air mata (hahahaha). Takpelah, hidup perlu diteruskan. Tiber. Btw, menu-menu atas ni akan aku share and update dalam column homecooked - food recipe. Tunggu taw! Jangan lari.

Waktu makan pukul 3 petang sampai petang dan kenyang pastuh sambung makan malam. Bayangkan masak 6 jam sebelum, sampai ke Zohor memasak. Kita memasak ke merewang ni. Konpius jap eheks.




Lastly, before tidur. Aku cuba realisasikan impian aku sendiri (nak buat video isaimen), makeup tebal-tebal 10 inci di pertengahan malam sambil kelam kabut Anis tanya makeup lawa-lawa nak pergi mana? Aku macam...monolog sorang-sorang (I hope you are joking. Kau lupa erk aku nak buat video?) (and kau lupa ke kau kena jadi part time director disebalik azab nya video ini?)

Thanks Anis for helping me out. You are the best! Sanggup jadi director walaupun tak bertauliah (sebab gelakkan aku) (tapi aku okay whuttt).

Jadi apa pun - Anis always bertauliah. Tiber sangat.

Weekend: Terperap sambil Memasak

Assalamualaikum =)

Hola orang cooler lumpur! Kerja ke today? Selamat bekerja okie. Eheks

Bertemu lah kita kembali dalam laman sesawang yang kejap hado kejap non-hado. Sebab tuan empunya badan pun busy merealisasikan impian nak habeskan semester dua yang azab nyaaaaa bila nak habes ni oi?

Hi evelibadi. Call me Aonaa
(atau apa-apa panggilan lain yang sejuk hati kalau mak pak mentua dengar)

Fuhhhhh berasa lega sangat hari ni cuti! (Selamat menyambut hari cuti Selangor evelibadih!)
Sampai rasa nak jerit dekat telinga jiran sebelah yang kita cuti and nak bagitahu level happiness kita hari ni. Pastu pastuh lega sebab dapat settle kan apa yang tergantung sepi setelah sekian lama, dapat kemas bilik, kemas rumah. Al maklumlah, sesejak sibuk nak daki tangga menuju kejayaan nih, isaimen bertimbun timbun, dapat pulak aura pepelik yang tiba-tiba

"nak buat ke tak erk isaimen nih, ke tunggu esok? ke tunggu weekend. aaaa malasnya!" kelaut dan persisiran pantai lah jawabnya.

Hari ni aku plan nak keluar jumpa classmate since Ahad ni ada test finance and marketing and and andddddd last class untuk semester dua. Jadi sebelum aku keluar rumah nak pergi study dengan classmate (Study ker? Borak je lebih, lagi lebih bila dia ajak kita ketawa bersama kehkeh!) aku curik masa sikit nak update belog tercinta.



Al kisahnya, mak aku pergi umrah kebetulan tersama tarikh dengan mak ayah Anis pergi umrah. So dalam kepala ni ada je erk plan nak buat itu ini (lagi-lagi bila mak takda). So last weekend kiteorang macam nak buat aktiviti anak dara sendiri masak sendiri makan sambil terperap dalam rumah seharian!

Aku drive ke Seremban lepas isya and pergi beli dengan Anis dekat Seremban sana barang basah untuk masak besok nya. Pastuh pastu pastuhhhhh Anis bawak aku pergi makan Nasi Talapia Penyet kat sana. Sedap sesungguhnya sedap! Sumpah, tak tipu >.<

Talapia penyet masak 3 rasa macam tulaaaaaa. Lagi sedap dari ayam gepuk pak gembus. Rasanya bukak waktu malam je. Dia takdelah restoran pun, lebih kurang food stall, bersebelahan dengan car wash. Sedap tak hengat dunia.


Wajib try makan dekat sini okei.

Bangun pepagi buta esoknya teringat nak buat video isaimen. #duniawi

"Anis, masak pukul 12 eh. Aku nak buat skrip and video jap"

Sejam kemudian. Non-hado. Skrip, video dua dua non-hado.

"Anis aku buat video malam karanglah. Jom masak"

Haih. Terkandas. Ni semua sebab teringat dekat Ayam Korea lah sotong jepun lah, udang canada lah. Whatsoevah. Ended-up, aku ajak Anis masak dan lupakan seketika video verangan aku. Focus masak Ainaa, focus! LOL. Untuk pengetahuan, selain ketawa, memasak pun boleh di jadikan sebagai stress-reliever. Agak-agak hilang tak stress kalau dah kita memasak dengan kawan baik kita sendiri yang dah lama tak jumpa? Lama lah jugek. 



As we planned, ni adalah menu kiteorang. 2 orang pun boleh, lewls. Selalunya bila plan dua orang lagi menjadi daripada plan sampai sepuloh orang.

Add on Cottage Fries with Gravy Sauce (begituhhh nama dia, tak nak kalah), in case Ayam Korea extra pedas. Boleh cover dengan cottage fries ni. Memandai je kan? =P


K-Fry Chicken Spicy

Hahaha sumpah pedas tsk tsk T_T
Anis punya tangan memang pedas habes tsk tsk T_T
Tak keruan aku tsk tsk T_T


Carbonara Sauce



Smoked Squid served with Homemade Thai Sauce



Cottage Fries served with Gravy Sauce



Fettucine served with Carbonara Seafood

Untuk pengetahuan, 6 jam kiteorang berperang dekat dapur sebab nak hasilkan menu-menu idaman kiteorang di kala masing-masing dalam tempoh iddah kesunyian. 6 jam beb, kita masak pakai teknik apa ni sampai 6 jam, ni kalau aku balik Penang, sampai dah rasanya. Wakaka!

Yang penting dan takkan dilupakan: Ada 1-hour break sebab ada drama air mata (hahahaha). Takpelah, hidup perlu diteruskan. Tiber. Btw, menu-menu atas ni akan aku share and update dalam column homecooked - food recipe. Tunggu taw! Jangan lari.

Waktu makan pukul 3 petang sampai petang dan kenyang pastuh sambung makan malam. Bayangkan masak 6 jam sebelum, sampai ke Zohor memasak. Kita memasak ke merewang ni. Konpius jap eheks.




Lastly, before tidur. Aku cuba realisasikan impian aku sendiri (nak buat video isaimen), makeup tebal-tebal 10 inci di pertengahan malam sambil kelam kabut Anis tanya makeup lawa-lawa nak pergi mana? Aku macam...monolog sorang-sorang (I hope you are joking. Kau lupa erk aku nak buat video?) (and kau lupa ke kau kena jadi part time director disebalik azab nya video ini?)

Thanks Anis for helping me out. You are the best! Sanggup jadi director walaupun tak bertauliah (sebab gelakkan aku) (tapi aku okay whuttt).

Jadi apa pun - Anis always bertauliah. Tiber sangat.

Assalamualaikum =)


In case ada yang tertanya-tanya lambaian apakah yang terhasil dari figura di bawah ini?


Ini adalah definisi sebenar lambaian dan pose SAYONARA ELC: FORUM DISCUSSION! lewls.


Hi everyone. So today marks the day of forum discussion. And guess whut?! (tengah struggle nak habeskan saki baki slang Omputih ni kemon gaez) Group aku adalah first group presenter. Girlzzz, kenapa first? At least yang kedua. Tapi bukan yang last lah, takut terkena panic disorder di pengakhiran kelas atau waktu present. Matilah-anak. Untuk pengetahuan, group aku memang semua jenis nak first dan cepat. Definisi cepat dekat sini bermaksud 'ye i nak sekarang i nak sekarang'. Semua nak jadi yang first. Tak nak yang kedua ketiga atau keempat (if you know what i mean) Uhuk uhuk. Okei lah kan? 

Ni semua sebab tak sabar sangat nak isi dalam listing name untuk forum discussion. Ended up, baru perasan our group name marked as first group by madam. Lewls. Keadaan semakin kelam dan hari semakin haru biru bila masing-masing busy nokharomz dengan kerja masing-masing. Whatsapp Group sunyi sepi. Apatah lagi ELC task, terus diketepikan. Berbisik jugak lah dengan diri sendiri.... Dah boleh cop dekat dahi kami wanita bekerjaya ke ni? Eheks, perah santan 5 minit.


Sempat eh tengok camera? Tengok la kengkawan awak tuh!

Our choosen topic is Pros and Cons of Part Time Study. Me and Jue discuss about pros while Fatimah and San discuss about cons. And we appointed Akma as our moderator on that day! (Thanks Akma for your commitment!) We have gotten all things prepared and did formal (final) discussion 3hours sebelum forum start. Entah. Ini paling dasat. Sebab waktu ni baru bebetul boleh jumpa semua sekali and final discussion. Busy kateko..... Selain itu,

Kita jugak ada aktiviti sampingan waktu praktis discussion:
1) Pergi tandas
2) Makan Mcd
3) Pergi surau
4) Makan buah jambu
5) Call boss tanya jawapan?

Tsunami apakah yang sedang melanda ini! HAAHAAHAHAH!


From left side:
Ms Akma (Moderator)
Ms Ainaa (Education Consultant) - Pros
Prof Jue (Lecturer) - Pros
Ms Fatimah (Iceps Student Association) - Cons
Ms San (HR Manager) - Cons



Anyway, goodjob gaes. You guys did it. Tapi tak harap apa-apa pun (hahaha). Cuma puas hati sebab dah settled. Banyak benda yang buat aku tertarik bila duduk dalam group ni, dari diskas forum sampai lah nak buat articles sekarang niiiieeeee. Each of us tahu peranan and masing-masing macam ada power when it comes to discussion. Everyone like:

'yaaaa i nak sekarang i nak sekarang'
'boleh tak semua submit articles by 30th?'
'i nak malam ni boleh? sebab i nak print!'
'boleh tak hari ni semua hantar link?'
'malam ni pukul 1030 malam kita semua Whatsapp call for discussion'
'esok jumpa dekat sana sini blablabla pukul blabla'
'jangan lupa isi outline, asap!'
'weh u dah makan? i nak bungkuskan'
'guys, esok present please pakai lawa-lawa, presentable gituh'


Kalau di baca dialog di atas - it is not a voice. Its our voices. I respect the rajin-ness and struggle-ness setiap orang. (hopefully this -ness will last longer) Since we have not appointed anyone of us untuk jadi ketua sampai ke penghujung task. Glad that, each of us tahu nak menggerakkan task ni sampai dateline. We keep remind each other lagi-lagi dalam fasa hectic schedule ni. Cuba tak bermain dengan emosi WALAUPUN (between the lines) hahahahahaha!

Ada jodoh, kita jumpa lagi!

Sayonara: Forum Discussion!

Assalamualaikum =)


In case ada yang tertanya-tanya lambaian apakah yang terhasil dari figura di bawah ini?


Ini adalah definisi sebenar lambaian dan pose SAYONARA ELC: FORUM DISCUSSION! lewls.


Hi everyone. So today marks the day of forum discussion. And guess whut?! (tengah struggle nak habeskan saki baki slang Omputih ni kemon gaez) Group aku adalah first group presenter. Girlzzz, kenapa first? At least yang kedua. Tapi bukan yang last lah, takut terkena panic disorder di pengakhiran kelas atau waktu present. Matilah-anak. Untuk pengetahuan, group aku memang semua jenis nak first dan cepat. Definisi cepat dekat sini bermaksud 'ye i nak sekarang i nak sekarang'. Semua nak jadi yang first. Tak nak yang kedua ketiga atau keempat (if you know what i mean) Uhuk uhuk. Okei lah kan? 

Ni semua sebab tak sabar sangat nak isi dalam listing name untuk forum discussion. Ended up, baru perasan our group name marked as first group by madam. Lewls. Keadaan semakin kelam dan hari semakin haru biru bila masing-masing busy nokharomz dengan kerja masing-masing. Whatsapp Group sunyi sepi. Apatah lagi ELC task, terus diketepikan. Berbisik jugak lah dengan diri sendiri.... Dah boleh cop dekat dahi kami wanita bekerjaya ke ni? Eheks, perah santan 5 minit.


Sempat eh tengok camera? Tengok la kengkawan awak tuh!

Our choosen topic is Pros and Cons of Part Time Study. Me and Jue discuss about pros while Fatimah and San discuss about cons. And we appointed Akma as our moderator on that day! (Thanks Akma for your commitment!) We have gotten all things prepared and did formal (final) discussion 3hours sebelum forum start. Entah. Ini paling dasat. Sebab waktu ni baru bebetul boleh jumpa semua sekali and final discussion. Busy kateko..... Selain itu,

Kita jugak ada aktiviti sampingan waktu praktis discussion:
1) Pergi tandas
2) Makan Mcd
3) Pergi surau
4) Makan buah jambu
5) Call boss tanya jawapan?

Tsunami apakah yang sedang melanda ini! HAAHAAHAHAH!


From left side:
Ms Akma (Moderator)
Ms Ainaa (Education Consultant) - Pros
Prof Jue (Lecturer) - Pros
Ms Fatimah (Iceps Student Association) - Cons
Ms San (HR Manager) - Cons



Anyway, goodjob gaes. You guys did it. Tapi tak harap apa-apa pun (hahaha). Cuma puas hati sebab dah settled. Banyak benda yang buat aku tertarik bila duduk dalam group ni, dari diskas forum sampai lah nak buat articles sekarang niiiieeeee. Each of us tahu peranan and masing-masing macam ada power when it comes to discussion. Everyone like:

'yaaaa i nak sekarang i nak sekarang'
'boleh tak semua submit articles by 30th?'
'i nak malam ni boleh? sebab i nak print!'
'boleh tak hari ni semua hantar link?'
'malam ni pukul 1030 malam kita semua Whatsapp call for discussion'
'esok jumpa dekat sana sini blablabla pukul blabla'
'jangan lupa isi outline, asap!'
'weh u dah makan? i nak bungkuskan'
'guys, esok present please pakai lawa-lawa, presentable gituh'


Kalau di baca dialog di atas - it is not a voice. Its our voices. I respect the rajin-ness and struggle-ness setiap orang. (hopefully this -ness will last longer) Since we have not appointed anyone of us untuk jadi ketua sampai ke penghujung task. Glad that, each of us tahu nak menggerakkan task ni sampai dateline. We keep remind each other lagi-lagi dalam fasa hectic schedule ni. Cuba tak bermain dengan emosi WALAUPUN (between the lines) hahahahahaha!

Ada jodoh, kita jumpa lagi!
Assalamualaikum =)

Betapa penuhnya jadual aku Ahad lepas: Pagi rajin kan diri buat breakfast (Macaroni Chicken & Cheese), siap-siap nak pergi kelas pagi and petang, malam konsert. Hamboi dia. Hihi lepastu malam ni pura-pura busy (ekceli setiap malam pura-pura busy) jap mengadap lappy and sepuloh tab di chrome kengkonon nak buat isaimen tapi tak bergerak punz. Asyik busy je bila entah nak free-time nya.

Well, kita sendiri pilih kita nak kehidupan yang macam mana. Macam tu lah jadinya! You will always get more than what you ask for, like everytime you ask for it. Kan? So which of the favors of your Lord would you deny, then?

Tettttt. Okay.

Sementara muda ni.... (berasa muda lagi sebab ada orang panggil 'adik Ainaa' hamagawd. Ukie thanks sebab muda kan aku, kau saja kan adik-zoned kan aku, okay #AbangH. Accepted! (in case empunya badan baca- noted that, aku accept 300% panggilan adik Ainaa ni tsk tsk. T_T)

Selalu lah nak onz-kan kalau geng-geng mengajak pergi mana-mana. Nak enjoy and nak complete-kan that THINGS WOMEN SHOULD DO BEFORE GETTING MARRIED kateko. Alahai. So last week, one of my classmate offer ticket orchestra. Hehehe. Laju je onz kan kalau bab lagha melagha nih. Konsert rock pulak tu. Wakaka! =P



So ini lah ticket nya. Al-kisah, pagi sampai petang ada kelas. Tapi bertolak dari Puncak Alam pukul 715 malam (kot) (after Maghrib) (sebab sebelum maghrib tu ada lecturer bagi tazkirah panjang lebar, haih lecturer mana pulak ni aisk =P). Sampai park area klcc pukul 815 malam and terkejar-kejar nak masuk hall. Sebab kalau lambat, kena tunggu next song. baru boleh masuk. Dah macam join acara explorace keliling Selangor-KL. Lol. Alhamdulillah, 


Rock Tri-o conducted by Mr Ahmad Muriz Che Rose.

"Muriz is the Head of Malaysia Philharmonic Youth Orchestra (MPYO). 
  
Hails from Penang, Muriz’s notable accomplishments includes appointment as Associate Music Director for M! The Opera, the first production of Malaysian opera, staged at Istana Budaya and conducted the MYPO on Merdeka Awards and The International Olympic Committee sessions meeting gala concert. 

On top of that, he is a founding member of jazz ethnic band SUHU as well as funk soul group Junkofunk with Albert Sirimal, Andy Petermon and John Thomas."

Sources: Cendana



Tak duduk dengan diaorang ni. Duduk asing. Kita ada seat khas (seat couple). Ceh. Ye ye je. Wakakaka jangan nak verangan lelebih erk! Tampo satgi hahaha. Kesian diaorang ni, asyik tanya kat mana kat mana kat mana tiket dekat aku tiket dekat aku nanti dah sampai bagitahu. Eheks.


Okei habes dah. Rock trio by Dato Hattan, Azlan Typewritter and Hazama. Sumpah best, tak tipuuuu! Hehehehe. Pastu hilang la stress setengah jam, pastuh stress balik kena jawab test memalam (erk). Pastu pergi makan dengan geng-geng ni, hilang balik stress. Lol.

Anyway, takdelah stress mana pun. Penat pun tidak! Mungkin sebab ada orang offer nak drive seharian aktiviti. Ceh! Haaaa jangan nak seronok sangat erkkkkk. Okbai!

Rock Tri-o by Dato Hattan, Azlan Typewriter & Hazama

Assalamualaikum =)

Betapa penuhnya jadual aku Ahad lepas: Pagi rajin kan diri buat breakfast (Macaroni Chicken & Cheese), siap-siap nak pergi kelas pagi and petang, malam konsert. Hamboi dia. Hihi lepastu malam ni pura-pura busy (ekceli setiap malam pura-pura busy) jap mengadap lappy and sepuloh tab di chrome kengkonon nak buat isaimen tapi tak bergerak punz. Asyik busy je bila entah nak free-time nya.

Well, kita sendiri pilih kita nak kehidupan yang macam mana. Macam tu lah jadinya! You will always get more than what you ask for, like everytime you ask for it. Kan? So which of the favors of your Lord would you deny, then?

Tettttt. Okay.

Sementara muda ni.... (berasa muda lagi sebab ada orang panggil 'adik Ainaa' hamagawd. Ukie thanks sebab muda kan aku, kau saja kan adik-zoned kan aku, okay #AbangH. Accepted! (in case empunya badan baca- noted that, aku accept 300% panggilan adik Ainaa ni tsk tsk. T_T)

Selalu lah nak onz-kan kalau geng-geng mengajak pergi mana-mana. Nak enjoy and nak complete-kan that THINGS WOMEN SHOULD DO BEFORE GETTING MARRIED kateko. Alahai. So last week, one of my classmate offer ticket orchestra. Hehehe. Laju je onz kan kalau bab lagha melagha nih. Konsert rock pulak tu. Wakaka! =P



So ini lah ticket nya. Al-kisah, pagi sampai petang ada kelas. Tapi bertolak dari Puncak Alam pukul 715 malam (kot) (after Maghrib) (sebab sebelum maghrib tu ada lecturer bagi tazkirah panjang lebar, haih lecturer mana pulak ni aisk =P). Sampai park area klcc pukul 815 malam and terkejar-kejar nak masuk hall. Sebab kalau lambat, kena tunggu next song. baru boleh masuk. Dah macam join acara explorace keliling Selangor-KL. Lol. Alhamdulillah, 


Rock Tri-o conducted by Mr Ahmad Muriz Che Rose.

"Muriz is the Head of Malaysia Philharmonic Youth Orchestra (MPYO). 
  
Hails from Penang, Muriz’s notable accomplishments includes appointment as Associate Music Director for M! The Opera, the first production of Malaysian opera, staged at Istana Budaya and conducted the MYPO on Merdeka Awards and The International Olympic Committee sessions meeting gala concert. 

On top of that, he is a founding member of jazz ethnic band SUHU as well as funk soul group Junkofunk with Albert Sirimal, Andy Petermon and John Thomas."

Sources: Cendana



Tak duduk dengan diaorang ni. Duduk asing. Kita ada seat khas (seat couple). Ceh. Ye ye je. Wakakaka jangan nak verangan lelebih erk! Tampo satgi hahaha. Kesian diaorang ni, asyik tanya kat mana kat mana kat mana tiket dekat aku tiket dekat aku nanti dah sampai bagitahu. Eheks.


Okei habes dah. Rock trio by Dato Hattan, Azlan Typewritter and Hazama. Sumpah best, tak tipuuuu! Hehehehe. Pastu hilang la stress setengah jam, pastuh stress balik kena jawab test memalam (erk). Pastu pergi makan dengan geng-geng ni, hilang balik stress. Lol.

Anyway, takdelah stress mana pun. Penat pun tidak! Mungkin sebab ada orang offer nak drive seharian aktiviti. Ceh! Haaaa jangan nak seronok sangat erkkkkk. Okbai!

Assalamualaikum =)




Aucak! Hi cuols. Sudi erk baca blog kita sehingga kini? Lelambai sikit. Tahun depan kita balas lambaian awak. Promise! Okei hari ni topik yang aku cuba-cuba nak share adalah perkongsian tips muka 24/7 non-stop glowing dan gebu gebas (jugak tips kerencatan jerawat LEWLS) khas untuk wanita melayu kedua terakhir, wanita tulen dan wanita plastik. Lewls.

One thing aku selalu set dalam minda setiap kali tengok cermin besar gedabak dalam bilik and nak start routine aku adalah: personaliti.

Bila mention personaliti, merangkumi semua aspek dalam jati diri aku. Of course.
Personaliti luaran salah satunya seni kecantikan, (selain seni komunikasi) adalah prioriti aku sesejak aku duduk dalam profesion aku ni especially when it comes to face-to-face meeting dengan manusia dari pelbagai jenis kaum, jantina, umur, pangkat, darjat, perangai dan kerenah. Senang cerita, setiap apa yang ditonjolkan adalah dizahirkan dari dalaman atau mindset sendiri. Macam itu gaya pemakaian dan solekan, macam itu lah mindset nya. Macam itu gaya penjagaan muka, macam itu lah mindset nya. Okei wait. DI MANAKAH TIPS MUKA KEKAL GLOWING DAN GEBU ITEW? NO! HAHAHAHA!

Helo gais - daripada tips ini, dapatlah diguna-pakai dan apply untuk kecantikan diri sendiri. Lepastu, dapat naikkan seri muka, glowing dan gebu gebas. Terus confidence level mendadak naik ke level 88 tingkat Petronas Twin Tower. Mindset yang di takuk lama terus jauh ke depan. Yang penting jadi diri sendiri. Eheeee.

Okei. Baru nak masuk episod perkongsian tips. LOLOLOLLL. Sepanjang aku gunakan resepi ni, ada perubahannya dari bulan ke bulan. Bukan lah tepek-tepek terus GLOWING, tepek-tepek terus GEBU. It takes time. Yang pasti, konsistensi bila dah start buat. Gituhhhhh!

Di bawah ini tips nak glowing sepanjang jaman


First, ambil 1 sudu madu asli


Dan suku sudu perahan air lemon.


Sapu-sapu dekat muka sebelum tidur. Oh make sure muka dah cuci bersih. Madu & Lemon sebagai penambahbaikan, merehatkan dan merawat kulit muka (thats why its glow and gebu)
Thennnnn, aku sapukan seluruh muka. Termasuk bibir. Sebab nak bibir pinkish dan tidak merekah bangun esok pagi. Kehkeh.


Oh btw! Thanks ex-colleague selalu tanya dan tegur bila sampai office "berseri nya Ainaa, apa rahsia?" Damn - Waktu ini masih dalam fasa low self-esteem untuk share daily routine dalam rumah sewa sambil fefeeling muka gebu esok pagi. Tada, tiada lagi rahsia antara kita.

Aku konsisten-kan pemakaian madu dan perahan lemon ni dekat muka at least sebulan sekali. Dalam sebulan mesti ada la (kalau dah busy sangat). Sepatutnya, by weekly. Nak pakai dua kali seminggu pun okei. Depends pada pemakaian makeup dan tahap stress sampai effect muka jadi berkedut. Rasa macam kulit tu dah penat sangat atau dah tak boleh bernafas (hasil 5inci makeup), terus sapu dan tepek. Tadaaaaa! Glow, gebu dan jerawat-less.


Rantau Panjang, Kelantan.

"Comei muko adik nih. Sapu gapo eh?"

Speechless.
Jarang-jarang orang tanya aku sapu apa dekat muka. Takkan nak jawab sapu duit kot? #eh

Tips muka kekal glowing dan gebu.

Assalamualaikum =)




Aucak! Hi cuols. Sudi erk baca blog kita sehingga kini? Lelambai sikit. Tahun depan kita balas lambaian awak. Promise! Okei hari ni topik yang aku cuba-cuba nak share adalah perkongsian tips muka 24/7 non-stop glowing dan gebu gebas (jugak tips kerencatan jerawat LEWLS) khas untuk wanita melayu kedua terakhir, wanita tulen dan wanita plastik. Lewls.

One thing aku selalu set dalam minda setiap kali tengok cermin besar gedabak dalam bilik and nak start routine aku adalah: personaliti.

Bila mention personaliti, merangkumi semua aspek dalam jati diri aku. Of course.
Personaliti luaran salah satunya seni kecantikan, (selain seni komunikasi) adalah prioriti aku sesejak aku duduk dalam profesion aku ni especially when it comes to face-to-face meeting dengan manusia dari pelbagai jenis kaum, jantina, umur, pangkat, darjat, perangai dan kerenah. Senang cerita, setiap apa yang ditonjolkan adalah dizahirkan dari dalaman atau mindset sendiri. Macam itu gaya pemakaian dan solekan, macam itu lah mindset nya. Macam itu gaya penjagaan muka, macam itu lah mindset nya. Okei wait. DI MANAKAH TIPS MUKA KEKAL GLOWING DAN GEBU ITEW? NO! HAHAHAHA!

Helo gais - daripada tips ini, dapatlah diguna-pakai dan apply untuk kecantikan diri sendiri. Lepastu, dapat naikkan seri muka, glowing dan gebu gebas. Terus confidence level mendadak naik ke level 88 tingkat Petronas Twin Tower. Mindset yang di takuk lama terus jauh ke depan. Yang penting jadi diri sendiri. Eheeee.

Okei. Baru nak masuk episod perkongsian tips. LOLOLOLLL. Sepanjang aku gunakan resepi ni, ada perubahannya dari bulan ke bulan. Bukan lah tepek-tepek terus GLOWING, tepek-tepek terus GEBU. It takes time. Yang pasti, konsistensi bila dah start buat. Gituhhhhh!

Di bawah ini tips nak glowing sepanjang jaman


First, ambil 1 sudu madu asli


Dan suku sudu perahan air lemon.


Sapu-sapu dekat muka sebelum tidur. Oh make sure muka dah cuci bersih. Madu & Lemon sebagai penambahbaikan, merehatkan dan merawat kulit muka (thats why its glow and gebu)
Thennnnn, aku sapukan seluruh muka. Termasuk bibir. Sebab nak bibir pinkish dan tidak merekah bangun esok pagi. Kehkeh.


Oh btw! Thanks ex-colleague selalu tanya dan tegur bila sampai office "berseri nya Ainaa, apa rahsia?" Damn - Waktu ini masih dalam fasa low self-esteem untuk share daily routine dalam rumah sewa sambil fefeeling muka gebu esok pagi. Tada, tiada lagi rahsia antara kita.

Aku konsisten-kan pemakaian madu dan perahan lemon ni dekat muka at least sebulan sekali. Dalam sebulan mesti ada la (kalau dah busy sangat). Sepatutnya, by weekly. Nak pakai dua kali seminggu pun okei. Depends pada pemakaian makeup dan tahap stress sampai effect muka jadi berkedut. Rasa macam kulit tu dah penat sangat atau dah tak boleh bernafas (hasil 5inci makeup), terus sapu dan tepek. Tadaaaaa! Glow, gebu dan jerawat-less.


Rantau Panjang, Kelantan.

"Comei muko adik nih. Sapu gapo eh?"

Speechless.
Jarang-jarang orang tanya aku sapu apa dekat muka. Takkan nak jawab sapu duit kot? #eh

Assalamualaikum =)

AMARAN: ENTRI INI PANJANG DENGAN BEBELAN. JANGAN BERHENTI MEMBACA

Setiap kali aku melepasi tol Kajang, semacam ada 1001 memori yang terpanggil merentap perasaan aku lima saat. Yang suka dan duka, yang sayang dan benci, yang rindu dan cinta, yang penat tapi setia, yang berjanji tapi mungkiri, yang pendam dan luah, yang sakit dan sembuh, yang tragis dan gembira, yang hitam dan putih. Episod kehidupan bermula bila aku dipertemu dengan housemate-housemate vogue tak hengat duuuniah nih.

Aktiviti bersama-sama bila malam dan weekend:

Masak lauk kegemaran setiap orang
Berzumba beramai-ramai dalam rumah
Lumba-lumba nak kurus
Basuh baju bergilir-gilir
Bergaduh sebab ampaian penuh
Makan-makan keliling Bangi, Kajang & Putrajaya
Jogging pepagi buta
Iftar nasi Arab
Pindah rumah hampir 3 buah rumah
Cuci rumah together (yang ponteng dan curi tulang dimaafkan)
Homemade Shell-Out
Berjanji nak pergi pasar malam balik kerja
Promise nak puasa full pastu puasa half
Cekodok hangus dan leper
Sorang-sorang nak merajuk pastu exit group
Lepak downtown di tengahan malam
Pergi detim sampai pagi buta
Karaoke dari Isya' ke Subuh
Teman yang sorang itu pergi buat class Mary Kay
Layan housemate meniaga Shaklee
Tidur tiga orang satu katil kecik
Kak hana share resepi tempe goreng sambal kicap OHMAI SEDAP T_T
Tragedi hitam tak kan lupa (eh)
LAST: PART TIME JOB MALAM-MALAM.





APPAH?!
TADA APPAH?!


Glaze Eatery, Tamarind Square
7 September 2019

Pergaulan aku dengan housemate aku ni walaupun tak sebaya (mungkin aku paling muda =P) bermula dengan satu sapaan "nama siapa?"  Soalan ni bertukar-tukar antara kami yang cuba menghidupkan suasana harmoni dalam rumah. Dan bertukar-tukar dengan soalan perkenalan yang lain.

Sejak aku sedar, kehidupan baru aku bermula di situ (Bangi), aku cuba adapt-kan diri aku dengan orang di sekeliling aku. Bergaul, mesra alam dan onz-kan setiap ajakan housemate aku ke mana-mana. Eh yeke? LOL.

Sambil aku bergaul, sambil aku ingat pesan mama abah daripada kecik sampai laaaaaani gak: Jangan gaduh-gaduh. Kongsi-kongsi taw barang (barang rumah). Kawan-kawan dengan semua orang. Skrip yang terulang-ulang setiap kali hantar aku kemana-mana tempat. Dan.Mesti.Ingat.

Baiklah.



Gossip apa tew?
Hangout lah kami berempat di satu malam sementara menunggu Hajah Zaidatul Amira (sebab dia promise nak belanja makan balik dari buat Haji yeay yeay seksaited kiter taw) dari airport ke Tamarind Square. Tapi sebab dah lapar sangat. Semua order dan makan macam perut nak hilang dah kejap lagi. Lewls.



For the first time datang Tamarind Square malam-malam. Makin hidup rupanya! Har har har.


Kak Wani & Kak Hana.
Ececeh memasing makin vogue dah. Makan pun senyum. Erk. Kehkeh.


Unplanned: lepak Putrajaya sampai pepagi buta. Mengantuk, minyak kereta berkelip-kelip.
Yang Hajah pun nak lepak jugek. Erm. Erm. Bye. Takpa setahun sekali! Take care Kak Mira dekat Kelantan nun jauh di sana!



Ni kenapa? Syok sendiri?

Forever Love!

Assalamualaikum =)

AMARAN: ENTRI INI PANJANG DENGAN BEBELAN. JANGAN BERHENTI MEMBACA

Setiap kali aku melepasi tol Kajang, semacam ada 1001 memori yang terpanggil merentap perasaan aku lima saat. Yang suka dan duka, yang sayang dan benci, yang rindu dan cinta, yang penat tapi setia, yang berjanji tapi mungkiri, yang pendam dan luah, yang sakit dan sembuh, yang tragis dan gembira, yang hitam dan putih. Episod kehidupan bermula bila aku dipertemu dengan housemate-housemate vogue tak hengat duuuniah nih.

Aktiviti bersama-sama bila malam dan weekend:

Masak lauk kegemaran setiap orang
Berzumba beramai-ramai dalam rumah
Lumba-lumba nak kurus
Basuh baju bergilir-gilir
Bergaduh sebab ampaian penuh
Makan-makan keliling Bangi, Kajang & Putrajaya
Jogging pepagi buta
Iftar nasi Arab
Pindah rumah hampir 3 buah rumah
Cuci rumah together (yang ponteng dan curi tulang dimaafkan)
Homemade Shell-Out
Berjanji nak pergi pasar malam balik kerja
Promise nak puasa full pastu puasa half
Cekodok hangus dan leper
Sorang-sorang nak merajuk pastu exit group
Lepak downtown di tengahan malam
Pergi detim sampai pagi buta
Karaoke dari Isya' ke Subuh
Teman yang sorang itu pergi buat class Mary Kay
Layan housemate meniaga Shaklee
Tidur tiga orang satu katil kecik
Kak hana share resepi tempe goreng sambal kicap OHMAI SEDAP T_T
Tragedi hitam tak kan lupa (eh)
LAST: PART TIME JOB MALAM-MALAM.





APPAH?!
TADA APPAH?!


Glaze Eatery, Tamarind Square
7 September 2019

Pergaulan aku dengan housemate aku ni walaupun tak sebaya (mungkin aku paling muda =P) bermula dengan satu sapaan "nama siapa?"  Soalan ni bertukar-tukar antara kami yang cuba menghidupkan suasana harmoni dalam rumah. Dan bertukar-tukar dengan soalan perkenalan yang lain.

Sejak aku sedar, kehidupan baru aku bermula di situ (Bangi), aku cuba adapt-kan diri aku dengan orang di sekeliling aku. Bergaul, mesra alam dan onz-kan setiap ajakan housemate aku ke mana-mana. Eh yeke? LOL.

Sambil aku bergaul, sambil aku ingat pesan mama abah daripada kecik sampai laaaaaani gak: Jangan gaduh-gaduh. Kongsi-kongsi taw barang (barang rumah). Kawan-kawan dengan semua orang. Skrip yang terulang-ulang setiap kali hantar aku kemana-mana tempat. Dan.Mesti.Ingat.

Baiklah.



Gossip apa tew?
Hangout lah kami berempat di satu malam sementara menunggu Hajah Zaidatul Amira (sebab dia promise nak belanja makan balik dari buat Haji yeay yeay seksaited kiter taw) dari airport ke Tamarind Square. Tapi sebab dah lapar sangat. Semua order dan makan macam perut nak hilang dah kejap lagi. Lewls.



For the first time datang Tamarind Square malam-malam. Makin hidup rupanya! Har har har.


Kak Wani & Kak Hana.
Ececeh memasing makin vogue dah. Makan pun senyum. Erk. Kehkeh.


Unplanned: lepak Putrajaya sampai pepagi buta. Mengantuk, minyak kereta berkelip-kelip.
Yang Hajah pun nak lepak jugek. Erm. Erm. Bye. Takpa setahun sekali! Take care Kak Mira dekat Kelantan nun jauh di sana!



Ni kenapa? Syok sendiri?

The Author, EST 2010

About Me

"Aonaa" is Ainaa's alter ego.

Assalamualaikum and Hi all *lelambai tangan*
I am Ainaa, from Malaysia.
Art & Design (Fashion) graduated and currently studying towards business.

Featured posts

Travel Journey

@_aonaa