Popular Posts

Latest Post on Blog

Assalamualaikum =)

Hari ini dan umur yang sekarang: We are in the era of TIGHT SCHEDULE & PROSES PERTAMBAHAN KENALAN or acah-acah tight schedule tak kisahlah as long as jadual tu penuh dengan xtvt bermanfaat- honestly susah untuk set dan manage kan date time untuk lepak-lepak borak panjang-panjang makan dan tengok wayang dengan berlainan jenis group of bestie. Unless kau nak take a break jap eh? Nak jumpa gf bf bestie kesayangan dah alang-alang satu jalan, dah alang-alang macam nak dekat-dekat, nanti dia merajuk. Which is OK. SUSAH TAPI KALAU dapat manage semua ini, you are the best! Sebab kalau betul nak, kau akan try-hard cari waktu seat down, spend time, pura-pura gelak bila ambil gambar dengan kawan-kawan (cakap dengan cermin taw) or contact tanya khabar (at least). Kalau betul NAK, lah. #doneboldfont #doneuppercase #kononayatpenegasan 

Kalau tak nak atau bahasa sopannya tak sudi, maybe statement-statement merapu (panjang berjela 2 pages) akan keluar. Di fasa-fasa tight schedule ni, statement merapu (2 pages statement) ni macam zero, trash and meaningless. Hape aku merepek ni? Bye T_T

Personally, aku cuba jugak scheduled sebab nak jumpa kawan or bestie walaupun dalam keseronokan dan kelalaian melayan kerja dan hidup di alam fantasi kerjaya seolah-olah tiada hari esok untuk bekerja. Dan seolah-olah kalau tidak bekerja duapulohempatjam seminggu demi bestie dan familie rezeki akan lari. NO! Truth is sebaliknya. Kadang-kadang aku failed jugak manage masa nak jumpa kawan or bestie and familie nak pergi sana sini. Tapi aku cuba fit kan dalam tight schedule itew. Semuanya option. Sama ada nak hidup dalam dunia yang padat dengan kerja dan tak ada masa dengan kawan ended up kawan hilang atau hampir tak kenal. Atauuuuuuuu, nak everything smoothly: dapat kerja, jumpa kawan, spend time dengan familie.

OPTION.

Option aku bila habis class dan weekend adalah pergi makan dan spend (sikit jurr) time.
Wei.. jom makan ayam. "Ayam Wingstop? Ok gak Na."

Tak habis-habis skrip 'jom makan', 'aku belanja' bertukar-tukar antara aku dengan Anas. Kalau bukan aku yang pelawa, Anas yang pelawa. Yang pasti skrip 'jom makan aku belanja' tak pernah lekang dalam direct message instagram dan whatsapp BILA LAPAR. WALAUPUN JAUH. BILA FREE. Macam mana kalau sorang free, sorang lagi tak free? PLOT TWIST kehkeh. Jangan serious sangat.

Hmm cambiasa aku ini penambah perasa sebagai waze tak bertauliah je:

Me: Anas, jalan ni kau straight je ok?
Anas: Aha aku memang straight.
Me: Eh kau straight ke? (jeritan ohmaigad dalam hati)
Anas: Yelah aku straight lah, kalau tak, takdelah aku nak... tettttt (sensored) (lol)
Me: .....
Anas: .........
Me: .........

Captured by Anas - iphone baru. Thank you  #menyempat
Tips nak suruh girl like me berhenti bercakap: Ambil gambar waktu tengah membebel/bercakap terus diam pastu senyum dan pose pose berangan depan camera.

Habis dah makan ayam (legaaaaaaaa dapat half ayam). Since mytown dan ikea sebelah menyebelah, dan Anas pun nak cari barang dia. Aku pulak kebetulan nak cari pinggan mangkuk lol. Pinggan mangkuk masalah nya hahaha. Bukan. Ini semua sebab project pinggan mangkuk haha!


ANGLE GEMOK.

Captured by me: Eh eh. Sementara menunggu Boost siap #boifrenupahan
ANGLE KURUS.

Me: Anas, aku nak cari mangkuk. Tapi mangkuk tu tak ada dekat sini.
Anas: Yeka? Aku ada dah mangkuk.
Me: Mangkuk apa?
Anas: Ni mangkuk (sambil tunjuk - tunjuk aku)


Patutlah aku tak jumpa mangkuk. Aku sendiri yang mangkuk sebenarnya. Thanks. Tsk tsk.

Jom makan-makan?

Assalamualaikum =)

Hari ini dan umur yang sekarang: We are in the era of TIGHT SCHEDULE & PROSES PERTAMBAHAN KENALAN or acah-acah tight schedule tak kisahlah as long as jadual tu penuh dengan xtvt bermanfaat- honestly susah untuk set dan manage kan date time untuk lepak-lepak borak panjang-panjang makan dan tengok wayang dengan berlainan jenis group of bestie. Unless kau nak take a break jap eh? Nak jumpa gf bf bestie kesayangan dah alang-alang satu jalan, dah alang-alang macam nak dekat-dekat, nanti dia merajuk. Which is OK. SUSAH TAPI KALAU dapat manage semua ini, you are the best! Sebab kalau betul nak, kau akan try-hard cari waktu seat down, spend time, pura-pura gelak bila ambil gambar dengan kawan-kawan (cakap dengan cermin taw) or contact tanya khabar (at least). Kalau betul NAK, lah. #doneboldfont #doneuppercase #kononayatpenegasan 

Kalau tak nak atau bahasa sopannya tak sudi, maybe statement-statement merapu (panjang berjela 2 pages) akan keluar. Di fasa-fasa tight schedule ni, statement merapu (2 pages statement) ni macam zero, trash and meaningless. Hape aku merepek ni? Bye T_T

Personally, aku cuba jugak scheduled sebab nak jumpa kawan or bestie walaupun dalam keseronokan dan kelalaian melayan kerja dan hidup di alam fantasi kerjaya seolah-olah tiada hari esok untuk bekerja. Dan seolah-olah kalau tidak bekerja duapulohempatjam seminggu demi bestie dan familie rezeki akan lari. NO! Truth is sebaliknya. Kadang-kadang aku failed jugak manage masa nak jumpa kawan or bestie and familie nak pergi sana sini. Tapi aku cuba fit kan dalam tight schedule itew. Semuanya option. Sama ada nak hidup dalam dunia yang padat dengan kerja dan tak ada masa dengan kawan ended up kawan hilang atau hampir tak kenal. Atauuuuuuuu, nak everything smoothly: dapat kerja, jumpa kawan, spend time dengan familie.

OPTION.

Option aku bila habis class dan weekend adalah pergi makan dan spend (sikit jurr) time.
Wei.. jom makan ayam. "Ayam Wingstop? Ok gak Na."

Tak habis-habis skrip 'jom makan', 'aku belanja' bertukar-tukar antara aku dengan Anas. Kalau bukan aku yang pelawa, Anas yang pelawa. Yang pasti skrip 'jom makan aku belanja' tak pernah lekang dalam direct message instagram dan whatsapp BILA LAPAR. WALAUPUN JAUH. BILA FREE. Macam mana kalau sorang free, sorang lagi tak free? PLOT TWIST kehkeh. Jangan serious sangat.

Hmm cambiasa aku ini penambah perasa sebagai waze tak bertauliah je:

Me: Anas, jalan ni kau straight je ok?
Anas: Aha aku memang straight.
Me: Eh kau straight ke? (jeritan ohmaigad dalam hati)
Anas: Yelah aku straight lah, kalau tak, takdelah aku nak... tettttt (sensored) (lol)
Me: .....
Anas: .........
Me: .........

Captured by Anas - iphone baru. Thank you  #menyempat
Tips nak suruh girl like me berhenti bercakap: Ambil gambar waktu tengah membebel/bercakap terus diam pastu senyum dan pose pose berangan depan camera.

Habis dah makan ayam (legaaaaaaaa dapat half ayam). Since mytown dan ikea sebelah menyebelah, dan Anas pun nak cari barang dia. Aku pulak kebetulan nak cari pinggan mangkuk lol. Pinggan mangkuk masalah nya hahaha. Bukan. Ini semua sebab project pinggan mangkuk haha!


ANGLE GEMOK.

Captured by me: Eh eh. Sementara menunggu Boost siap #boifrenupahan
ANGLE KURUS.

Me: Anas, aku nak cari mangkuk. Tapi mangkuk tu tak ada dekat sini.
Anas: Yeka? Aku ada dah mangkuk.
Me: Mangkuk apa?
Anas: Ni mangkuk (sambil tunjuk - tunjuk aku)


Patutlah aku tak jumpa mangkuk. Aku sendiri yang mangkuk sebenarnya. Thanks. Tsk tsk.
Assalamualaikum =)




Aucak! Hi cuols. Sudi erk baca blog kita sehingga kini? Lelambai sikit. Tahun depan kita balas lambaian awak. Promise! Okei hari ni topik yang aku cuba-cuba nak share adalah perkongsian tips muka 24/7 non-stop glowing dan gebu gebas (jugak tips kerencatan jerawat LEWLS) khas untuk wanita melayu kedua terakhir, wanita tulen dan wanita plastik. Lewls.

One thing aku selalu set dalam minda setiap kali tengok cermin besar gedabak dalam bilik and nak start routine aku adalah: personaliti.

Bila mention personaliti, merangkumi semua aspek dalam jati diri aku. Of course.
Personaliti luaran salah satunya seni kecantikan, (selain seni komunikasi) adalah prioriti aku sesejak aku duduk dalam profesion aku ni especially when it comes to face-to-face meeting dengan manusia dari pelbagai jenis kaum, jantina, umur, pangkat, darjat, perangai dan kerenah. Senang cerita, setiap apa yang ditonjolkan adalah dizahirkan dari dalaman atau mindset sendiri. Macam itu gaya pemakaian dan solekan, macam itu lah mindset nya. Macam itu gaya penjagaan muka, macam itu lah mindset nya. Okei wait. DI MANAKAH TIPS MUKA KEKAL GLOWING DAN GEBU ITEW? NO! HAHAHAHA!

Helo gais - daripada tips ini, dapatlah diguna-pakai dan apply untuk kecantikan diri sendiri. Lepastu, dapat naikkan seri muka, glowing dan gebu gebas. Terus confidence level mendadak naik ke level 88 tingkat Petronas Twin Tower. Mindset yang di takuk lama terus jauh ke depan. Yang penting jadi diri sendiri. Eheeee.

Okei. Baru nak masuk episod perkongsian tips. LOLOLOLLL. Sepanjang aku gunakan resepi ni, ada perubahannya dari bulan ke bulan. Bukan lah tepek-tepek terus GLOWING, tepek-tepek terus GEBU. It takes time. Yang pasti, konsistensi bila dah start buat. Gituhhhhh!

Di bawah ini tips nak glowing sepanjang jaman


First, ambil 1 sudu madu asli


Dan suku sudu perahan air lemon.


Sapu-sapu dekat muka sebelum tidur. Oh make sure muka dah cuci bersih. Madu & Lemon sebagai penambahbaikan, merehatkan dan merawat kulit muka (thats why its glow and gebu)
Thennnnn, aku sapukan seluruh muka. Termasuk bibir. Sebab nak bibir pinkish dan tidak merekah bangun esok pagi. Kehkeh.


Oh btw! Thanks ex-colleague selalu tanya dan tegur bila sampai office "berseri nya Ainaa, apa rahsia?" Damn - Waktu ini masih dalam fasa low self-esteem untuk share daily routine dalam rumah sewa sambil fefeeling muka gebu esok pagi. Tada, tiada lagi rahsia antara kita.

Aku konsisten-kan pemakaian madu dan perahan lemon ni dekat muka at least sebulan sekali. Dalam sebulan mesti ada la (kalau dah busy sangat). Sepatutnya, by weekly. Nak pakai dua kali seminggu pun okei. Depends pada pemakaian makeup dan tahap stress sampai effect muka jadi berkedut. Rasa macam kulit tu dah penat sangat atau dah tak boleh bernafas (hasil 5inci makeup), terus sapu dan tepek. Tadaaaaa! Glow, gebu dan jerawat-less.


Rantau Panjang, Kelantan.

"Comei muko adik nih. Sapu gapo eh?"

Speechless.
Jarang-jarang orang tanya aku sapu apa dekat muka. Takkan nak jawab sapu duit kot? #eh

Tips muka kekal glowing dan gebu.

Assalamualaikum =)




Aucak! Hi cuols. Sudi erk baca blog kita sehingga kini? Lelambai sikit. Tahun depan kita balas lambaian awak. Promise! Okei hari ni topik yang aku cuba-cuba nak share adalah perkongsian tips muka 24/7 non-stop glowing dan gebu gebas (jugak tips kerencatan jerawat LEWLS) khas untuk wanita melayu kedua terakhir, wanita tulen dan wanita plastik. Lewls.

One thing aku selalu set dalam minda setiap kali tengok cermin besar gedabak dalam bilik and nak start routine aku adalah: personaliti.

Bila mention personaliti, merangkumi semua aspek dalam jati diri aku. Of course.
Personaliti luaran salah satunya seni kecantikan, (selain seni komunikasi) adalah prioriti aku sesejak aku duduk dalam profesion aku ni especially when it comes to face-to-face meeting dengan manusia dari pelbagai jenis kaum, jantina, umur, pangkat, darjat, perangai dan kerenah. Senang cerita, setiap apa yang ditonjolkan adalah dizahirkan dari dalaman atau mindset sendiri. Macam itu gaya pemakaian dan solekan, macam itu lah mindset nya. Macam itu gaya penjagaan muka, macam itu lah mindset nya. Okei wait. DI MANAKAH TIPS MUKA KEKAL GLOWING DAN GEBU ITEW? NO! HAHAHAHA!

Helo gais - daripada tips ini, dapatlah diguna-pakai dan apply untuk kecantikan diri sendiri. Lepastu, dapat naikkan seri muka, glowing dan gebu gebas. Terus confidence level mendadak naik ke level 88 tingkat Petronas Twin Tower. Mindset yang di takuk lama terus jauh ke depan. Yang penting jadi diri sendiri. Eheeee.

Okei. Baru nak masuk episod perkongsian tips. LOLOLOLLL. Sepanjang aku gunakan resepi ni, ada perubahannya dari bulan ke bulan. Bukan lah tepek-tepek terus GLOWING, tepek-tepek terus GEBU. It takes time. Yang pasti, konsistensi bila dah start buat. Gituhhhhh!

Di bawah ini tips nak glowing sepanjang jaman


First, ambil 1 sudu madu asli


Dan suku sudu perahan air lemon.


Sapu-sapu dekat muka sebelum tidur. Oh make sure muka dah cuci bersih. Madu & Lemon sebagai penambahbaikan, merehatkan dan merawat kulit muka (thats why its glow and gebu)
Thennnnn, aku sapukan seluruh muka. Termasuk bibir. Sebab nak bibir pinkish dan tidak merekah bangun esok pagi. Kehkeh.


Oh btw! Thanks ex-colleague selalu tanya dan tegur bila sampai office "berseri nya Ainaa, apa rahsia?" Damn - Waktu ini masih dalam fasa low self-esteem untuk share daily routine dalam rumah sewa sambil fefeeling muka gebu esok pagi. Tada, tiada lagi rahsia antara kita.

Aku konsisten-kan pemakaian madu dan perahan lemon ni dekat muka at least sebulan sekali. Dalam sebulan mesti ada la (kalau dah busy sangat). Sepatutnya, by weekly. Nak pakai dua kali seminggu pun okei. Depends pada pemakaian makeup dan tahap stress sampai effect muka jadi berkedut. Rasa macam kulit tu dah penat sangat atau dah tak boleh bernafas (hasil 5inci makeup), terus sapu dan tepek. Tadaaaaa! Glow, gebu dan jerawat-less.


Rantau Panjang, Kelantan.

"Comei muko adik nih. Sapu gapo eh?"

Speechless.
Jarang-jarang orang tanya aku sapu apa dekat muka. Takkan nak jawab sapu duit kot? #eh

Assalamualaikum =)

AMARAN: ENTRI INI PANJANG DENGAN BEBELAN. JANGAN BERHENTI MEMBACA

Setiap kali aku melepasi tol Kajang, semacam ada 1001 memori yang terpanggil merentap perasaan aku lima saat. Yang suka dan duka, yang sayang dan benci, yang rindu dan cinta, yang penat tapi setia, yang berjanji tapi mungkiri, yang pendam dan luah, yang sakit dan sembuh, yang tragis dan gembira, yang hitam dan putih. Episod kehidupan bermula bila aku dipertemu dengan housemate-housemate vogue tak hengat duuuniah nih.

Aktiviti bersama-sama bila malam dan weekend:

Masak lauk kegemaran setiap orang
Berzumba beramai-ramai dalam rumah
Lumba-lumba nak kurus
Basuh baju bergilir-gilir
Bergaduh sebab ampaian penuh
Makan-makan keliling Bangi, Kajang & Putrajaya
Jogging pepagi buta
Iftar nasi Arab
Pindah rumah hampir 3 buah rumah
Cuci rumah together (yang ponteng dan curi tulang dimaafkan)
Homemade Shell-Out
Berjanji nak pergi pasar malam balik kerja
Promise nak puasa full pastu puasa half
Cekodok hangus dan leper
Sorang-sorang nak merajuk pastu exit group
Lepak downtown di tengahan malam
Pergi detim sampai pagi buta
Karaoke dari Isya' ke Subuh
Teman yang sorang itu pergi buat class Mary Kay
Layan housemate meniaga Shaklee
Tidur tiga orang satu katil kecik
Kak hana share resepi tempe goreng sambal kicap OHMAI SEDAP T_T
Tragedi hitam tak kan lupa (eh)
LAST: PART TIME JOB MALAM-MALAM.





APPAH?!
TADA APPAH?!


Glaze Eatery, Tamarind Square
7 September 2019

Pergaulan aku dengan housemate aku ni walaupun tak sebaya (mungkin aku paling muda =P) bermula dengan satu sapaan "nama siapa?"  Soalan ni bertukar-tukar antara kami yang cuba menghidupkan suasana harmoni dalam rumah. Dan bertukar-tukar dengan soalan perkenalan yang lain.

Sejak aku sedar, kehidupan baru aku bermula di situ (Bangi), aku cuba adapt-kan diri aku dengan orang di sekeliling aku. Bergaul, mesra alam dan onz-kan setiap ajakan housemate aku ke mana-mana. Eh yeke? LOL.

Sambil aku bergaul, sambil aku ingat pesan mama abah daripada kecik sampai laaaaaani gak: Jangan gaduh-gaduh. Kongsi-kongsi taw barang (barang rumah). Kawan-kawan dengan semua orang. Skrip yang terulang-ulang setiap kali hantar aku kemana-mana tempat. Dan.Mesti.Ingat.

Baiklah.



Gossip apa tew?
Hangout lah kami berempat di satu malam sementara menunggu Hajah Zaidatul Amira (sebab dia promise nak belanja makan balik dari buat Haji yeay yeay seksaited kiter taw) dari airport ke Tamarind Square. Tapi sebab dah lapar sangat. Semua order dan makan macam perut nak hilang dah kejap lagi. Lewls.



For the first time datang Tamarind Square malam-malam. Makin hidup rupanya! Har har har.


Kak Wani & Kak Hana.
Ececeh memasing makin vogue dah. Makan pun senyum. Erk. Kehkeh.


Unplanned: lepak Putrajaya sampai pepagi buta. Mengantuk, minyak kereta berkelip-kelip.
Yang Hajah pun nak lepak jugek. Erm. Erm. Bye. Takpa setahun sekali! Take care Kak Mira dekat Kelantan nun jauh di sana!



Ni kenapa? Syok sendiri?

Forever Love!

Assalamualaikum =)

AMARAN: ENTRI INI PANJANG DENGAN BEBELAN. JANGAN BERHENTI MEMBACA

Setiap kali aku melepasi tol Kajang, semacam ada 1001 memori yang terpanggil merentap perasaan aku lima saat. Yang suka dan duka, yang sayang dan benci, yang rindu dan cinta, yang penat tapi setia, yang berjanji tapi mungkiri, yang pendam dan luah, yang sakit dan sembuh, yang tragis dan gembira, yang hitam dan putih. Episod kehidupan bermula bila aku dipertemu dengan housemate-housemate vogue tak hengat duuuniah nih.

Aktiviti bersama-sama bila malam dan weekend:

Masak lauk kegemaran setiap orang
Berzumba beramai-ramai dalam rumah
Lumba-lumba nak kurus
Basuh baju bergilir-gilir
Bergaduh sebab ampaian penuh
Makan-makan keliling Bangi, Kajang & Putrajaya
Jogging pepagi buta
Iftar nasi Arab
Pindah rumah hampir 3 buah rumah
Cuci rumah together (yang ponteng dan curi tulang dimaafkan)
Homemade Shell-Out
Berjanji nak pergi pasar malam balik kerja
Promise nak puasa full pastu puasa half
Cekodok hangus dan leper
Sorang-sorang nak merajuk pastu exit group
Lepak downtown di tengahan malam
Pergi detim sampai pagi buta
Karaoke dari Isya' ke Subuh
Teman yang sorang itu pergi buat class Mary Kay
Layan housemate meniaga Shaklee
Tidur tiga orang satu katil kecik
Kak hana share resepi tempe goreng sambal kicap OHMAI SEDAP T_T
Tragedi hitam tak kan lupa (eh)
LAST: PART TIME JOB MALAM-MALAM.





APPAH?!
TADA APPAH?!


Glaze Eatery, Tamarind Square
7 September 2019

Pergaulan aku dengan housemate aku ni walaupun tak sebaya (mungkin aku paling muda =P) bermula dengan satu sapaan "nama siapa?"  Soalan ni bertukar-tukar antara kami yang cuba menghidupkan suasana harmoni dalam rumah. Dan bertukar-tukar dengan soalan perkenalan yang lain.

Sejak aku sedar, kehidupan baru aku bermula di situ (Bangi), aku cuba adapt-kan diri aku dengan orang di sekeliling aku. Bergaul, mesra alam dan onz-kan setiap ajakan housemate aku ke mana-mana. Eh yeke? LOL.

Sambil aku bergaul, sambil aku ingat pesan mama abah daripada kecik sampai laaaaaani gak: Jangan gaduh-gaduh. Kongsi-kongsi taw barang (barang rumah). Kawan-kawan dengan semua orang. Skrip yang terulang-ulang setiap kali hantar aku kemana-mana tempat. Dan.Mesti.Ingat.

Baiklah.



Gossip apa tew?
Hangout lah kami berempat di satu malam sementara menunggu Hajah Zaidatul Amira (sebab dia promise nak belanja makan balik dari buat Haji yeay yeay seksaited kiter taw) dari airport ke Tamarind Square. Tapi sebab dah lapar sangat. Semua order dan makan macam perut nak hilang dah kejap lagi. Lewls.



For the first time datang Tamarind Square malam-malam. Makin hidup rupanya! Har har har.


Kak Wani & Kak Hana.
Ececeh memasing makin vogue dah. Makan pun senyum. Erk. Kehkeh.


Unplanned: lepak Putrajaya sampai pepagi buta. Mengantuk, minyak kereta berkelip-kelip.
Yang Hajah pun nak lepak jugek. Erm. Erm. Bye. Takpa setahun sekali! Take care Kak Mira dekat Kelantan nun jauh di sana!



Ni kenapa? Syok sendiri?


Assalamulaikum =)


Photo atas & bawah: Woven Long Coat (Guangzhou, China, 2018)



Mostly, visitor website aku ni adalah dalam kalangan Gen Z dan Millenials, which is 1980s to 2015s yang suka berjalan dan travel. So hi Millenials dan Gen Z sekalian! In writing this, sebenarnya aku nak propose tempat aku membeli-belah pakaian untuk musim winter since aku selalu di tanya dan di-DM through Instagram: dekat mana tempat favorite (all the time) travel store aku especially pakaian-pakaian tebal dan berbulu.

Yelah, aku faham perasaan perempuan-perempuan dan lelaki semua bila pergi travel of course tak nak terlepas daripada berbulu-outfit-session dan seangkatan dengannya. At the same time, aku faham jugak perasaan Gen Z dan Millenials yang berkobar-kobar nak shopping set winters tapi yang murah, cantik, terletak helok, berbaloi (berbaloi di sini bermaksud pembelian harga logik untuk di pakai 4 tahun sekali kahkah)

Percaya tak? Tabiat aku sejak kecil, kalau travel atau kemana-mana (balik kampung sekalipun) (duduk asrama sekalipun), aku dah setup setiap hari outfit aku walaupun outfit aku akan jadi paling simple nokharomz. WEH. I am not that complicated lah. Hahaha. Cam ni lah erk kalau terkena penyakit extra well-organized. Aku saja share, share means aku love. Bak kata omputih sharing is loving. Bila aku share, aku akan dapat rasa love tu- tremendously.

Aiceh.




Baiklah, photo-photo kenangan di atas, aku show-off sehelai baju berbulu-bulu. Selama aku survey kedai bundle yang jual Winter Jacket ni, kedai aku pergi ni paling best! Murah, cantik, banyak pilihan. Erti kata lain design nya semua up-to-date. And kedai ni berkoordinasi di Ukay Perdana, Ampang (Instagram: @bajusejukbundle) Love sangat dalam kedai ni compare to bundle lain yang aku pergi (setapak/danau kota) jauh lebih cantik dan harga sangat reasonable.

Ada jugak barangan winter lain tak silap aku sekarang ni. Before this aku pergi bebetul macam opening, so mostly winter jacket je banyak. Untuk mens, womens, kids. Lepas langkah kaki kanan (ke) masuk kedai ni. Of course, mata berkeliaran usha jacket, try banyak kali sebab confuse nak yang mana satu. Rasa nak beli satu kedai eh eh T_T




Photo Atas : Woven Long Coat
Photo Bawah : Leather Long Coat

Second bundle shop pilihan aku adalah di Baden Baden Bundle (BBB) (Instagram: @badenbadenbundle) not Bandar Baru Bangi. Lewls. Yang terletak di Jalan Genting Klang, Setapak (Waze: Baden Baden Bundle Setapak). Dekat BBB kebanyakan yang di jual adalah coat. Jacket masih ada tapi tak banyak pilihan dan tak banyak, bagi aku lah. And then girls, long coat dalam photo di atas murah sangat (RM60) dan cantik sangat, dan blend in sangat dengan tempat nak travel (Turki) T_T Rasa nak menangis jap bila terus terjumpa on the spot long coat ni padahal aku datang nak survey-survey je (in case ada yang berkenan). Actually kan, BBB ni macam random lah dia letak coat dan baju lain, di tingkat satu. So nasib-nasib lah siapa yang dapat yang lawa, siapa yang tak jumpa-jumpa baju pilihan dia. Btw, long coat dekat BBB memang belambak dan murah.

Baju-baju 1st dan 2nd layer aku pakai Knitted Top yang aku borong dekat kakak aku, harganya pun harga borong lah eh. Sehelai RM5-RM20. Cukup lah nak pakai untuk sekali travel (4 tahun sekali winter trip). Lewls.




Beanie hats, pashmina, back-pack. Semuanya aku beli dekat Turki. Main reason membeli benda kecik-kecik dekat Turki sebab tak nak keluar rumah banyak kali beli yang kecik-kecik dekat sini. Dah tahu dekat sana ada perlambakan jualan hats, pashmina etc. Thanks Youtube! LOLS.

Gloves (photo bawah) aku beli dekat Sox World (Sunway Putra Mall). Kalau bab membeli stokin dan gloves memang sejak dulu lagi aku pilih Sox World. Lagipun dekat Sox World ada pelbagai jenis gloves dan set winter accessories yang cantik-cantik alahai. Contohnya, gloves yang aku pakai dalam gambar adalah touch screen gloves yang mana, tak payah dah bukak gloves di kala sibuk semua orang minta pertolongan "ambil kan gambar saya, boleh?"

Long Coat & Winter Jacket termurah IN TOWN! #Yas


Assalamulaikum =)


Photo atas & bawah: Woven Long Coat (Guangzhou, China, 2018)



Mostly, visitor website aku ni adalah dalam kalangan Gen Z dan Millenials, which is 1980s to 2015s yang suka berjalan dan travel. So hi Millenials dan Gen Z sekalian! In writing this, sebenarnya aku nak propose tempat aku membeli-belah pakaian untuk musim winter since aku selalu di tanya dan di-DM through Instagram: dekat mana tempat favorite (all the time) travel store aku especially pakaian-pakaian tebal dan berbulu.

Yelah, aku faham perasaan perempuan-perempuan dan lelaki semua bila pergi travel of course tak nak terlepas daripada berbulu-outfit-session dan seangkatan dengannya. At the same time, aku faham jugak perasaan Gen Z dan Millenials yang berkobar-kobar nak shopping set winters tapi yang murah, cantik, terletak helok, berbaloi (berbaloi di sini bermaksud pembelian harga logik untuk di pakai 4 tahun sekali kahkah)

Percaya tak? Tabiat aku sejak kecil, kalau travel atau kemana-mana (balik kampung sekalipun) (duduk asrama sekalipun), aku dah setup setiap hari outfit aku walaupun outfit aku akan jadi paling simple nokharomz. WEH. I am not that complicated lah. Hahaha. Cam ni lah erk kalau terkena penyakit extra well-organized. Aku saja share, share means aku love. Bak kata omputih sharing is loving. Bila aku share, aku akan dapat rasa love tu- tremendously.

Aiceh.




Baiklah, photo-photo kenangan di atas, aku show-off sehelai baju berbulu-bulu. Selama aku survey kedai bundle yang jual Winter Jacket ni, kedai aku pergi ni paling best! Murah, cantik, banyak pilihan. Erti kata lain design nya semua up-to-date. And kedai ni berkoordinasi di Ukay Perdana, Ampang (Instagram: @bajusejukbundle) Love sangat dalam kedai ni compare to bundle lain yang aku pergi (setapak/danau kota) jauh lebih cantik dan harga sangat reasonable.

Ada jugak barangan winter lain tak silap aku sekarang ni. Before this aku pergi bebetul macam opening, so mostly winter jacket je banyak. Untuk mens, womens, kids. Lepas langkah kaki kanan (ke) masuk kedai ni. Of course, mata berkeliaran usha jacket, try banyak kali sebab confuse nak yang mana satu. Rasa nak beli satu kedai eh eh T_T




Photo Atas : Woven Long Coat
Photo Bawah : Leather Long Coat

Second bundle shop pilihan aku adalah di Baden Baden Bundle (BBB) (Instagram: @badenbadenbundle) not Bandar Baru Bangi. Lewls. Yang terletak di Jalan Genting Klang, Setapak (Waze: Baden Baden Bundle Setapak). Dekat BBB kebanyakan yang di jual adalah coat. Jacket masih ada tapi tak banyak pilihan dan tak banyak, bagi aku lah. And then girls, long coat dalam photo di atas murah sangat (RM60) dan cantik sangat, dan blend in sangat dengan tempat nak travel (Turki) T_T Rasa nak menangis jap bila terus terjumpa on the spot long coat ni padahal aku datang nak survey-survey je (in case ada yang berkenan). Actually kan, BBB ni macam random lah dia letak coat dan baju lain, di tingkat satu. So nasib-nasib lah siapa yang dapat yang lawa, siapa yang tak jumpa-jumpa baju pilihan dia. Btw, long coat dekat BBB memang belambak dan murah.

Baju-baju 1st dan 2nd layer aku pakai Knitted Top yang aku borong dekat kakak aku, harganya pun harga borong lah eh. Sehelai RM5-RM20. Cukup lah nak pakai untuk sekali travel (4 tahun sekali winter trip). Lewls.




Beanie hats, pashmina, back-pack. Semuanya aku beli dekat Turki. Main reason membeli benda kecik-kecik dekat Turki sebab tak nak keluar rumah banyak kali beli yang kecik-kecik dekat sini. Dah tahu dekat sana ada perlambakan jualan hats, pashmina etc. Thanks Youtube! LOLS.

Gloves (photo bawah) aku beli dekat Sox World (Sunway Putra Mall). Kalau bab membeli stokin dan gloves memang sejak dulu lagi aku pilih Sox World. Lagipun dekat Sox World ada pelbagai jenis gloves dan set winter accessories yang cantik-cantik alahai. Contohnya, gloves yang aku pakai dalam gambar adalah touch screen gloves yang mana, tak payah dah bukak gloves di kala sibuk semua orang minta pertolongan "ambil kan gambar saya, boleh?"

Assalamualaikum =)


Yo yo was'up? How macho am I?

Menumpang selfie sejuta shots dalam kereta baru Anis. Sis seksaited taw! 40% seksaited sebab untuk kali ini aku tak perlu drive, aku diizinkan duduk sebelah dan selfie sejuta shots. Manakala 60% seksaited yang tinggal sebab.... GUESS WHAT? Sebab aku nak pergi menjual food sempena Merdeka sambil acah swag pakai topi Baby, I'm not like the rest and seorang lagi pakai topi Adidas keluaran 2019 Al-Ikhsan Setapak Sentral LEWLS.

Termaktub dalam Sejarah sangat suddenly aku dengan Anis decide nak pergi menjual homecookedketew food: Macaroni dan Nasi Lemak di Dataran Putrajaya. Perbualan dalam Whatsapp sampai perjumpaan di rumah selalu explain yang kiteorang ni nak enjoy and share the moments bersama, and ada same mission setiap kali berjumpa.

Wehhhh kita pakai lawa-lawa okei pergi menjual? OKEI. Aku nak pakai topi! Aku nak pakai sunglasses! Aku pun sama, nak pakai topi! Eh macam mana nak pin tudung ni! Nak pakai tudung macam mana ni! Nak lilit macam ini lah! Nak pakai satu pin jelah! Ok kita tak boleh ada bonjol dekat kepala sebab nak pakai topi nanti macam sup bunjut dan tak lawa. Ada serum tak weh, serum aku dah habes.

Betapa sesungguhnya kelam kabut itu wujud di pagi hari T_T



Notes: Ya allah everytime aku tengok gambar ni. Mesti teringat dengan insan-insan yang suka sangat repeat order macaroni. Katanya, Westernization! (macaroni dan goreng)


Macaroni Goreng & Nasi Lemak Bonda sebagai main menu nak pergi menjual. Since kita nak jual pagi-pagi lepas Subuh. Dan, aku tahu mostly semua nya nak simple sebab korang dah pakai lawa-lawa kalah Selena Gomez. Tak nak baju kotor, tak nak makan berselerak (eh eh eh macam kita je). Tak nak makan leceh-leceh berkuah laksa dan berkuah sup ekor sebab nanti senang nak bangun duduk usha abam-abam askar naik kereta kebal sambil lelambai. Ye tak ye eh?




Paling best. Aku akan sentiasa bagi EXTRA bila tiba hari dan bulan bersejarah. Extra tu bermacam-macam cara dan jenis. Dan ini salah satu nya! Tanda penghargaan dan hadiah. Mudah, bukan. Dapat food di susuli air manis yang boleh hilangan dahaga terus menerus. Promise, lepas makan dan minum akan save number cepat-cepat dalam phone nak order untuk small events. YA.



Nasi Lemak resepi bonda turun temurun sejak 1969. (telan air liur kejap eh sambil taip sambil tengok gambar)


Settle dah prepared semua food box untuk di gendong ke Dataran Putrajaya. Tak sabar!



Tahu tak? Sebelum buat pembelian bag hijau berisi homecookedketew lunch box ni. Aku dengan Anis nak bawak bag raga berotan. Amboi lain macam pulak gaya menjual nya. Kahkah! Aku try slow down, mix & match supaya bag dan pakaian tu blend in. Ye tahu Merdeka, Malaysia. LOL.



PHOTO ATAS: NAK JUGAK NAMPAK LOOK DAN CONCEPT KEMERDEKAAN DI WAJAH ITU. CANTIK KE? #MALAYSIAN #PROUDMALAYSIAN

Waktu ni, dah habis menjual. Maybe ada beberapa box lagi yang tinggal. Since kita pun nak tengok jugek perarakan kemerdekaan Malaysia. Aku dan Anis decided nak bagi FREE lebihan food box dekat certain orang yang terpilih (only). Aiceh, ada pulak pilihannya. Al maklumlah, tak bawak banyak punz and tinggal beberapa box je punz! 

MEMASING NAK KESAT AIR MATA LAH KEJAP EH SEBAB FIRST TIME BUAT KERJA MACAM INI, LEPASTU MAIN REDAH JE. ORANG LAIN SEMUA SERBA SERBI COMPLETE ADA MEJA KERUSI. KITEORANG JALAN-JALAN ALL AROUND DATARAN UNTUK HABESKAN FOOD BOX NI.

THANK GOD UNTUK PENGALAMAN DAN PELUANG BESAR INI T_T

NOTES: ALL YOU NEED IS KNOWLEDGE, STRATEGIST & PATIENCE PATIENCE PATIENCE.


Pembantu dan penasihat. 


Ini je yang sempat snap photo. Okay lah eh?


Try hard nak angle lawa nak hantar photo dekat bf eh. Eh eh eh. Eleh eleh. Abaikan bag bimbingan berisi lebihan homecookedketew food box.




Posing puas, proud, pandang ke langit (mensyukuri segalanya)


1. Dapat berkumpul bersama menyambut kemerdekaan yang ke-62, bersemangat, aman dan tenang memasing. Bebaslah di kau, bebas bersuara, bebas berfikir, bebas dari gejala negatif, bebas dari magnet negatif, bebas dari segala yang merosak diri, agama, bangsa dan negara. Sudah merdeka kah kita? #sayangiMalaysiaku.



2. Brunch-box-dah-habis-terjual-alhamdulillah. Thank you so much lovelies yang sedaya upaya habiskan stock-stock makanan ini di Dataran Putrajaya. Dan percaya dengan si penjual nasi lemak bertopi biru gelap ini. Tak banyak, tapi cukup dan puas. Aiceh curlast dan kemas ayat kita letak. Keh!





Hi officer & silent readers! Thanks for reading sampai ke bawah ni. Anyone yang tak nak keluar office sebab malas nak bergerak dari kerusi dan panas sangat kat luar tu, tak nak makan dekat gerai and restaurant yang ramai orang time lunch, tak ada idea nak makan apa, and in need of makanan kekampungan di campur western. Boleh try our food and services! Click je banner/logo atas ni, in case ter-RINDU dan ter-INGIN rasa air tangan dan resepi bonda turun temurun. Homecookedketew akan hantar sampai ke depan rumah & office =)

Tapi jangan terkejut pulak, lepas dah try mesti nak lagi. Aippp!



Menjual Macaroni & Nasi Lemak di Dataran Putrajaya.

Assalamualaikum =)


Yo yo was'up? How macho am I?

Menumpang selfie sejuta shots dalam kereta baru Anis. Sis seksaited taw! 40% seksaited sebab untuk kali ini aku tak perlu drive, aku diizinkan duduk sebelah dan selfie sejuta shots. Manakala 60% seksaited yang tinggal sebab.... GUESS WHAT? Sebab aku nak pergi menjual food sempena Merdeka sambil acah swag pakai topi Baby, I'm not like the rest and seorang lagi pakai topi Adidas keluaran 2019 Al-Ikhsan Setapak Sentral LEWLS.

Termaktub dalam Sejarah sangat suddenly aku dengan Anis decide nak pergi menjual homecookedketew food: Macaroni dan Nasi Lemak di Dataran Putrajaya. Perbualan dalam Whatsapp sampai perjumpaan di rumah selalu explain yang kiteorang ni nak enjoy and share the moments bersama, and ada same mission setiap kali berjumpa.

Wehhhh kita pakai lawa-lawa okei pergi menjual? OKEI. Aku nak pakai topi! Aku nak pakai sunglasses! Aku pun sama, nak pakai topi! Eh macam mana nak pin tudung ni! Nak pakai tudung macam mana ni! Nak lilit macam ini lah! Nak pakai satu pin jelah! Ok kita tak boleh ada bonjol dekat kepala sebab nak pakai topi nanti macam sup bunjut dan tak lawa. Ada serum tak weh, serum aku dah habes.

Betapa sesungguhnya kelam kabut itu wujud di pagi hari T_T



Notes: Ya allah everytime aku tengok gambar ni. Mesti teringat dengan insan-insan yang suka sangat repeat order macaroni. Katanya, Westernization! (macaroni dan goreng)


Macaroni Goreng & Nasi Lemak Bonda sebagai main menu nak pergi menjual. Since kita nak jual pagi-pagi lepas Subuh. Dan, aku tahu mostly semua nya nak simple sebab korang dah pakai lawa-lawa kalah Selena Gomez. Tak nak baju kotor, tak nak makan berselerak (eh eh eh macam kita je). Tak nak makan leceh-leceh berkuah laksa dan berkuah sup ekor sebab nanti senang nak bangun duduk usha abam-abam askar naik kereta kebal sambil lelambai. Ye tak ye eh?




Paling best. Aku akan sentiasa bagi EXTRA bila tiba hari dan bulan bersejarah. Extra tu bermacam-macam cara dan jenis. Dan ini salah satu nya! Tanda penghargaan dan hadiah. Mudah, bukan. Dapat food di susuli air manis yang boleh hilangan dahaga terus menerus. Promise, lepas makan dan minum akan save number cepat-cepat dalam phone nak order untuk small events. YA.



Nasi Lemak resepi bonda turun temurun sejak 1969. (telan air liur kejap eh sambil taip sambil tengok gambar)


Settle dah prepared semua food box untuk di gendong ke Dataran Putrajaya. Tak sabar!



Tahu tak? Sebelum buat pembelian bag hijau berisi homecookedketew lunch box ni. Aku dengan Anis nak bawak bag raga berotan. Amboi lain macam pulak gaya menjual nya. Kahkah! Aku try slow down, mix & match supaya bag dan pakaian tu blend in. Ye tahu Merdeka, Malaysia. LOL.



PHOTO ATAS: NAK JUGAK NAMPAK LOOK DAN CONCEPT KEMERDEKAAN DI WAJAH ITU. CANTIK KE? #MALAYSIAN #PROUDMALAYSIAN

Waktu ni, dah habis menjual. Maybe ada beberapa box lagi yang tinggal. Since kita pun nak tengok jugek perarakan kemerdekaan Malaysia. Aku dan Anis decided nak bagi FREE lebihan food box dekat certain orang yang terpilih (only). Aiceh, ada pulak pilihannya. Al maklumlah, tak bawak banyak punz and tinggal beberapa box je punz! 

MEMASING NAK KESAT AIR MATA LAH KEJAP EH SEBAB FIRST TIME BUAT KERJA MACAM INI, LEPASTU MAIN REDAH JE. ORANG LAIN SEMUA SERBA SERBI COMPLETE ADA MEJA KERUSI. KITEORANG JALAN-JALAN ALL AROUND DATARAN UNTUK HABESKAN FOOD BOX NI.

THANK GOD UNTUK PENGALAMAN DAN PELUANG BESAR INI T_T

NOTES: ALL YOU NEED IS KNOWLEDGE, STRATEGIST & PATIENCE PATIENCE PATIENCE.


Pembantu dan penasihat. 


Ini je yang sempat snap photo. Okay lah eh?


Try hard nak angle lawa nak hantar photo dekat bf eh. Eh eh eh. Eleh eleh. Abaikan bag bimbingan berisi lebihan homecookedketew food box.




Posing puas, proud, pandang ke langit (mensyukuri segalanya)


1. Dapat berkumpul bersama menyambut kemerdekaan yang ke-62, bersemangat, aman dan tenang memasing. Bebaslah di kau, bebas bersuara, bebas berfikir, bebas dari gejala negatif, bebas dari magnet negatif, bebas dari segala yang merosak diri, agama, bangsa dan negara. Sudah merdeka kah kita? #sayangiMalaysiaku.



2. Brunch-box-dah-habis-terjual-alhamdulillah. Thank you so much lovelies yang sedaya upaya habiskan stock-stock makanan ini di Dataran Putrajaya. Dan percaya dengan si penjual nasi lemak bertopi biru gelap ini. Tak banyak, tapi cukup dan puas. Aiceh curlast dan kemas ayat kita letak. Keh!





Hi officer & silent readers! Thanks for reading sampai ke bawah ni. Anyone yang tak nak keluar office sebab malas nak bergerak dari kerusi dan panas sangat kat luar tu, tak nak makan dekat gerai and restaurant yang ramai orang time lunch, tak ada idea nak makan apa, and in need of makanan kekampungan di campur western. Boleh try our food and services! Click je banner/logo atas ni, in case ter-RINDU dan ter-INGIN rasa air tangan dan resepi bonda turun temurun. Homecookedketew akan hantar sampai ke depan rumah & office =)

Tapi jangan terkejut pulak, lepas dah try mesti nak lagi. Aippp!



Assalamualaikum =)

Hi millenials. Setiap kali aku makan, mesti aku wajibkan dalam setiap hidangan yang aku nikmati ada pencuci mulut (dessert). Yang pastinya, aku suka buat sendiri, sambil aku kacau tepung sambil aku explore dan experience dalam resepi yang aku buat ni. Jadi, hari ni aku nak share dengan korang pengalaman aku menghasilkan kek marble atau dalam bahasa sanskrit nya kek marmar.


Beginilah rupa paras kek marble first try aku (LOLOLOLLL) Kebetulan, aku di dalam fasa-fasa IN NEED OF SOMETHING SWEET BUT SIMPLE. Since bahan-bahan dan steps untuk buat marble cake ni pun agak tidak cerewet tapi aku pasti, bila korang dah ikut step ni dan start buat, boleh dapat rasa yang super moist super tasty dan dapat mencorakkan swirl yang cantik. Eceh ceh ceh.

Banyak method sebenarnya nak buat kek ni, tapi main method yang aku highlight dalam eksperimen kek marble ni adalah blend blend blend dan kukus. Yup, bahan-bahan ni akan di-blend sebelum masuk periuk kukus Noxxa (opsss =P).

Since kek marble ni focus nya adalah dalam mencorakkan 'swirl' yang cantik sebegitu rupa. Adunan kek ni aku kena separatekan jadi dua iaitu satu warna gelap dan satu lagi warna cerah. Dekat sini aku aplikasikan konsep mix and match, aaagitew.

Okeh. Penat bebel.

Bahan-bahan

  1. Telur ayam 4 biji
  2. Gula 1 cawan
  3. Esen vanilla 1 sudu kecil
  4. Minyak 1 cawan
  5. Susu cair 1 cawan
  6. Self-raising tepung 2 cawan
  7. Cocoa powder 2 sudu makan atau boleh gantikan dengan nutella
  8. Pewarna (color scheme 2020 =P)

Cara - cara membuat kek marble yang cantik!

  1. Panaskan periuk kukus Noxxa guna api yang slow sementara aku buat adunan kek.
  2. Campurkan telur, gula dan esen vanilla dalam blender. Dan blend sampai sebati dan hancus.
  3. Masukkan pula minyak dan susu cair. Blend sekejap bagi sebati.
  4. Aku masukkan self-raising flour sedikit demi sedikit di selang-selikan dengan blend. Lama jugak aku blend, nak make sure tepung dia dah hancus, sebati dan tidak berketul. Aku prefer self-raising flour compare to tepung gandum. Sebab dalam self-raising dah ada baking powder. Terus naik gebu camtuh.
  5. Dua bekas tersedia untuk letak plain adunan.
  6. Adunan di dalam blender tadi di masukkan ke dalam kedua-dua bekas kosong tadi. Make sure sama banyak. Takde tips untuk letak adunan sama banyak, aku meng-agak je =P
  7. Satu adunan aku masukkan coco powder dan kacau.
  8. Satu adunan lagi aku masukkan pewarna merah (aku letak sikit je, untuk jadikan warna pink). Kacau dan kacau.
  9. Siap dah kacau. Aku sedia kan loyang yang aku dah sapukan dengan mentega.
  10. Tuang adunan tadi berselang seli. Coco, pink, coco, pink, coco. Sampai habes.
  11. Untuk dapatkan swirl yang cantik, aku guna garfu. Dan tarik-tarik sampai jadi swirl yang cantik tertarik ikut kreativiti aku yang tak kreativiti sangat pun. LOL. Ada orang suggest aku pakai lidi right after kek aku siap. Yup, pakai lidi pun boleh =)
  12. Masukkan loyang tadi ke dalam periuk kukus Noxxa whatsoevah.
  13. Aku kukus dalam 20 - 30 minit kot.

Tips ibunda : Nak tahu kek dah masak ke belum, ambil garfu atau lidi dan cucuk kek tu. Kalau takde adunan yang melekat maksudnya kek dah masak! =)

Resepi kek marble kukus step-by-step.

Assalamualaikum =)

Hi millenials. Setiap kali aku makan, mesti aku wajibkan dalam setiap hidangan yang aku nikmati ada pencuci mulut (dessert). Yang pastinya, aku suka buat sendiri, sambil aku kacau tepung sambil aku explore dan experience dalam resepi yang aku buat ni. Jadi, hari ni aku nak share dengan korang pengalaman aku menghasilkan kek marble atau dalam bahasa sanskrit nya kek marmar.


Beginilah rupa paras kek marble first try aku (LOLOLOLLL) Kebetulan, aku di dalam fasa-fasa IN NEED OF SOMETHING SWEET BUT SIMPLE. Since bahan-bahan dan steps untuk buat marble cake ni pun agak tidak cerewet tapi aku pasti, bila korang dah ikut step ni dan start buat, boleh dapat rasa yang super moist super tasty dan dapat mencorakkan swirl yang cantik. Eceh ceh ceh.

Banyak method sebenarnya nak buat kek ni, tapi main method yang aku highlight dalam eksperimen kek marble ni adalah blend blend blend dan kukus. Yup, bahan-bahan ni akan di-blend sebelum masuk periuk kukus Noxxa (opsss =P).

Since kek marble ni focus nya adalah dalam mencorakkan 'swirl' yang cantik sebegitu rupa. Adunan kek ni aku kena separatekan jadi dua iaitu satu warna gelap dan satu lagi warna cerah. Dekat sini aku aplikasikan konsep mix and match, aaagitew.

Okeh. Penat bebel.

Bahan-bahan

  1. Telur ayam 4 biji
  2. Gula 1 cawan
  3. Esen vanilla 1 sudu kecil
  4. Minyak 1 cawan
  5. Susu cair 1 cawan
  6. Self-raising tepung 2 cawan
  7. Cocoa powder 2 sudu makan atau boleh gantikan dengan nutella
  8. Pewarna (color scheme 2020 =P)

Cara - cara membuat kek marble yang cantik!

  1. Panaskan periuk kukus Noxxa guna api yang slow sementara aku buat adunan kek.
  2. Campurkan telur, gula dan esen vanilla dalam blender. Dan blend sampai sebati dan hancus.
  3. Masukkan pula minyak dan susu cair. Blend sekejap bagi sebati.
  4. Aku masukkan self-raising flour sedikit demi sedikit di selang-selikan dengan blend. Lama jugak aku blend, nak make sure tepung dia dah hancus, sebati dan tidak berketul. Aku prefer self-raising flour compare to tepung gandum. Sebab dalam self-raising dah ada baking powder. Terus naik gebu camtuh.
  5. Dua bekas tersedia untuk letak plain adunan.
  6. Adunan di dalam blender tadi di masukkan ke dalam kedua-dua bekas kosong tadi. Make sure sama banyak. Takde tips untuk letak adunan sama banyak, aku meng-agak je =P
  7. Satu adunan aku masukkan coco powder dan kacau.
  8. Satu adunan lagi aku masukkan pewarna merah (aku letak sikit je, untuk jadikan warna pink). Kacau dan kacau.
  9. Siap dah kacau. Aku sedia kan loyang yang aku dah sapukan dengan mentega.
  10. Tuang adunan tadi berselang seli. Coco, pink, coco, pink, coco. Sampai habes.
  11. Untuk dapatkan swirl yang cantik, aku guna garfu. Dan tarik-tarik sampai jadi swirl yang cantik tertarik ikut kreativiti aku yang tak kreativiti sangat pun. LOL. Ada orang suggest aku pakai lidi right after kek aku siap. Yup, pakai lidi pun boleh =)
  12. Masukkan loyang tadi ke dalam periuk kukus Noxxa whatsoevah.
  13. Aku kukus dalam 20 - 30 minit kot.

Tips ibunda : Nak tahu kek dah masak ke belum, ambil garfu atau lidi dan cucuk kek tu. Kalau takde adunan yang melekat maksudnya kek dah masak! =)

Assalamualaikum =)

Hukhukhuk. Ini lah dia kereta atas tali yang macam aku mentioned previous entri. Mount Erciyes! Untuk ke sini, ia mengambil masa almost 2 hours dari Kapadokya. Puh-leaseeee jangan tidur! Sebab view cantik gila sepanajng jalan. And FINALLYYYYYYYYYHHHH! T_T Selain Mt Erciyes, dekat Turki ni ada lagi satu mount iaitu Mt Uludag bertempat di Bursa. Mt Uludag ni yang selalu aku dengar dan hampir setiap hari beberapa hari sebelum fly ke Turki aku baca review, tengok youtube experience dekat Mt Uludag. HAMAGAWDDD AKU NAK SKIING DEKAT SINI terus tetibe termasuk dalam bucketlist aku bila aku datang sini. Bila datang sini tak dapat pulak ke Mt Uludag, aku pun lupa sebab apa, sama ada masa tak mencukupi atau sebab cuaca dekat tak mengizinkan.


TAKPE! Asalkan boleh OOTD berlatarbelakangkan view yang cantik sebeginih rupa! Tak gituhhhh?
Subhanallah, view yang bersih dan cantik. Bersinar-sinar bola mata ni tatkala melihat Mount Erciyes yang bertopikan salji dan langit kebiru-biruan. Guess! Rupa-rupanya Mt Erciyes ni adalah best ski mountain compare to Mt Uludag. Ok baru tahu ok ok ok T_T

Cuma yang aku tahu, Mt Uludag ni akan ski/snowboard dengan view yang ada pokok di kiri dan kanan dan di sekeliling. Huhu. Yeke? LOL.



Okei, since aku pergi dengan group keramaian. Masa aku di beri waktu ni 2 jam je termasuk solat, naik cable car, makan, skiing. Waktu ni aku tak berani nak bergerak solo main ski seorang diri disebabkan aku takpernah ski. Aku pun bergerak lah dalam group keramaian seramai 4 orang #TeamBujang #TeamSingle bedal jelah wakakaa!

Seriously tak cukup dan geram kenapa masa itu tidak mencukupi? Adakah kami leka bergelak tawa sambil makan dan menikmati keindahan gunung? Lewlsssss.

Turkey Part 7 (Skiing at Mt Erciyes & Ankara)


Assalamualaikum =)

Hukhukhuk. Ini lah dia kereta atas tali yang macam aku mentioned previous entri. Mount Erciyes! Untuk ke sini, ia mengambil masa almost 2 hours dari Kapadokya. Puh-leaseeee jangan tidur! Sebab view cantik gila sepanajng jalan. And FINALLYYYYYYYYYHHHH! T_T Selain Mt Erciyes, dekat Turki ni ada lagi satu mount iaitu Mt Uludag bertempat di Bursa. Mt Uludag ni yang selalu aku dengar dan hampir setiap hari beberapa hari sebelum fly ke Turki aku baca review, tengok youtube experience dekat Mt Uludag. HAMAGAWDDD AKU NAK SKIING DEKAT SINI terus tetibe termasuk dalam bucketlist aku bila aku datang sini. Bila datang sini tak dapat pulak ke Mt Uludag, aku pun lupa sebab apa, sama ada masa tak mencukupi atau sebab cuaca dekat tak mengizinkan.


TAKPE! Asalkan boleh OOTD berlatarbelakangkan view yang cantik sebeginih rupa! Tak gituhhhh?
Subhanallah, view yang bersih dan cantik. Bersinar-sinar bola mata ni tatkala melihat Mount Erciyes yang bertopikan salji dan langit kebiru-biruan. Guess! Rupa-rupanya Mt Erciyes ni adalah best ski mountain compare to Mt Uludag. Ok baru tahu ok ok ok T_T

Cuma yang aku tahu, Mt Uludag ni akan ski/snowboard dengan view yang ada pokok di kiri dan kanan dan di sekeliling. Huhu. Yeke? LOL.



Okei, since aku pergi dengan group keramaian. Masa aku di beri waktu ni 2 jam je termasuk solat, naik cable car, makan, skiing. Waktu ni aku tak berani nak bergerak solo main ski seorang diri disebabkan aku takpernah ski. Aku pun bergerak lah dalam group keramaian seramai 4 orang #TeamBujang #TeamSingle bedal jelah wakakaa!

Seriously tak cukup dan geram kenapa masa itu tidak mencukupi? Adakah kami leka bergelak tawa sambil makan dan menikmati keindahan gunung? Lewlsssss.

The Author, est 2010

About Me

Aonaa is Ainaa's alter ego. Proud '95 Malaysian. Trust me, I am not egocentric at all. Wanna know the other side of me? Learn about 'Mimosa Pudica' first!

For any business collaboration kindly email here byaonaa.work@yahoo.com

Featured Remaja '13

Featured Remaja '13

Featured posts

Travel Journey

@_aonaa