Popular Posts

Latest Post on Blog

Assalamualaikum =)

Hi semuaaaaaaa. Hari ini adalah hari kelima covid-19 quarantine. And hari kelima ni lah baru berpeluang nak meluangkan masa dekat dapur. Jangan lah tanya hari pertama sampai hari keempat buat apa. Kalau bukan kerja, apa lagi? Tsk tsk. And di hari kelima jugak aku masih face mask hunting. Lewls.

Finally hari kelima baru dapat text dari bos suruh stay at home dan bercuti di rumah. No need to work from home or datang office. Hehehehe happy kemain. Apa lagi, teruslah bawak diri pergi beli barang nak masak seminggu. Balik rumah terus buat jadual menu harian. So keep update dengan menu i nak buat nih! Muehehehe konfiden je kau ni Ainaa -.-



So first menu yang aku nak experiement di kala musim covid-19 adalah Grilled Chicken Lemon, dalam bahasa ibundanya Ayam Panggan Lemon. Dapat lah idea nak buat ayam panggang lemon ni sejurus lepas aku beli lemon besar gedabak ni dekat ladang berhampiran rumah aku. Asalnya nak buat air lemon and rendam kaki dengan air lemon.

Al maklumlah, dah happy sangat sebab tiba-tiba bos suruh duduk rumah diam-diam jangan bergerak and jangan buat kerja terus banyak idea nak masak menu apa! Hahaha. Kemain. Okei korang, sementara nak start preparation bahan-bahan, boleh lah panaskan dulu oven tak kisah berapa-berapa degree kepanasan pun.

Sebab nak panaskan je.
Nanti dah nak start panggang, baru turn to 200-220 degree / 40 minit



So first step kawan-kawan yang di sayangi di cintai sepenuh jiwa raga ku ini,
Potong ayam, cuci ayam dan tapis air ayam supaya ayam tak kelihatan lembab sewaktu panggang nanti. Potong ayam ni ikut kreativiti masing-masing. Hehehe.

Atas ni i ambil 6 potong ayam dan potong 2 lagi sebab nak lagi kecil sizenya. Senang nak makan and cepat masak kalau panggang Erm maybe? Why not kan. Kita try sajelah. Kalau cuols nak size ayam tu besar, boleh je ehehe.


Step yang kedua adalah,
Masukkan 1 sudu kecil garam
Blackpepper sesuka hati, mungkin lebih kurang 2-3 sudu.
Marjerin atau planta 4 sudu besar makan
Bawang putih yang dah dikisar 4 ulas.

Gaul bagi rata bahan-bahan tadi.


And then, susun ayam - ayam yang telah di gaul tadi atas bekas panggang. Dan tambahkan potongan-potongan kentang sebagai penambah resepi, rasa dan hiasan. Haha.
Lepastu, perahkan lemon (sebiji) ke seluruh ayam dan kentang.

Taburkan chili flakes, blackpepper, madu, atau apa-apa herbs yang korang rasa nak letak. Hehehe campur jelah semua herbs confirm sedap! Muahaahah :P


Masukkan bekas panggang tadi dalam oven.
Set kan suhu oven ke 220 degree dan 40 minit. Kalau i, i pusing je timing je sampai habes and akan stop kan bila ayam dah masak and macam terbakar gituh. Hahaha.


Tadaaaaaa! Dah siapppp. Rasa masam-masam manis sebab dah blend kan perahan lemon dan madu tadi. Sedap makan dengan nasi putih panas-panas. Okei cuols, sekian resepi hari ni :D





Grilled Chicken Lemon

Assalamualaikum =)

Hi semuaaaaaaa. Hari ini adalah hari kelima covid-19 quarantine. And hari kelima ni lah baru berpeluang nak meluangkan masa dekat dapur. Jangan lah tanya hari pertama sampai hari keempat buat apa. Kalau bukan kerja, apa lagi? Tsk tsk. And di hari kelima jugak aku masih face mask hunting. Lewls.

Finally hari kelima baru dapat text dari bos suruh stay at home dan bercuti di rumah. No need to work from home or datang office. Hehehehe happy kemain. Apa lagi, teruslah bawak diri pergi beli barang nak masak seminggu. Balik rumah terus buat jadual menu harian. So keep update dengan menu i nak buat nih! Muehehehe konfiden je kau ni Ainaa -.-



So first menu yang aku nak experiement di kala musim covid-19 adalah Grilled Chicken Lemon, dalam bahasa ibundanya Ayam Panggan Lemon. Dapat lah idea nak buat ayam panggang lemon ni sejurus lepas aku beli lemon besar gedabak ni dekat ladang berhampiran rumah aku. Asalnya nak buat air lemon and rendam kaki dengan air lemon.

Al maklumlah, dah happy sangat sebab tiba-tiba bos suruh duduk rumah diam-diam jangan bergerak and jangan buat kerja terus banyak idea nak masak menu apa! Hahaha. Kemain. Okei korang, sementara nak start preparation bahan-bahan, boleh lah panaskan dulu oven tak kisah berapa-berapa degree kepanasan pun.

Sebab nak panaskan je.
Nanti dah nak start panggang, baru turn to 200-220 degree / 40 minit



So first step kawan-kawan yang di sayangi di cintai sepenuh jiwa raga ku ini,
Potong ayam, cuci ayam dan tapis air ayam supaya ayam tak kelihatan lembab sewaktu panggang nanti. Potong ayam ni ikut kreativiti masing-masing. Hehehe.

Atas ni i ambil 6 potong ayam dan potong 2 lagi sebab nak lagi kecil sizenya. Senang nak makan and cepat masak kalau panggang Erm maybe? Why not kan. Kita try sajelah. Kalau cuols nak size ayam tu besar, boleh je ehehe.


Step yang kedua adalah,
Masukkan 1 sudu kecil garam
Blackpepper sesuka hati, mungkin lebih kurang 2-3 sudu.
Marjerin atau planta 4 sudu besar makan
Bawang putih yang dah dikisar 4 ulas.

Gaul bagi rata bahan-bahan tadi.


And then, susun ayam - ayam yang telah di gaul tadi atas bekas panggang. Dan tambahkan potongan-potongan kentang sebagai penambah resepi, rasa dan hiasan. Haha.
Lepastu, perahkan lemon (sebiji) ke seluruh ayam dan kentang.

Taburkan chili flakes, blackpepper, madu, atau apa-apa herbs yang korang rasa nak letak. Hehehe campur jelah semua herbs confirm sedap! Muahaahah :P


Masukkan bekas panggang tadi dalam oven.
Set kan suhu oven ke 220 degree dan 40 minit. Kalau i, i pusing je timing je sampai habes and akan stop kan bila ayam dah masak and macam terbakar gituh. Hahaha.


Tadaaaaaa! Dah siapppp. Rasa masam-masam manis sebab dah blend kan perahan lemon dan madu tadi. Sedap makan dengan nasi putih panas-panas. Okei cuols, sekian resepi hari ni :D





Assalamualaikum =) *Take a break daripada Netflix and Novels*

Hai cuols.


Gigih Part I : cuba untuk seeing your true self through ikea's mirror


Gigih Part II: cuba untuk show the-how-to-look-good-without-effort-outfit through self-mirror *sigh

Berusaha hingga langit ke tujuh taw nak dapatkan posisi yang sebegitu cantik macam ni.
Cantik ke? #RoadToNegativeZeroKG before raya ok! Tiber. I kata gigih sebab gigih sangat nak self-mirror kalau nampak mirror dekat ikea ni. Kalau selfie selfie tiba-tiba cermin jatuh kedebuk dalam bilik sebijik takpelah jugekkkkkk, ahaks.

Ehehe gais. Nak bagitahu ni, last time aku try lah buat smoked squid and thai sauce. In case lidah terbelit (sebab I pun terbelit jugak kadang-kadang, bukan lidah je. Otak punz) nak sebut smoked squid served with thai sauce dekat sini I tolong translatekan dalam bahasa Ibunda nya sotong bakar dan sos thai, eheks. Sebab dah termimpi-mimpi tiga hari dua malam dengan keenakan aroma smoked squid bila di cicah dengan sos thai. Macam mana entah aku boleh dapat rasa aroma-aroma ni sedangkan aku tak pernah makan pun lagi *sigh*. So aku dengan si Anis bergegas lah sibukkan diri di dapur hanya kerana dua ekor squid dan sos thai. Dengan harapan hasil rupa bentuk, warna dan rasa jadi lah seperti yang di imaginasikan muahahaha. Jom lah ikuti resepi dan tips di bawah ini.

Bahan-bahan Thai Sauce:
Gula 3 tbsp
Air Mineral / Coway / Cuckoo 1/2 cup
Cili Padi 4 biji
Cili Merah 4 biji
Jus Lemon 2 tbsp
Bawang merah 2 biji


First masukkan gula dan air mineral dan kacau rata.


Meanwhile, blend cili tadi dengan bawang dan sedikit air.
p/s: Sikit je air jangan banyak-banyak sebab first step tadi dah letak air


Masukkan cili blend tadi. Kacau rata sampai pekat. Siap!

Bahan-bahan Smoked Squid:
Hirisan bawang putih
Hirisan bawang merah
Udang kecil / Hirisan Ayam
Sotong
Lidi


Cuci sotong tadi sehingga bersih.
Sumbatkan udang kecil bersama-sama dengan hirisan bawang putih dan merah.

p/s: Yang ni, bahan sumbat nya aku guna udang, boleh gantikan dengan hirisan ayam yang dah di masak dahulu sebelum sumbat dalam sotong (kalau nak lagi sedap).



Dah siap sumbat sampai penuh. Cucuk dengan lidi antara kepala sotong dan sotong.
And bakar atas kuali!




Okei done. Smoked squid served with thai sauce. Nyum!
Anis jelah kot yang melayan smoked squid aku nih. So apa perasaan? Muahahaha!






Smoked Squid with Thai Sauce

Assalamualaikum =) *Take a break daripada Netflix and Novels*

Hai cuols.


Gigih Part I : cuba untuk seeing your true self through ikea's mirror


Gigih Part II: cuba untuk show the-how-to-look-good-without-effort-outfit through self-mirror *sigh

Berusaha hingga langit ke tujuh taw nak dapatkan posisi yang sebegitu cantik macam ni.
Cantik ke? #RoadToNegativeZeroKG before raya ok! Tiber. I kata gigih sebab gigih sangat nak self-mirror kalau nampak mirror dekat ikea ni. Kalau selfie selfie tiba-tiba cermin jatuh kedebuk dalam bilik sebijik takpelah jugekkkkkk, ahaks.

Ehehe gais. Nak bagitahu ni, last time aku try lah buat smoked squid and thai sauce. In case lidah terbelit (sebab I pun terbelit jugak kadang-kadang, bukan lidah je. Otak punz) nak sebut smoked squid served with thai sauce dekat sini I tolong translatekan dalam bahasa Ibunda nya sotong bakar dan sos thai, eheks. Sebab dah termimpi-mimpi tiga hari dua malam dengan keenakan aroma smoked squid bila di cicah dengan sos thai. Macam mana entah aku boleh dapat rasa aroma-aroma ni sedangkan aku tak pernah makan pun lagi *sigh*. So aku dengan si Anis bergegas lah sibukkan diri di dapur hanya kerana dua ekor squid dan sos thai. Dengan harapan hasil rupa bentuk, warna dan rasa jadi lah seperti yang di imaginasikan muahahaha. Jom lah ikuti resepi dan tips di bawah ini.

Bahan-bahan Thai Sauce:
Gula 3 tbsp
Air Mineral / Coway / Cuckoo 1/2 cup
Cili Padi 4 biji
Cili Merah 4 biji
Jus Lemon 2 tbsp
Bawang merah 2 biji


First masukkan gula dan air mineral dan kacau rata.


Meanwhile, blend cili tadi dengan bawang dan sedikit air.
p/s: Sikit je air jangan banyak-banyak sebab first step tadi dah letak air


Masukkan cili blend tadi. Kacau rata sampai pekat. Siap!

Bahan-bahan Smoked Squid:
Hirisan bawang putih
Hirisan bawang merah
Udang kecil / Hirisan Ayam
Sotong
Lidi


Cuci sotong tadi sehingga bersih.
Sumbatkan udang kecil bersama-sama dengan hirisan bawang putih dan merah.

p/s: Yang ni, bahan sumbat nya aku guna udang, boleh gantikan dengan hirisan ayam yang dah di masak dahulu sebelum sumbat dalam sotong (kalau nak lagi sedap).



Dah siap sumbat sampai penuh. Cucuk dengan lidi antara kepala sotong dan sotong.
And bakar atas kuali!




Okei done. Smoked squid served with thai sauce. Nyum!
Anis jelah kot yang melayan smoked squid aku nih. So apa perasaan? Muahahaha!






Assalamulaikum =)



MY SCHOOLMATES, SINCE 2008.
SORRY TINGGALKAN KEJAP SCHOOLMATES NI.
NOW DAH JUMPA BALIK T_T EHEKS.

Eh hai korang. Amacam weekend korang? Weekend aku sesejak takde class ni, mula lah nak menyusun jadual (muahahahaha jangan lah tanya, menyusun jadual ni memang hobi I muahahaha) dan pura-pura busy dengan aktiviti jogging di pagi dan petang hari, mengemas bilik, mengemas baju, menyusun kertas, menyusun buku, reading some novels (yang entah bila nak habes sebab last time beli almost 18 novels with intention nak habeskan waktu cuti sem. ERM SILA MASUK  TONG SAMPAH ANGAN-ANGAN NI), and effortlessly menyiang ikan dan menumis bawang di dapur demi sup ayam versi diet. Al-maklumlah, sentiasa target nak size XS (kalau boleh nak XXXXXS tinggal rangka tulang je), tapi tak capai-capai pun target. Nak salah kan ayam goreng kepci macam durjana pulek seorang Ainaa. Muehehehe! 

SO. Right after aku settle exam (law paper), hewhew lega nak mampus walaupun berasa macam law-less sangat waktu jawab. I managed untuk gather dengan kawan-kawan sekolah menengah dulu, kawan sekelas, kawan kelas sebelah, kawan usik mengusik, naik bas pun nak memilih bas yang mana yang best homaiiii. Which aku start berpisah lepas PMR and kiteorang habeskan sisa waktu lepas sekolah main myspace, cinta monyet, lepak klcc tapi tak nak lepak aeon, hupload gambar entah apa-apa (tapi style kot =P each one of us dah pakai digital single lens reflect. Hahaha one of self-appreciation adalah memuji diri sendiri LOL). Gathering and bonding time setelah berabad lama tak jumpa. Tapi aku malu-malu kucing bila kena tegur dengan the kumbangs:

EH KENAPA KAU DIAM AINAA? KAHKAH! #thatmoment #akumakinpenyeganselepasitew


Cake sempena sambutan belated birthday January Babies. Erm paling sedap dalam kemensah! Nak lagi please? =P

By kembar Azam & Azim



Since the kumbangs semua sado-sado, jadi mengipas kayu arang lah kerja mereka.
Kita makan jelah. Ahaks!




One of our menu! Super delicious Spaghetti Carbonara by Atiqah (yang acah-acah hot sentiasa)
Menu lain: Ayam Bakar, Sotong Bakar, Whipped Potato, Nuggets and Kuih Apam (by me haha), Cocktail by gegadis pingitan. Apa lagi eh?

Ala terasa lapar lah pulek, nak makan semua tapi nak diet. Tsk tsk.


SILA FRAME-KAN GAMBAR NI SIZE A1 =)
#makcikjualnasilemak




Okei. Dah habes semua.
Harap kita boleh jumpa lagi, nanti. Bila entah hahahaha! Sila lah plan yaaaaaaa I mengikut je, sementara semua bujang nih muahahahahaha. Anyway, goodluck korang yang tengah habeskan study degree, master, tengah job hunting and yang tengah husband hunting tu. Kahkah!

Okei bai. Nak perap muka dengan Aqua Sleeping Essence malam ni. Harap esok pagi bangun muka terus licin macam kulit telur =)

Bonding time di Kemensah.

Assalamulaikum =)



MY SCHOOLMATES, SINCE 2008.
SORRY TINGGALKAN KEJAP SCHOOLMATES NI.
NOW DAH JUMPA BALIK T_T EHEKS.

Eh hai korang. Amacam weekend korang? Weekend aku sesejak takde class ni, mula lah nak menyusun jadual (muahahahaha jangan lah tanya, menyusun jadual ni memang hobi I muahahaha) dan pura-pura busy dengan aktiviti jogging di pagi dan petang hari, mengemas bilik, mengemas baju, menyusun kertas, menyusun buku, reading some novels (yang entah bila nak habes sebab last time beli almost 18 novels with intention nak habeskan waktu cuti sem. ERM SILA MASUK  TONG SAMPAH ANGAN-ANGAN NI), and effortlessly menyiang ikan dan menumis bawang di dapur demi sup ayam versi diet. Al-maklumlah, sentiasa target nak size XS (kalau boleh nak XXXXXS tinggal rangka tulang je), tapi tak capai-capai pun target. Nak salah kan ayam goreng kepci macam durjana pulek seorang Ainaa. Muehehehe! 

SO. Right after aku settle exam (law paper), hewhew lega nak mampus walaupun berasa macam law-less sangat waktu jawab. I managed untuk gather dengan kawan-kawan sekolah menengah dulu, kawan sekelas, kawan kelas sebelah, kawan usik mengusik, naik bas pun nak memilih bas yang mana yang best homaiiii. Which aku start berpisah lepas PMR and kiteorang habeskan sisa waktu lepas sekolah main myspace, cinta monyet, lepak klcc tapi tak nak lepak aeon, hupload gambar entah apa-apa (tapi style kot =P each one of us dah pakai digital single lens reflect. Hahaha one of self-appreciation adalah memuji diri sendiri LOL). Gathering and bonding time setelah berabad lama tak jumpa. Tapi aku malu-malu kucing bila kena tegur dengan the kumbangs:

EH KENAPA KAU DIAM AINAA? KAHKAH! #thatmoment #akumakinpenyeganselepasitew


Cake sempena sambutan belated birthday January Babies. Erm paling sedap dalam kemensah! Nak lagi please? =P

By kembar Azam & Azim



Since the kumbangs semua sado-sado, jadi mengipas kayu arang lah kerja mereka.
Kita makan jelah. Ahaks!




One of our menu! Super delicious Spaghetti Carbonara by Atiqah (yang acah-acah hot sentiasa)
Menu lain: Ayam Bakar, Sotong Bakar, Whipped Potato, Nuggets and Kuih Apam (by me haha), Cocktail by gegadis pingitan. Apa lagi eh?

Ala terasa lapar lah pulek, nak makan semua tapi nak diet. Tsk tsk.


SILA FRAME-KAN GAMBAR NI SIZE A1 =)
#makcikjualnasilemak




Okei. Dah habes semua.
Harap kita boleh jumpa lagi, nanti. Bila entah hahahaha! Sila lah plan yaaaaaaa I mengikut je, sementara semua bujang nih muahahahahaha. Anyway, goodluck korang yang tengah habeskan study degree, master, tengah job hunting and yang tengah husband hunting tu. Kahkah!

Okei bai. Nak perap muka dengan Aqua Sleeping Essence malam ni. Harap esok pagi bangun muka terus licin macam kulit telur =)
Assalamulaikum =)

SUB: ROAD TO LAST CLASS

Buat buat busy ke memang busy?
Ceritanya begini. Dua hari lagi bakal hari submission/presentation menjelma. Dua hari itu jugak aku dengan groupmate aku menggemparkan hati sendiri (malah hati sesama groupmate yang lain) dengan bencana video dan report yang tak menentu hala tuju, entah wujud ke tidak entah complete ke tidek. Bergegas lah semorang tak henti-henti nak bekerja keras, sudahlah mengilang, membajak pulak. WHUTTTTTT?!

Hiruk pikuk dan rusuhan teruk hati kita dibuatnya. Lepastu lepastu, otak every each of us terus berhubung dan berfungsi pantas sepantas keretapi Shinkansen. Buktinya mata terus terbeliak di pagi buta nak top-up report yang terbengkalai dek kerana kesibukan kerja demi seekor ikan siakap masak tiga rasa and kita gegerls terus plan nak pergi record video verangan dekat library ohmai, what is this.

Sementelahan, ada pulak mamarazzi di saat-saat akhir grouping task yang serba tak kena ni. Gais, you know what? Sometimes we need this kind of people waktu tak sengaja tengok lappy. ( oh I mean mamarazzi or paparazzi )



Dan waktu tak sengaja nak hook up phone dekat stand holder? Eh eh. Ahakz.

Kehadiran Adibah dalam group yang kadang-kadang suka buat part-time-non-payment-job which jadi mamarazzi dan paparazzi tak bertempat.

NAK TAHU TAKKKKKK (please cakap nak, jangan keciwakan kegigihan i ols meng-capslock-kan font NAK TAHU TAK okei) waktu ini adalah hurdles part ever. Bila sampai je library cepat-cepat pergi kaunter pertanyaan and tanya akak kaunter bercampur baurkan nafas yang semput, instead of tanya we ols prefer nak request for room discussion untuk record video. Tiba-tiba, room discussion dalam library penuh sampai tengah hari. Hah hati yang dah digempar-gempurkan makin tergempur.


Panic dan menggelabah 5 saat. Tapi kitaorang manage to control kegelabahan ini sambil duduk tersimpuh atas kerusi bersebelahan ruangan legar library. Wows, that tersimpuh atas kerusi. Bukan kaleng-kaleng. Meanwhile tengah setting up camera....

Sempat eh?

Thee hee. Happiness comes to us bila dapat tengok Akak Nisa and Adibah pun eksaited to the max. Nak duduk ke berdiri. Nak cakap macam mana sebab tak boleh cakap kuat-kuat. Kena berbisik ke macam mana. Nak duduk sini ke sana. Bagi Akak record dulu eh. Okei Akak. The only Akak (mother of three) yang non-stop showing her effort to sit down and finish all these miserable & damn task. WALAUPUN. Thanks Akak. Seeing Akak wearing Mascara make me feel like YOU ARE THE OTHER HALF OF ME. T_T

LOL OVERRRRRRR.



Proud to announce that, video verangan dah siap record. Lepas Akak kaunter datang dengan kesopanan hampiri group kami yang tengah sibuk berborak and Akak kaunter bagitahu yang room discussion dah kosong taw. Boleh lah kalau nak masuk. Oh yei! Bergegas dan struggle kitaorang record video verangan sebab maximum hours untuk duduk lepak gelak-gelak dalam tu up to 2 hours (lepak berbayar, satu jam RM 3 har har okei Akak)

Balik - balik KL dari Shah Alam terus edit video and managed to completed everything at 4 am. Mampus T_T Dah lama sebenarnya tak stay up sampai pagi demi assignment. Sumpah pening dan tepu. Bangun pagi rasa nak pengsan tak nak pergi kelas. Lol.




Last class yang tidak menghampakan semorang. Dapat sandwich setiap seorang waktu presentation. Hamagawd thanks classmate! Kelas akhir sem ni adalah kelas HRM. To be honest, too much nervousness bila masuk kelas HRM cause I am not into HRM before tapi cuba jelah erk sampai mana yang boleh #PositiveVibesDetected

Berasa hilang kepala. Gigihkan lah diri jugak datang nak submit segala 'outstanding' assignment.


Cuba cari mana lecturer kita? Macam abc sangat je soalan ni =P



At the end of the day I learnt something daripada orang sekeliling!
I can conclude that business is all about communicating and networking.
Note to self : Sentiasa lah berkomukasi dengan jiran kiri kanan depan belakang aaaa begituh.

Anyway, goodluck korang. Ada jodoh jumpa lagi next semester, insyaAllah =)

Hiruk pikuk kelas terakhir.

Assalamulaikum =)

SUB: ROAD TO LAST CLASS

Buat buat busy ke memang busy?
Ceritanya begini. Dua hari lagi bakal hari submission/presentation menjelma. Dua hari itu jugak aku dengan groupmate aku menggemparkan hati sendiri (malah hati sesama groupmate yang lain) dengan bencana video dan report yang tak menentu hala tuju, entah wujud ke tidak entah complete ke tidek. Bergegas lah semorang tak henti-henti nak bekerja keras, sudahlah mengilang, membajak pulak. WHUTTTTTT?!

Hiruk pikuk dan rusuhan teruk hati kita dibuatnya. Lepastu lepastu, otak every each of us terus berhubung dan berfungsi pantas sepantas keretapi Shinkansen. Buktinya mata terus terbeliak di pagi buta nak top-up report yang terbengkalai dek kerana kesibukan kerja demi seekor ikan siakap masak tiga rasa and kita gegerls terus plan nak pergi record video verangan dekat library ohmai, what is this.

Sementelahan, ada pulak mamarazzi di saat-saat akhir grouping task yang serba tak kena ni. Gais, you know what? Sometimes we need this kind of people waktu tak sengaja tengok lappy. ( oh I mean mamarazzi or paparazzi )



Dan waktu tak sengaja nak hook up phone dekat stand holder? Eh eh. Ahakz.

Kehadiran Adibah dalam group yang kadang-kadang suka buat part-time-non-payment-job which jadi mamarazzi dan paparazzi tak bertempat.

NAK TAHU TAKKKKKK (please cakap nak, jangan keciwakan kegigihan i ols meng-capslock-kan font NAK TAHU TAK okei) waktu ini adalah hurdles part ever. Bila sampai je library cepat-cepat pergi kaunter pertanyaan and tanya akak kaunter bercampur baurkan nafas yang semput, instead of tanya we ols prefer nak request for room discussion untuk record video. Tiba-tiba, room discussion dalam library penuh sampai tengah hari. Hah hati yang dah digempar-gempurkan makin tergempur.


Panic dan menggelabah 5 saat. Tapi kitaorang manage to control kegelabahan ini sambil duduk tersimpuh atas kerusi bersebelahan ruangan legar library. Wows, that tersimpuh atas kerusi. Bukan kaleng-kaleng. Meanwhile tengah setting up camera....

Sempat eh?

Thee hee. Happiness comes to us bila dapat tengok Akak Nisa and Adibah pun eksaited to the max. Nak duduk ke berdiri. Nak cakap macam mana sebab tak boleh cakap kuat-kuat. Kena berbisik ke macam mana. Nak duduk sini ke sana. Bagi Akak record dulu eh. Okei Akak. The only Akak (mother of three) yang non-stop showing her effort to sit down and finish all these miserable & damn task. WALAUPUN. Thanks Akak. Seeing Akak wearing Mascara make me feel like YOU ARE THE OTHER HALF OF ME. T_T

LOL OVERRRRRRR.



Proud to announce that, video verangan dah siap record. Lepas Akak kaunter datang dengan kesopanan hampiri group kami yang tengah sibuk berborak and Akak kaunter bagitahu yang room discussion dah kosong taw. Boleh lah kalau nak masuk. Oh yei! Bergegas dan struggle kitaorang record video verangan sebab maximum hours untuk duduk lepak gelak-gelak dalam tu up to 2 hours (lepak berbayar, satu jam RM 3 har har okei Akak)

Balik - balik KL dari Shah Alam terus edit video and managed to completed everything at 4 am. Mampus T_T Dah lama sebenarnya tak stay up sampai pagi demi assignment. Sumpah pening dan tepu. Bangun pagi rasa nak pengsan tak nak pergi kelas. Lol.




Last class yang tidak menghampakan semorang. Dapat sandwich setiap seorang waktu presentation. Hamagawd thanks classmate! Kelas akhir sem ni adalah kelas HRM. To be honest, too much nervousness bila masuk kelas HRM cause I am not into HRM before tapi cuba jelah erk sampai mana yang boleh #PositiveVibesDetected

Berasa hilang kepala. Gigihkan lah diri jugak datang nak submit segala 'outstanding' assignment.


Cuba cari mana lecturer kita? Macam abc sangat je soalan ni =P



At the end of the day I learnt something daripada orang sekeliling!
I can conclude that business is all about communicating and networking.
Note to self : Sentiasa lah berkomukasi dengan jiran kiri kanan depan belakang aaaa begituh.

Anyway, goodluck korang. Ada jodoh jumpa lagi next semester, insyaAllah =)

Assalamualaikum =)

Thanks sudi baca coretan entri ini di 2/3 malam. Maigad crying crying manja (eheks tiber)

Hi golongan nigrat dan rakyat marhaen sekalian alam. Aku sendiri selalu terpengaruh dengan rakan sebaya yang menjerumuskan diri aku dalam lembah membeli belah mahupun- wait what? EH WOW LEMBAH. BOMBASTIK ke tew? Lol. In fact, membeli belah dan aktiviti ekonomi tak-berumah tangga lain sememangnya bukanlah di tahap yang lembah.

Kadang-kadang dengan tak sengaja nya aktiviti ekonomi tak-berumah tangga ni boleh jadi hobi and sama jugak dengan membeli-belah, boleh jadi as stress-reliever atau self-reward lepas berhempas pulas dekat office (just my 2cents). Berhempas pulas okay lagi daripada berhempas pintu berhempas buku dan segala jenis khazanah dihempas dan terhempas tiba-tiba. Lagi dasat kalau bukan berhempas, sebab dia terus menghempas. Menghempas handbag empat ke lima angka pulak tu. Kehkeh okei fine joke tengah malam and takde kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati. Ini semua elemen dan pengaruh drama termagnet kuat dengan diri sendiri. Persetankanlah. sksksksksksksk (saya ketawa saya ketawa saya ketawa saya ketawa).

Guess what. Buat sekian kalinya tak menjenguk laman twitter dan belek-belek (selalunya scroll pastuhhhhh gelak dengan lawak hambar twider dan retweet, tutup apps, repeat). And sesekali aku sengaja menjenguk twithandles FoodPorn (not pornography thingy at all) dekat twitter. Huahhhhh bila tengok je foodporn ni mesti rasa nak masak semuah nak buat semuah nak makan semuahhhh. Tahu nak buat je, makan nya cuma dikit dong. Nafsu semata tsk tsk T_T

SO.

As promised before, aku nak share resepi-resepi yang aku view tempoh hari dalam entri yang lepas (CLICK SINI). Tapi untuk hari ni, aku akan share recipe whatttttttt. Recipe *drrrrrrrrrrrum rolled sound effect* ehehehe recipe K-Fry Chicken Extra-Spicy tak hengat doooniah tahu takkkk! Begitulah.


K-Fry Chicken Extra-Spicy


Campurkan tiga bahan utama ini untuk gorengan ayam:

1) Tepung Bestari (main flour)
2) Tepung gandum
3) Tepung jagung

Mungkin boleh letak adunan tepung ni dalam nisbah 5:2:1. Estimate ajelah erk. Selalunya tepung jagung tak pakai banyak. Dalam resepi ni, main flour nya adalah Tepung Bestari. Gandum dan Jagung tu semacam penambah perisa nak bagi rangup, tebal, yadda yadda yadda.


Goreng macam biasa waktu kuali dah panas geela.


Dah siap goreng. Alaskan hasil gorengan ayam tadi bersama tisu, untuk serap lebihan minyak dalam ayam tadi.

Meanwhile....

Untuk sos Korea pulak. Kita pakai sos Korea Adabi. Tumis sos Korea ni dalam kuali tanpa penambah perasa apa-apa sambil gaul dan kacau rata di kuali hitam itew. Sebab sos Korea ni walaupun pedas tapi ada manis jugak lah cuma tak kuat.  Tapi disebabkan 'tanpa penambah perasa', memang pedas yakmat lah weh, sumpah T_T Nasib baik sedap sehingga menjilat ibu jari kaki ahaks.

Ada dua tips disini:

1) Tambah beberapa sudu gula pasir atau gula melaka atau nak tambah madu pun okei. Ikut lah eksperimentasi masing-masing. Kalau tambah madu, maybe boleh letak last sekali (lepas dah siap gaulkan dengan ayam, before letak bijan), kalau letak awal-awal sos dia akan melekit-lekit, susah waktu nak ratakan dengan ayam.

2) Bersiap sedia waktu menumis sos ini, sebab akan bersin sepuloh kali waktu bertumis-tumisan, dan berselang seli aku dengan Anis lawan bersin siapa paling banyak. Lol. Complete selsema okei lepas tumis sos ni (kemain gigih lah nak menumis sampai selsema kahkah) (ini ke yang sampai 6 jam memasak tuh)


Lepas tisu dah serap minyak dalam ayam and siap tumis sos tadi.
Dah boleh masuk kan ayam dalam kuali berisi sos tadi.



Golek-golek lima saat then tutup api.
Sambung golek laju-laju 360 darjah tanpa (toleh kiri dan kanan) ayam tadi dalam sos Korea sehingga rata diseluruh permukaan anggota tubuh ayam. Lewls.

Tips: Jangan berhenti daripada aktiviti menggolekkan ayam selagi sos tidak rata keseluruh anggota dia okei! #perluke #yaperlu #erk hahahaha

Bahan paling penting selain Tepung Bestari, adalah BIJAN.

Hehehe. Dah habes golek-golek dan kacau rata. Taburkan bijan dengan bangga dan yakinnya sambil mulut sebut "see my level see my level" 

Bijan ni harus ditaburi dengan bangga sebab nak cari bijan hamboi dia kemain nak kena round-round lima kali satu supermaket baru jumpa tsk tsk (tidak saya ketawa, tidak saya ketawa)



Tada! Siap di hidang, makan dengan nasi putih boleh. Makan begitu sahaja pun boleh. Kiteorang makan dengan nasi putih (tekak Melayu, macam wajib pulak ada nasi atas meja =P). Hahaha. Sedap gilos, nasi putih digaulkan dengan ayam korea pedas-pedas manis panas-panas pulak tuh. Nyum. Okbai haha.

Awas. Pedas nak mampus kalau tak tambah manisan (gula/madu). Thanks Anis, mujur lah tak masuk hospital =P

Anyway, pedas-pedas pun. Sedap geela. Buktinya, tak cukup satu. Dua pun tak cukup =P
Boleh mengidam ayam ni bila-bila masa je kalau teringat dia punya pedas-pedas manis tuh. Ye, memang mengidam pun sekarang nih!


K-Fry Chicken Extra Spicy

Assalamualaikum =)

Thanks sudi baca coretan entri ini di 2/3 malam. Maigad crying crying manja (eheks tiber)

Hi golongan nigrat dan rakyat marhaen sekalian alam. Aku sendiri selalu terpengaruh dengan rakan sebaya yang menjerumuskan diri aku dalam lembah membeli belah mahupun- wait what? EH WOW LEMBAH. BOMBASTIK ke tew? Lol. In fact, membeli belah dan aktiviti ekonomi tak-berumah tangga lain sememangnya bukanlah di tahap yang lembah.

Kadang-kadang dengan tak sengaja nya aktiviti ekonomi tak-berumah tangga ni boleh jadi hobi and sama jugak dengan membeli-belah, boleh jadi as stress-reliever atau self-reward lepas berhempas pulas dekat office (just my 2cents). Berhempas pulas okay lagi daripada berhempas pintu berhempas buku dan segala jenis khazanah dihempas dan terhempas tiba-tiba. Lagi dasat kalau bukan berhempas, sebab dia terus menghempas. Menghempas handbag empat ke lima angka pulak tu. Kehkeh okei fine joke tengah malam and takde kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati. Ini semua elemen dan pengaruh drama termagnet kuat dengan diri sendiri. Persetankanlah. sksksksksksksk (saya ketawa saya ketawa saya ketawa saya ketawa).

Guess what. Buat sekian kalinya tak menjenguk laman twitter dan belek-belek (selalunya scroll pastuhhhhh gelak dengan lawak hambar twider dan retweet, tutup apps, repeat). And sesekali aku sengaja menjenguk twithandles FoodPorn (not pornography thingy at all) dekat twitter. Huahhhhh bila tengok je foodporn ni mesti rasa nak masak semuah nak buat semuah nak makan semuahhhh. Tahu nak buat je, makan nya cuma dikit dong. Nafsu semata tsk tsk T_T

SO.

As promised before, aku nak share resepi-resepi yang aku view tempoh hari dalam entri yang lepas (CLICK SINI). Tapi untuk hari ni, aku akan share recipe whatttttttt. Recipe *drrrrrrrrrrrum rolled sound effect* ehehehe recipe K-Fry Chicken Extra-Spicy tak hengat doooniah tahu takkkk! Begitulah.


K-Fry Chicken Extra-Spicy


Campurkan tiga bahan utama ini untuk gorengan ayam:

1) Tepung Bestari (main flour)
2) Tepung gandum
3) Tepung jagung

Mungkin boleh letak adunan tepung ni dalam nisbah 5:2:1. Estimate ajelah erk. Selalunya tepung jagung tak pakai banyak. Dalam resepi ni, main flour nya adalah Tepung Bestari. Gandum dan Jagung tu semacam penambah perisa nak bagi rangup, tebal, yadda yadda yadda.


Goreng macam biasa waktu kuali dah panas geela.


Dah siap goreng. Alaskan hasil gorengan ayam tadi bersama tisu, untuk serap lebihan minyak dalam ayam tadi.

Meanwhile....

Untuk sos Korea pulak. Kita pakai sos Korea Adabi. Tumis sos Korea ni dalam kuali tanpa penambah perasa apa-apa sambil gaul dan kacau rata di kuali hitam itew. Sebab sos Korea ni walaupun pedas tapi ada manis jugak lah cuma tak kuat.  Tapi disebabkan 'tanpa penambah perasa', memang pedas yakmat lah weh, sumpah T_T Nasib baik sedap sehingga menjilat ibu jari kaki ahaks.

Ada dua tips disini:

1) Tambah beberapa sudu gula pasir atau gula melaka atau nak tambah madu pun okei. Ikut lah eksperimentasi masing-masing. Kalau tambah madu, maybe boleh letak last sekali (lepas dah siap gaulkan dengan ayam, before letak bijan), kalau letak awal-awal sos dia akan melekit-lekit, susah waktu nak ratakan dengan ayam.

2) Bersiap sedia waktu menumis sos ini, sebab akan bersin sepuloh kali waktu bertumis-tumisan, dan berselang seli aku dengan Anis lawan bersin siapa paling banyak. Lol. Complete selsema okei lepas tumis sos ni (kemain gigih lah nak menumis sampai selsema kahkah) (ini ke yang sampai 6 jam memasak tuh)


Lepas tisu dah serap minyak dalam ayam and siap tumis sos tadi.
Dah boleh masuk kan ayam dalam kuali berisi sos tadi.



Golek-golek lima saat then tutup api.
Sambung golek laju-laju 360 darjah tanpa (toleh kiri dan kanan) ayam tadi dalam sos Korea sehingga rata diseluruh permukaan anggota tubuh ayam. Lewls.

Tips: Jangan berhenti daripada aktiviti menggolekkan ayam selagi sos tidak rata keseluruh anggota dia okei! #perluke #yaperlu #erk hahahaha

Bahan paling penting selain Tepung Bestari, adalah BIJAN.

Hehehe. Dah habes golek-golek dan kacau rata. Taburkan bijan dengan bangga dan yakinnya sambil mulut sebut "see my level see my level" 

Bijan ni harus ditaburi dengan bangga sebab nak cari bijan hamboi dia kemain nak kena round-round lima kali satu supermaket baru jumpa tsk tsk (tidak saya ketawa, tidak saya ketawa)



Tada! Siap di hidang, makan dengan nasi putih boleh. Makan begitu sahaja pun boleh. Kiteorang makan dengan nasi putih (tekak Melayu, macam wajib pulak ada nasi atas meja =P). Hahaha. Sedap gilos, nasi putih digaulkan dengan ayam korea pedas-pedas manis panas-panas pulak tuh. Nyum. Okbai haha.

Awas. Pedas nak mampus kalau tak tambah manisan (gula/madu). Thanks Anis, mujur lah tak masuk hospital =P

Anyway, pedas-pedas pun. Sedap geela. Buktinya, tak cukup satu. Dua pun tak cukup =P
Boleh mengidam ayam ni bila-bila masa je kalau teringat dia punya pedas-pedas manis tuh. Ye, memang mengidam pun sekarang nih!


Assalamualaikum =)

Hola orang cooler lumpur! Kerja ke today? Selamat bekerja okie. Eheks

Bertemu lah kita kembali dalam laman sesawang yang kejap hado kejap non-hado. Sebab tuan empunya badan pun busy merealisasikan impian nak habeskan semester dua yang azab nyaaaaa bila nak habes ni oi?

Hi evelibadi. Call me Aonaa
(atau apa-apa panggilan lain yang sejuk hati kalau mak pak mentua dengar)

Fuhhhhh berasa lega sangat hari ni cuti! (Selamat menyambut hari cuti Selangor evelibadih!)
Sampai rasa nak jerit dekat telinga jiran sebelah yang kita cuti and nak bagitahu level happiness kita hari ni. Pastu pastuh lega sebab dapat settle kan apa yang tergantung sepi setelah sekian lama, dapat kemas bilik, kemas rumah. Al maklumlah, sesejak sibuk nak daki tangga menuju kejayaan nih, isaimen bertimbun timbun, dapat pulak aura pepelik yang tiba-tiba

"nak buat ke tak erk isaimen nih, ke tunggu esok? ke tunggu weekend. aaaa malasnya!" kelaut dan persisiran pantai lah jawabnya.

Hari ni aku plan nak keluar jumpa classmate since Ahad ni ada test finance and marketing and and andddddd last class untuk semester dua. Jadi sebelum aku keluar rumah nak pergi study dengan classmate (Study ker? Borak je lebih, lagi lebih bila dia ajak kita ketawa bersama kehkeh!) aku curik masa sikit nak update belog tercinta.



Al kisahnya, mak aku pergi umrah kebetulan tersama tarikh dengan mak ayah Anis pergi umrah. So dalam kepala ni ada je erk plan nak buat itu ini (lagi-lagi bila mak takda). So last weekend kiteorang macam nak buat aktiviti anak dara sendiri masak sendiri makan sambil terperap dalam rumah seharian!

Aku drive ke Seremban lepas isya and pergi beli dengan Anis dekat Seremban sana barang basah untuk masak besok nya. Pastuh pastu pastuhhhhh Anis bawak aku pergi makan Nasi Talapia Penyet kat sana. Sedap sesungguhnya sedap! Sumpah, tak tipu >.<

Talapia penyet masak 3 rasa macam tulaaaaaa. Lagi sedap dari ayam gepuk pak gembus. Rasanya bukak waktu malam je. Dia takdelah restoran pun, lebih kurang food stall, bersebelahan dengan car wash. Sedap tak hengat dunia.


Wajib try makan dekat sini okei.

Bangun pepagi buta esoknya teringat nak buat video isaimen. #duniawi

"Anis, masak pukul 12 eh. Aku nak buat skrip and video jap"

Sejam kemudian. Non-hado. Skrip, video dua dua non-hado.

"Anis aku buat video malam karanglah. Jom masak"

Haih. Terkandas. Ni semua sebab teringat dekat Ayam Korea lah sotong jepun lah, udang canada lah. Whatsoevah. Ended-up, aku ajak Anis masak dan lupakan seketika video verangan aku. Focus masak Ainaa, focus! LOL. Untuk pengetahuan, selain ketawa, memasak pun boleh di jadikan sebagai stress-reliever. Agak-agak hilang tak stress kalau dah kita memasak dengan kawan baik kita sendiri yang dah lama tak jumpa? Lama lah jugek. 



As we planned, ni adalah menu kiteorang. 2 orang pun boleh, lewls. Selalunya bila plan dua orang lagi menjadi daripada plan sampai sepuloh orang.

Add on Cottage Fries with Gravy Sauce (begituhhh nama dia, tak nak kalah), in case Ayam Korea extra pedas. Boleh cover dengan cottage fries ni. Memandai je kan? =P


K-Fry Chicken Spicy

Hahaha sumpah pedas tsk tsk T_T
Anis punya tangan memang pedas habes tsk tsk T_T
Tak keruan aku tsk tsk T_T


Carbonara Sauce



Smoked Squid served with Homemade Thai Sauce



Cottage Fries served with Gravy Sauce



Fettucine served with Carbonara Seafood

Untuk pengetahuan, 6 jam kiteorang berperang dekat dapur sebab nak hasilkan menu-menu idaman kiteorang di kala masing-masing dalam tempoh iddah kesunyian. 6 jam beb, kita masak pakai teknik apa ni sampai 6 jam, ni kalau aku balik Penang, sampai dah rasanya. Wakaka!

Yang penting dan takkan dilupakan: Ada 1-hour break sebab ada drama air mata (hahahaha). Takpelah, hidup perlu diteruskan. Tiber. Btw, menu-menu atas ni akan aku share and update dalam column homecooked - food recipe. Tunggu taw! Jangan lari.

Waktu makan pukul 3 petang sampai petang dan kenyang pastuh sambung makan malam. Bayangkan masak 6 jam sebelum, sampai ke Zohor memasak. Kita memasak ke merewang ni. Konpius jap eheks.




Lastly, before tidur. Aku cuba realisasikan impian aku sendiri (nak buat video isaimen), makeup tebal-tebal 10 inci di pertengahan malam sambil kelam kabut Anis tanya makeup lawa-lawa nak pergi mana? Aku macam...monolog sorang-sorang (I hope you are joking. Kau lupa erk aku nak buat video?) (and kau lupa ke kau kena jadi part time director disebalik azab nya video ini?)

Thanks Anis for helping me out. You are the best! Sanggup jadi director walaupun tak bertauliah (sebab gelakkan aku) (tapi aku okay whuttt).

Jadi apa pun - Anis always bertauliah. Tiber sangat.

Weekend: Terperap sambil Memasak

Assalamualaikum =)

Hola orang cooler lumpur! Kerja ke today? Selamat bekerja okie. Eheks

Bertemu lah kita kembali dalam laman sesawang yang kejap hado kejap non-hado. Sebab tuan empunya badan pun busy merealisasikan impian nak habeskan semester dua yang azab nyaaaaa bila nak habes ni oi?

Hi evelibadi. Call me Aonaa
(atau apa-apa panggilan lain yang sejuk hati kalau mak pak mentua dengar)

Fuhhhhh berasa lega sangat hari ni cuti! (Selamat menyambut hari cuti Selangor evelibadih!)
Sampai rasa nak jerit dekat telinga jiran sebelah yang kita cuti and nak bagitahu level happiness kita hari ni. Pastu pastuh lega sebab dapat settle kan apa yang tergantung sepi setelah sekian lama, dapat kemas bilik, kemas rumah. Al maklumlah, sesejak sibuk nak daki tangga menuju kejayaan nih, isaimen bertimbun timbun, dapat pulak aura pepelik yang tiba-tiba

"nak buat ke tak erk isaimen nih, ke tunggu esok? ke tunggu weekend. aaaa malasnya!" kelaut dan persisiran pantai lah jawabnya.

Hari ni aku plan nak keluar jumpa classmate since Ahad ni ada test finance and marketing and and andddddd last class untuk semester dua. Jadi sebelum aku keluar rumah nak pergi study dengan classmate (Study ker? Borak je lebih, lagi lebih bila dia ajak kita ketawa bersama kehkeh!) aku curik masa sikit nak update belog tercinta.



Al kisahnya, mak aku pergi umrah kebetulan tersama tarikh dengan mak ayah Anis pergi umrah. So dalam kepala ni ada je erk plan nak buat itu ini (lagi-lagi bila mak takda). So last weekend kiteorang macam nak buat aktiviti anak dara sendiri masak sendiri makan sambil terperap dalam rumah seharian!

Aku drive ke Seremban lepas isya and pergi beli dengan Anis dekat Seremban sana barang basah untuk masak besok nya. Pastuh pastu pastuhhhhh Anis bawak aku pergi makan Nasi Talapia Penyet kat sana. Sedap sesungguhnya sedap! Sumpah, tak tipu >.<

Talapia penyet masak 3 rasa macam tulaaaaaa. Lagi sedap dari ayam gepuk pak gembus. Rasanya bukak waktu malam je. Dia takdelah restoran pun, lebih kurang food stall, bersebelahan dengan car wash. Sedap tak hengat dunia.


Wajib try makan dekat sini okei.

Bangun pepagi buta esoknya teringat nak buat video isaimen. #duniawi

"Anis, masak pukul 12 eh. Aku nak buat skrip and video jap"

Sejam kemudian. Non-hado. Skrip, video dua dua non-hado.

"Anis aku buat video malam karanglah. Jom masak"

Haih. Terkandas. Ni semua sebab teringat dekat Ayam Korea lah sotong jepun lah, udang canada lah. Whatsoevah. Ended-up, aku ajak Anis masak dan lupakan seketika video verangan aku. Focus masak Ainaa, focus! LOL. Untuk pengetahuan, selain ketawa, memasak pun boleh di jadikan sebagai stress-reliever. Agak-agak hilang tak stress kalau dah kita memasak dengan kawan baik kita sendiri yang dah lama tak jumpa? Lama lah jugek. 



As we planned, ni adalah menu kiteorang. 2 orang pun boleh, lewls. Selalunya bila plan dua orang lagi menjadi daripada plan sampai sepuloh orang.

Add on Cottage Fries with Gravy Sauce (begituhhh nama dia, tak nak kalah), in case Ayam Korea extra pedas. Boleh cover dengan cottage fries ni. Memandai je kan? =P


K-Fry Chicken Spicy

Hahaha sumpah pedas tsk tsk T_T
Anis punya tangan memang pedas habes tsk tsk T_T
Tak keruan aku tsk tsk T_T


Carbonara Sauce



Smoked Squid served with Homemade Thai Sauce



Cottage Fries served with Gravy Sauce



Fettucine served with Carbonara Seafood

Untuk pengetahuan, 6 jam kiteorang berperang dekat dapur sebab nak hasilkan menu-menu idaman kiteorang di kala masing-masing dalam tempoh iddah kesunyian. 6 jam beb, kita masak pakai teknik apa ni sampai 6 jam, ni kalau aku balik Penang, sampai dah rasanya. Wakaka!

Yang penting dan takkan dilupakan: Ada 1-hour break sebab ada drama air mata (hahahaha). Takpelah, hidup perlu diteruskan. Tiber. Btw, menu-menu atas ni akan aku share and update dalam column homecooked - food recipe. Tunggu taw! Jangan lari.

Waktu makan pukul 3 petang sampai petang dan kenyang pastuh sambung makan malam. Bayangkan masak 6 jam sebelum, sampai ke Zohor memasak. Kita memasak ke merewang ni. Konpius jap eheks.




Lastly, before tidur. Aku cuba realisasikan impian aku sendiri (nak buat video isaimen), makeup tebal-tebal 10 inci di pertengahan malam sambil kelam kabut Anis tanya makeup lawa-lawa nak pergi mana? Aku macam...monolog sorang-sorang (I hope you are joking. Kau lupa erk aku nak buat video?) (and kau lupa ke kau kena jadi part time director disebalik azab nya video ini?)

Thanks Anis for helping me out. You are the best! Sanggup jadi director walaupun tak bertauliah (sebab gelakkan aku) (tapi aku okay whuttt).

Jadi apa pun - Anis always bertauliah. Tiber sangat.

Assalamualaikum =)


In case ada yang tertanya-tanya lambaian apakah yang terhasil dari figura di bawah ini?


Ini adalah definisi sebenar lambaian dan pose SAYONARA ELC: FORUM DISCUSSION! lewls.


Hi everyone. So today marks the day of forum discussion. And guess whut?! (tengah struggle nak habeskan saki baki slang Omputih ni kemon gaez) Group aku adalah first group presenter. Girlzzz, kenapa first? At least yang kedua. Tapi bukan yang last lah, takut terkena panic disorder di pengakhiran kelas atau waktu present. Matilah-anak. Untuk pengetahuan, group aku memang semua jenis nak first dan cepat. Definisi cepat dekat sini bermaksud 'ye i nak sekarang i nak sekarang'. Semua nak jadi yang first. Tak nak yang kedua ketiga atau keempat (if you know what i mean) Uhuk uhuk. Okei lah kan? 

Ni semua sebab tak sabar sangat nak isi dalam listing name untuk forum discussion. Ended up, baru perasan our group name marked as first group by madam. Lewls. Keadaan semakin kelam dan hari semakin haru biru bila masing-masing busy nokharomz dengan kerja masing-masing. Whatsapp Group sunyi sepi. Apatah lagi ELC task, terus diketepikan. Berbisik jugak lah dengan diri sendiri.... Dah boleh cop dekat dahi kami wanita bekerjaya ke ni? Eheks, perah santan 5 minit.


Sempat eh tengok camera? Tengok la kengkawan awak tuh!

Our choosen topic is Pros and Cons of Part Time Study. Me and Jue discuss about pros while Fatimah and San discuss about cons. And we appointed Akma as our moderator on that day! (Thanks Akma for your commitment!) We have gotten all things prepared and did formal (final) discussion 3hours sebelum forum start. Entah. Ini paling dasat. Sebab waktu ni baru bebetul boleh jumpa semua sekali and final discussion. Busy kateko..... Selain itu,

Kita jugak ada aktiviti sampingan waktu praktis discussion:
1) Pergi tandas
2) Makan Mcd
3) Pergi surau
4) Makan buah jambu
5) Call boss tanya jawapan?

Tsunami apakah yang sedang melanda ini! HAAHAAHAHAH!


From left side:
Ms Akma (Moderator)
Ms Ainaa (Education Consultant) - Pros
Prof Jue (Lecturer) - Pros
Ms Fatimah (Iceps Student Association) - Cons
Ms San (HR Manager) - Cons



Anyway, goodjob gaes. You guys did it. Tapi tak harap apa-apa pun (hahaha). Cuma puas hati sebab dah settled. Banyak benda yang buat aku tertarik bila duduk dalam group ni, dari diskas forum sampai lah nak buat articles sekarang niiiieeeee. Each of us tahu peranan and masing-masing macam ada power when it comes to discussion. Everyone like:

'yaaaa i nak sekarang i nak sekarang'
'boleh tak semua submit articles by 30th?'
'i nak malam ni boleh? sebab i nak print!'
'boleh tak hari ni semua hantar link?'
'malam ni pukul 1030 malam kita semua Whatsapp call for discussion'
'esok jumpa dekat sana sini blablabla pukul blabla'
'jangan lupa isi outline, asap!'
'weh u dah makan? i nak bungkuskan'
'guys, esok present please pakai lawa-lawa, presentable gituh'


Kalau di baca dialog di atas - it is not a voice. Its our voices. I respect the rajin-ness and struggle-ness setiap orang. (hopefully this -ness will last longer) Since we have not appointed anyone of us untuk jadi ketua sampai ke penghujung task. Glad that, each of us tahu nak menggerakkan task ni sampai dateline. We keep remind each other lagi-lagi dalam fasa hectic schedule ni. Cuba tak bermain dengan emosi WALAUPUN (between the lines) hahahahahaha!

Ada jodoh, kita jumpa lagi!

Sayonara: Forum Discussion!

Assalamualaikum =)


In case ada yang tertanya-tanya lambaian apakah yang terhasil dari figura di bawah ini?


Ini adalah definisi sebenar lambaian dan pose SAYONARA ELC: FORUM DISCUSSION! lewls.


Hi everyone. So today marks the day of forum discussion. And guess whut?! (tengah struggle nak habeskan saki baki slang Omputih ni kemon gaez) Group aku adalah first group presenter. Girlzzz, kenapa first? At least yang kedua. Tapi bukan yang last lah, takut terkena panic disorder di pengakhiran kelas atau waktu present. Matilah-anak. Untuk pengetahuan, group aku memang semua jenis nak first dan cepat. Definisi cepat dekat sini bermaksud 'ye i nak sekarang i nak sekarang'. Semua nak jadi yang first. Tak nak yang kedua ketiga atau keempat (if you know what i mean) Uhuk uhuk. Okei lah kan? 

Ni semua sebab tak sabar sangat nak isi dalam listing name untuk forum discussion. Ended up, baru perasan our group name marked as first group by madam. Lewls. Keadaan semakin kelam dan hari semakin haru biru bila masing-masing busy nokharomz dengan kerja masing-masing. Whatsapp Group sunyi sepi. Apatah lagi ELC task, terus diketepikan. Berbisik jugak lah dengan diri sendiri.... Dah boleh cop dekat dahi kami wanita bekerjaya ke ni? Eheks, perah santan 5 minit.


Sempat eh tengok camera? Tengok la kengkawan awak tuh!

Our choosen topic is Pros and Cons of Part Time Study. Me and Jue discuss about pros while Fatimah and San discuss about cons. And we appointed Akma as our moderator on that day! (Thanks Akma for your commitment!) We have gotten all things prepared and did formal (final) discussion 3hours sebelum forum start. Entah. Ini paling dasat. Sebab waktu ni baru bebetul boleh jumpa semua sekali and final discussion. Busy kateko..... Selain itu,

Kita jugak ada aktiviti sampingan waktu praktis discussion:
1) Pergi tandas
2) Makan Mcd
3) Pergi surau
4) Makan buah jambu
5) Call boss tanya jawapan?

Tsunami apakah yang sedang melanda ini! HAAHAAHAHAH!


From left side:
Ms Akma (Moderator)
Ms Ainaa (Education Consultant) - Pros
Prof Jue (Lecturer) - Pros
Ms Fatimah (Iceps Student Association) - Cons
Ms San (HR Manager) - Cons



Anyway, goodjob gaes. You guys did it. Tapi tak harap apa-apa pun (hahaha). Cuma puas hati sebab dah settled. Banyak benda yang buat aku tertarik bila duduk dalam group ni, dari diskas forum sampai lah nak buat articles sekarang niiiieeeee. Each of us tahu peranan and masing-masing macam ada power when it comes to discussion. Everyone like:

'yaaaa i nak sekarang i nak sekarang'
'boleh tak semua submit articles by 30th?'
'i nak malam ni boleh? sebab i nak print!'
'boleh tak hari ni semua hantar link?'
'malam ni pukul 1030 malam kita semua Whatsapp call for discussion'
'esok jumpa dekat sana sini blablabla pukul blabla'
'jangan lupa isi outline, asap!'
'weh u dah makan? i nak bungkuskan'
'guys, esok present please pakai lawa-lawa, presentable gituh'


Kalau di baca dialog di atas - it is not a voice. Its our voices. I respect the rajin-ness and struggle-ness setiap orang. (hopefully this -ness will last longer) Since we have not appointed anyone of us untuk jadi ketua sampai ke penghujung task. Glad that, each of us tahu nak menggerakkan task ni sampai dateline. We keep remind each other lagi-lagi dalam fasa hectic schedule ni. Cuba tak bermain dengan emosi WALAUPUN (between the lines) hahahahahaha!

Ada jodoh, kita jumpa lagi!

The Author, EST 2010

About Me

Assalamualaikum and Hi girls guys and gays,
Call me Ainaa and I am fashion graduated.
Passionate in Sambal Petai Udang.
Thanks for read, love. Xoxo.

Featured posts

Travel Journey

@_aonaa